Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A „Historical Figures” – egy új mesterséges intelligencián alapuló chatbot alkalmazás – lehetővé teszi, hogy a történelem 20 ezer híres személyiségének bármelyikével beszélgessen az ember.

A Historical Figures január elején indult, és a viszonylag kevés használója ellenére az alkalmazás máris hatalmas felháborodást keltett a zsidók között azzal, hogy Adolf Hitlert, helyetteseit is felvette a beszélgetőpartnerek listájára.

„Vajon a neonácik özönleni fognak erre az oldalra, hogy Adolf Hitlerrel párbeszédet folytathassanak?” – tette fel a kérdést Abraham Cooper rabbi az amerikai zsidó szupremácista Simon Wiesenthal Központból.

Az applikációt azután érte össztűz, hogy a zsidók arról számoltak be, hogy „zavaró” válaszokat kaptak néhány történelmi személytől. A Heinrich Himmler és Josef Goebbels szerepét alakító chatbotok például mindketten tagadták részvételüket a „holokausztban”.

Az NBC News is tesztelte az alkalmazást, és azt tapasztalta, hogy Hitler chatbotja például „szörnyű hibának” nevezte a zsidók megölését a második világháború alatt, de azt mondta, hogy „szükséges volt”, mert „veszélyt jelentettek Németországra és általában Európára”.

A Rágalmazásellenes Liga szóvivője az NBC-nek elmondta, hogy az alkalmazás „aggodalomra ad okot”.

„Úgy tenni, mintha Hitlerrel – és feltehetően a történelem más ismert antiszemitáival – beszélgetnénk, mélyen aggasztó, és termékeny anyagot szolgáltat a rasszistáknak” – mondta Jael Eisenstadt, a Rágalmazásellenes Liga Technológiai és Társadalmi Központjának alelnöke egy nyilatkozatban. „Reméljük, hogy a fejlesztők felülvizsgálják a termékük tervezésének módját, és fontolóra veszik Hitler és más náci figurák teljes eltávolítását, hogy a technológiával ne lehessen visszaélni, vagy azt az antiszemitizmus terjesztésére használni.”

Chadha, az alkalmazás készítője az NBC-nek azzal védekezett a zsidó támadások ellen, hogy az alkalmazáson „még sokat kell dolgozni”. Azt mondta, hogy miközben pontosan szeretné ábrázolni a történelmi alakokat, „nem akar a neonáciknak platformot adni a gyűlöletkeltéshez”.

Chadha megerősítette az NBC-nek, hogy valóban vannak még hibák, amikor a Führert vagy más német vezetőket kérdeznek a zsidókról alkotott általános nézeteikről, ugyanakkor megvédte a chatbot olyan állításait, mint amilyen Himmleré is, aki tagadta a holokausztban játszott szerepét.

„Az emberek elvárják, hogy ezek a történelmi alakok valósak legyenek – de a valóságban az emberek nem mindig 100 százalékig őszinték” – indokolta Chadha.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE