Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az 1944-es bombázás után pánikszerűen menekülőket géppuskatűz alá vették, ezért nagyon sok volt a civil áldozat is.

Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közösen emlékezett meg Beregszász 1944. október 9-i szovjet bombázásának mintegy 250 áldozatáról.

Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közös megemlékezésének első helyszínén, a beregszászi köztemető honvédparcellájában Szilágyi Mátyás főkonzul felidézte a 77 évvel ezelőtti eseményeket

A várost a háború addigi időszakában egyszer sem érte légitámadás. Azon a tragikus napon 27 szovjet bombázó mért légicsapást a beregszászi vasútállomásra és környékére. A támadás a vasúti híd, az állomás épülete és vágányhálózata, valamint egy sebesülteket szállító vasúti szerelvény ellen irányult, de a környék lakóépületeire is számos bomba hullott. A pánikszerűen menekülőket géppuskatűz alá vették, ezért nagyon sok volt a civil áldozat is.

A történtekről a szovjet időkben nem lehetett nyíltan beszélni, - mondta Szilágyi Mátyás. „Létfontosságú, hogy a közösség kegyeleti kultúrájának, intézményes nemzeti történelmének, történelmi emlékezetének a korlátozását, manipulálását vagy tiltását soha többé ne engedjük meg” - szögezte le a diplomata.

A Beregszászi Bethlen Gábor Líceum diákjainak verses összeállítását követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit. A vasútállomás falán elhelyezett emléktáblánál Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy több mint ezer kilométerre Beregszásztól, Kelet-Ukrajnában jelenleg is dörögnek a fegyverek, és sok helyi magyar és ukrán nemzetiségű fiatalember halt meg a hét éve tartó harcokban, olyanok, „akiknek még nem lett volna szabad meghalniuk. Ahogy nem lett volna szabad meghalni annak a mintegy kétszázötven embernek sem, akik az 1944-es légitámadás alatt vesztették életüket. A mi feladatunk az, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni az áldozatok emlékét, és emeljük fel szavunkat - az ő nevükben is - az értelmetlen vérontás ellen” - zárta gondolatait Pallagi Marianna.

Ferenci Attila, a beregszászi magyar színház színművésze az alkalomhoz illő katonadalokat adott elő, végezetül a megemlékezés résztvevői megkoszorúzták az áldozatok emléktábláját.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE