Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Rákosi Mátyás, az idealizált népvezér, 160 centiméterével és rövid nyakával szinte gnómnak tűnt, pingvinnek csúfolták.

„Szellemi képessége magas színvonalú. Céljainak elérésében gátlástalan. Önszempontú valóságmagyarázat és makacs öntörvényűség jellemzi. Hiú, (...) belső gyöngesége és kisebbértékűsége miatt nagyra értékeli az erőt. Erőszakosságra hajlik. Memóriája különleges kapacitású. Adni nem tudó, kicsinyes és makacs személyiség. Sablonos utakon futó gondolkodása tipikusan dogmatikus, (...) hízelgéssel becsapható, dicséretsóvár ember. Önmagáról minden pozitívumot felnagyít, (...) türelmetlen és kíméletlen. Kórlélekta­nilag paranoid. Gyanakvása kóros mértékű. Senkiben sem tud bízni. Színészi készségei jók, folyton színlel. Meg tud győzni másokat…”

Az iménti jellemzéssor csak töredéke annak a jellemrajznak, amelynek egyetlen megállapítására sem lehet büszke az alanya: Rákosi Mátyás. A látlelet készítője dr. Bagdy Emőke, akinek fogalma sem volt arról, kinek a Rorschach-tesztjét tartja a kezében. A teszt négy évtizeddel korábban készült, Szondi Lipót pszichológus tipológiai elemzéséhez, amelyhez festők, írók, tudósok, politikusok adták az „arcélüket”. Mestere kérésére Kozmutza Flóra készítette Rákosiét, Illyés Gyula felesége. Hogy a népvezér miért állt kötélnek? Túlzott önbizalma és hiúsága tette óvatlanná.

Az, hogy a teszt pontosan visszaadta Rákosi karakterjegyeit, ma már mindenki előtt bizonyított. Jeles történészeink – Gyarmati György, Nemes János, Pünkösti Árpád – írásaikban mostanra minden bűnét – tekintélyes a lajstrom – a fejére olvasták.

Legutóbb a Deák Ferenc Akadémia sorozatában Romsics Ignác történész, egyetemi tanár rajzolta fel fordulatos pályaívét, a gyermekkortól az emigráció utolsó felvonásáig hat fontos korszakra felosztva, amelyet egyetlen újságcikk erejéig lehetetlen bejárni.


Perpatvarok kirobbantója

– Rákosi Mátyás 1892. március 9-én született a Bácskában, Adán. Apja Rosenfeld József terménykereskedő, anyja Léderer Cecília. A szülők 12 gyermeke közül Mátyás a negyedik. Apai nagyapját a faluban csak Kossuth-zsidóként emlegették, mert a forradalom és szabadságharc alatt kaszákat egyenesített. A Mátyás tízéves korában tönkrement családot a szegénység vándorlásra kényszerítette, éltek Sopronban, Topolyán, Tapolcán, Szabadkán. A fiú a soproni elemiben éles eszű, kész fejszámolóművész, kitűnően olvas, később a szegedi iskolájában jó a nyelvérzéke. Tizenkét éves, amikor a családnevet Rákosira magyarosították.

Romsics Ignác ugyan külön nem említette, de fontos gyerekkori jellemvonása, hogy szinte soha nem játszott, viszont imádta a perpatvarokat, minden kocsmai verekedésnek szemtanúja akart lenni, a kisebbrendűségét az erő csodálatával kompenzálta. Felsőbb iskoláiban már izgágaság, radikális nézetek és nyerseség jellemezte, ekkor még vegyésznek készült. Az érettségi idején osztálya harmadik legjobbja volt.

– Pesten a Keleti Akadémia tanulója lett, 1911-ben már a polgári radikális, a szabadkőművesekkel kapcsolatot tartó Galilei Kör tagja, 1912-ben felvették a bolsevik pártba. Bizonyos körökben egyre nagyobb presztízsű. (Ady Endre lelkesen forradalmi verset írt hozzá – a szerk.) Rákosit 1912 őszén már Hamburgban, majd Londonban találjuk, erről az időszakról keveset tudunk – fogalmazott Romsics, mindenesetre a nemzetközi munkásmozgalom ekkor karolta fel. Londonban még színészkedett is. A háború kitörése után bevonultatták, gyorsan hadifogságba esett, ahonnan Pétervárra szökött, itt ismerkedett meg Kun Béláékkal. Itthon 1918-ban már a Kommunisták Magyarországi Pártját szervezte, élete innentől értelmet nyert. Bár februárban letartóztatták, márciusban a Tanácsköztársaság funkcionáriusa, áprilisban termelési népbiztos, júliusban pedig a Vörös Őrség főparancsnoka lett.

– Rákosi jó szónokként remekül rögtönzött, képes volt hatni a tömegekre, jól beszélt angolul, németül, franciául, latinul, olaszul, oroszul. A Tanácsköztársaság bukása után Bécsben internálták, húsvétvasárnapra csaknem megmérgezték, s miután kitoloncolták, 1920 júniusában Petrográdban már Lenin fogadta – haladtunk tovább az életrajzban.


Sok vér tapadt a kezéhez

A Komintern hűséges szolgája szerte Európában forradalmi tevékenységet folytatott, gyakran álruhában. Hihetetlenül gyorsan emelkedő karrierjét, növekvő nimbuszát felkarolóinak, Leninnek, Zinovjevnek, majd Sztálinnak köszönhette. És persze áttételesen Horthy Miklósnak, akinek az adminisztrációja az államellenes szervezkedőt, illetve a Tanácsköztársaság mindenesét – Vácott, majd a szegedi Csillagban – 15 évi börtönre ítélte, ahol moszkvai utasításra a tárgyalótermet kommunista propagandacélokra használhatta.

Személyiségében több életrajzírója szerint is a börtönévek okoztak visszafordíthatatlan törést, ott vált végletekig embertelenné, olyanná, amilyennek dr. Bagdy Emőke is leírta. Ugyanakkor megingathatatlansága emelte hős kommunistává is, magas vezetői posztok várományosává.

A szovjet–német megnemtámadási egyezmény ürügyén szabadult 1940 októberében, ami után Moszkvában kivételezett státuszt élvezhetett. A háború, vagyis az 1945 utáni szovjet megszállással életének újabb nagy fejezete kezdődött, megmutatva, hogyan válik a nép tévedhetetlen vezéréből nagy kombinátorrá, majd véreskezű diktátorrá, akinek kedvenc mondása: „Az ellenség hullája mindig jó szagú!”

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.

Egy szentesi patrióta még tavaly decemberben az ablakában tett közszemlére egy horogkeresztes zászlót, emiatt „önkényuralmi jelkép” használatának vétsége miatt ütöttek rajta otthonában.

1944. március 19-én a szövetséges Nagynémet Birodalom katonái bevonultak Magyarország területére, azonban ennek hosszú előzményei voltak.

"Sohasem gondoltunk a békére, még abban az évben sem, amikor teljesen el voltunk szigetelve, és amikor könnyedén megkaphattuk volna a brit birodalomra nézve jelentősebb veszteségek nélkül és az önök kárára. Miért gondolnánk rá most? Hiszen a győzelem már miénk, mindhármunké", írta Churchill Sztálinnak 1944. január 24-én.

Az NZóna Podcast tematikus Homo Viator sorozata ezúttal az 1945-ös budavári kitörést és a Becsület Napját vizsgálja világnézeti szempontból.

Egy nappal a chemnitzi csonkolás előtt is hallattak magukról az antifa terroristák: hétfő éjjel bombatámadás történt a Königsblut Tattoo & Piercing Stúdió ellen Zeulenrodában (Greiz kerület, Türingia).

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 15-én 15 óra 30 perckor.

A Los Angeles-i székhelyű zsidó szupremácista Simon Wiesenthal Központ „leplezte le”, hogy egy, az angliai Oxfordshire-ből származó 42 éves anyuka lett a Miss Hitler szépségverseny idei győztese.

A New Hampshire-i főügyész hivatala polgárjogi pert indított egy nemzetiszocialista csoport ellen, amiért megzavartak egy transznemű deiváns által gyermekeknek előadott érzékenyítést egy helyi kávézóban.

Adolf Hitler egyik beszédének 30 másodperces részletét játszották be a hangosbeszélőn az osztrák vasúttársaság (ÖBB) egyik vonatán, mielőtt a járat beért volna Bécsbe, írja a BBC.

Az antifa terroristák ismét lecsaptak Németországban, s ezúttal talán még betegebb, még perverzebb módját választották a vérengzésnek, mint eddig.

A diktatúra Magyarországon 1950-re elérte az otthonokat, a hétköznapok része lett.

Úgynevezett „tiltott önkényuralmi jelkép” használatának vádjával bíróság elé állítják Björn Höckét, az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt Türingia tartományi vezetőjét – közölte a hallei tartományi bíróság.

Egy idős német asszonynak, aki személyesen ismerte, hiszen munkaadója volt, a név – Adolf Hitler – mosolyt csalt az arcára, nem pedig borzongást.

A Nyilaskeresztes Párt Szálasi Ferenc nemzetvezető részvételével tartotta meg december havi Nagytanácsát, jelentette 1944 decemberében a Magyar Távirati Iroda.

Alig egy évszázad alatt a feminista nőknek sikerült tönkretenniük a népszaporulatot mindenhol a nyugati világban.

November 8-án reggel 6 órakor rendőrök százai kutattak át több baloldali szélsőségesek által lakott ingatlant Szászországban és Türingiában.

Egy fagylaltárus remek üzleti lehetőséget láthatott abban, hogy furgonjával az auschwitzi emlékmúzeum bejárata előtt parkoljon le, hogy az odalátogató turistáknak árulja a fagyit.

1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta a Magyarországhoz az első bécsi döntés után visszakerült Kassát. A máig tisztázatlan hátterű incidens után Magyarország belépett a második világháborúba.

1948. május 14-én Ben-Gurion kikiáltotta Izrael Állam megalakulását, mire az arab államok többsége dzsihádra szólította fel a muszlim világot. Kevesen tudják, milyen aktív szerepet vállalt Sztálin Izrael létrehozásában és abban, hogy túlélte az első arab–izraeli háborút.

Hatéves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a stuttgarti tartományi felsőbíróság egy „szélsőjobboldali német terrorcsoport” vezetőjére.

Ausztráliában elsőként Tasmaniában tiltották be az összes „náci jelképet”, amibe beleértenek mindent, ami a „nácizmussal” kapcsolatos, tehát konkrétan nem neveztek meg semmit, így gyakorlatilag bármire ráfoghatják.

Akik még nem ismernék a történetét annak a mondásnak, hogy Románia a "történelem prostituáltja", annak segítünk hat történelmi momentummal, amely eléggé tiszta képet fest arról, milyen szövetségese volt ez az ország néhai partnereinek.

Hatalmas felháborodást váltott ki Rébecca Chaillon bevándorló hátterű francia „művész” legújabb színi előadása, melyben fehér játékbabákat húznak karóba a „rasszizmus ellen tiltakozva”.