Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Bocsánatkérésre kényszerült a német légitársaság, miután a hónap elején egy frankfurti repülőtéren nagyszámú zsidó utastól megtagadták a beszállást egy csatlakozó járatra, mert azok nem tartották be a maszkviselési szabályokat és a személyzet utasításait.

A zsidók elmondták, hogy a Lufthansa járatával a New York-i John F. Kennedy repülőtérről repültek Frankfurtba, ahol egy május 4-i budapesti vallási zarándoklatra induló járatra akartak átszállni.

A New York-i Yitzy Halpern nevű zsidó azt mondta: megpróbált felszállni a járatra, amikor neki és több más, zsidó származású utasnak, akik nem tartoztak a csoportjához, azt mondták, hogy nem engedik felszállni őket. Miután a kaput bezárták, a légitársaság bejelentette, hogy a reptérről induló járaton történt incidens miatt törölték a Budapestre szóló jegyeiket.

A légitársaság szerint az utasok nem tartották be a maszkviselési szabályokat, illetve a személyzet más utasításait, mialatt New Yorkból Frankfurt felé tartottak. Az utasok elmondták, hogy bár nem „csoportként” utaztak, a Lufthansa úgy kezelte őket. A Lufthansa közölte: felvette a kapcsolatot azokkal az utasokkal, akikre nem vonatkozott volna az elmarasztaló lépés, és elnézést kért nemcsak a kellemetlenségekért, hanem az okozott sérelemért és a személyes hatásokért is.

Antiszemitizmussal vádolják a Lufthansát

Az incidensről készült videón az utasok antiszemitizmussal vádolják a légitársaságot és a német rendőrséget, akik az reptéri kapunál álltak. Az egyik utas pedig hallhatóan „nácinak” nevez egy rendőrtisztet. Egy másik utas azt mondta a kaput őrző rendőrnek: „a nagyszüleid büszkék lennének rád.”

Yitzy Halpern is hallható, amint azt mondja: „Nem vagyok a csoporttal. Megértem, hogy a pilóta hozott egy döntést, és mi nem kérdőjelezzük meg azt, de úgy tűnik, hogy a Lufthansa többi járatáról is ki vagyunk tiltva. Ez a Lufthansa döntése, hogy minden zsidó ember, aki azon a járaton volt, ma nem mehet más járatra?”

Halpern a vezetőkkel szeretett volna szót váltani az incidens miatt, mivel a reptéri alkalmazottal nem tudtak közös nevezőre jutni.

„Egész idő alatt maszkot viseltem. Miért vesznek engem is egy kalap alá másokkal?” – kérdezte az alkalmazottól, aki azt válaszolta: „mindenkinek fizetnie kell a többiek hibáiért”.

Amikor Halpern pontosítást kért, hogy mit jelent az, hogy „mindenki”, az alkalmazott azt válaszolta:

mert egy zsidó jön a John F. Kennedy repülőtérről. A zsidók jelentették a rendbontást, ők okozták a problémákat.

Halpern válaszul erre megkérdezte: „tehát zsidó emberek gondot okoztak a repülőn, ezért minden zsidót kitiltanak a Lufthansáról erre a napra?”

Az alkalmazott azt felelte: „Csak erre a járatra”.

A Lufthansa szerint szabálytalan viselkedés miatt tagadták meg a felszállást

Yitzy Schmidt, aki Halpernnel utazott, a gój személyzettel szemben azt állította, hogy nem volt tanúja semmilyen szabálytalanságnak az utasok részéről. Schmidt szerint volt néhány eset, amikor a zsidók ettek, és „elfelejtették visszatenni a maszkjukat”.

A körülmények miatt bocsánatot kért a Lufthansa, azonban kitart amellett, hogy szabálytalan viselkedés miatt tagadták meg egyes zsidók felszállását, csak nem lett volna szabad a többekre is kiterjeszteni a döntést.

„A döntést a New Yorkból Frankfurtba tartó LH401-es járat előző, New Yorkból induló járatán a maszkkal kapcsolatos követelmények és a személyzet biztonsági utasításainak számos esetben történő be nem tartása miatt hozták” – mondta Tal Muscal, a légitársaság szóvivője, hozzátéve: a Lufthansa sajnálatát fejezi ki a döntés körülményei miatt, hogy az érintett utasokat kizárták a járatról, amiért a cég „őszintén elnézést kér”.

„A történtek nem állnak összhangban a Lufthansa politikájával és értékeivel. Zéró toleranciát tanúsítunk a rasszizmussal, az antiszemitizmussal és bármilyen típusú diszkriminációval szemben” – szabadkozott Muscal.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE