Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Robert E. Lee konföderációs tábornok szobra körül négy évvel ezelőtt összecsapások voltak az amerikai Charlottesville-ben.

Eltávolították helyéről Robert E. Lee konföderációs tábornok köztéri bronz lovas szobrát a Virginia állambeli Charlottesville-ben - írja a BBC.

A városban 2017 augusztusában összecsapások alakultak ki a szobor eltávolításának tervét ellenző, fehér büszkeséget hirdető tüntetők és az eltávolítást támogató nemfehér csőcselék között. A tüntetések során a rendőrség könnygázzal próbálta oszlatni a tömeget, az indulatok viszont annyira elszabadultak, hogy egy patrióta tüntető autóval belehajtott a tömegbe, egy antifa nő pedig életét vesztette.

A szervezők és az ellentüntetők is azt mondták, ez a 2017-es volt akkoriban a legnagyobb ilyen fajta fajvédő erődemonstráció az Egyesült Államokban.

Robert E. Lee szobrán kívül egy másik köztéri műemléket is elvittek Charlottesville-ben: Thomas J. „Stonewall” Jackson parancsnok szobrát is eltávolították.

Az Egyesült Államokban még mindig sok helyen megtalálhatók a konföderációs államok egykori katonáinak, így Lee tábornoknak és Jackson parancsnoknak a szobrai. Az eltávolításukat illetően általában heves viták zajlanak a hazafias erők és a fehérellenes söpredék között.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE