Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az amerikai Atomwaffen csoportot korábban már több gyilkossággal és számos antiszemita akcióval hoztak összefüggésbe.

Hét év börtönbüntetésre ítélték az egy amerikai nemzetiszocialista csoportnak egy prominensét, aki „fenyegetően antiszemita” üzeneteket postázott a helyi zsidó lakosoknak, újságíróknak és aktivistáknak, akik megpróbálták felfújni az „antiszemitizmust problémát” Seattle-ben. Kaleb Cole-t, az Atomwaffen nevű csoport egyik vezetőjét több vádpontban találta bűnösnek a bíróság.

„A vádlott egy neonáci csoport több államra kiterjedő összeesküvését vezette, amelynek célja olyan újságírók és jogvédők fenyegetése és megfélemlítése volt, akik fontos munkát végeztek az antiszemitizmus leleplezése érdekében országszerte. Az Igazságügyi Minisztérium továbbra is folytatja a nyomozást és a büntetőeljárást ezekkel a gyűlöletkeltő cselekményekkel kapcsolatban” – mondta Kristen Clarke, az igazságügyi minisztérium polgári jogi osztályának főügyészhelyettese.

Az Atomwaffen egy 2016-ban alakult nemzetiszocialista csoport, amelyet már több gyilkossággal, valamint számos antiszemita akcióval vádolnak a hatóságok több országban is. Az Atomwaffen szó németül atomfegyvert jelent, a csoport logójában pedig a Waffen-SS szimbólumrendszerére utaló pajzs mellett egy atomveszély jelzés szerepel.

Cole olyan plakátokat készített, amelyeken az állt, hogy „meglátogatták önöket a helyi nácik”, majd 2020 januárjában ezeket szétküldte a helyi zsidó lakosok, újságírók és aktivisták között. A szórólapok képeket is tartalmaztak, köztük egy Molotov-koktélt, amelyet egy házra dobnak.

Az Atomwaffen szórólapok által megcélzott zsidók közül néhányan a plakátok kézhezvétele után elköltöztek otthonukból, vagy biztonsági rendszereket szereltek fel a házukra – áll az igazságügyi minisztérium közleményében.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE