Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az orosz FSZB Moszkvában őrizetbe vette az állítólag a „győzelem napjára terrortámadásokkal készülő neonácik” támogatóit.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Belügyminisztérium (MVD) alkalmazottai Moszkvában őrizetbe vették a „Mániak: a gyilkosok kultusza neonáci ifjúsági csoport” (MKU) támogatóit, akik állítólag azt tervezték, hogy megzavarják a megemlékezéseket a győzelem napján. Erről a RIA Novosztyi számolt be a következőképpen az FSZB-re hivatkozva:

„Az FSZB és az orosz belügyminisztérium Moszkvában őrizetbe vette egy neonáci csoport híveit, miközben Molotov-koktélok segítségével próbálták élve elégetni a hajléktalanokat.”

Az FSZB szerint a fent nevezett „neonácik” azt tervezték, hogy az interneten terjesztik a gyújtogatásról készült videót, hogy ezzel megfélemlítsék a lakosságot.

A RIA Novosztyi Telegram csatornán közzétett, az őrizetbe vétel pillanatáról készült videofelvételen a csoport egyik tagja megerősítette, miszerint kommunikált a szervezet vezetőjével, az ukrán Jegor Krasznovval.

A 18 éves Alekszandr Gorelov, becenevén Wagner, bevallotta, hogy „egy hete részeg hajléktalanokat vert meg és ölt meg”, miközen azok aludtak.

Az elmúlt hónapokban az orosz hírszerző ügynökségek több mint 150 állítólagos MKU támogatót derítettek fel és vettek őrizetbe. December 13-án az FSZB különleges akciója során 106 „neonácit” azonosítottak, akik „terrortámadásokra és mészárlásokra” készültek Oroszországban. Összesen 37 régióban ütöttek rajtuk. További két csoportot azonosítottak a Penza régióban és a Komi Köztársaságban, akik kapcsolatban álltak az MKU-val.

A szervezet közösségi médiás csoportjainak három adminisztrátorát azonosították, akiket „szélsőséges ideológia propagálásával” vádolnak, amiért „erőszakos fellépésre szólítottak fel”. További két fogvatartottat gyanúsítanak oktatási intézmények elleni fegyveres támadások előkészítésével. Ezen felül még 60 embert vettek őrizetbe március 30-án.

A fogvatartottak között volt egy 16 éves tinédzser is, ellene is büntetőeljárás indult ellene az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 105. cikke (előkészületek gyilkosságra) és az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 282.1. cikke (részvétel szélsőséges közösségben) alapján. Tavaly májusban az FSZB őrizetbe vett egy 14 iskolásból álló csoportot a Szaratov régióban ugyancsak „szélsőségesség” gyanújával. A fogvatartottakról kiderült, hogy az MKU ukrán csoport egyik sejtjének tagjai is.

Az FSZB szerint a „Maniac: Cult of Killers” csoportot 2018-ban hozta létre Jegor Krasznov ukrán állampolgár a kijevi különleges szolgálatok irányítása alatt. A közlemény szerint „terrorcselekmények, gyilkosságok és szélsőséges bűncselekmények Oroszország területén történő elkövetésére szervezték”.

Február 15-én a moszkvai Basmannij-bíróság távollétében letartóztatási parancsot aditt ki Krasznov ellen. A bírósági dokumentumok szerint különösen súlyos bűncselekménnyel vádolják az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének „két vagy több személy meggyilkolása” cikke alapján. A biztonsági erők szerint a férfi 11 gyilkosságban vesz részt a moszkvai és leningrádi régiókban.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE