Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

A német Georg Gärtnert a második világháborúban foglyul ejtették az amerikaiak, de 1945-ben sikerült megszöknie.

Gärtner 1940-ben, 19 évesen lépett be a német hadseregbe, Észak-Afrikában teljesített szolgálatot. 1943-ban esett fogságba Tuniszban, ahonnan az Egyesült Államokba szállították, ahol az új-mexikói Demingben raboskodott. A háború lezárását követően az amerikaiak minden foglyot hazaküldtek volna. Mivel ő Sziléziából származott, amely a német vereség után Lengyelországhoz, azaz szovjet fennhatóság alá került, esze ágában se volt a háború lezárása után hazatérni, és inkább úgy döntött, hogy megszökik.

Szeptember 22-én meg is tette: átkúszott két kapu alatt, aztán felugrott egy tehervonatra, amelynek előre kiszámolta a menetrendjét. Le se szállt Kaliforniáig, ahol városról városra utazott, és a favágástól a mosogatásig különböző fizikai munkákból tartotta fenn magát.

Az angollal csak a hadifogságban kezdett el ismerkedni, de a szökés után rendesen megtanulta a nyelvet, majd létrehozott magának egy új személyazonosságot: innentől fogva Dennis F. Whiles néven élt tovább, még társadalombiztosítási számot is kapott. Letelepedett a kaliforniai Nordenben, ahol télen síoktatóként, nyáron alkalmi munkákból élt. 1964-ben meg is házasodott, és örökbe fogadta felesége két gyerekét.

Mindeközben az amerikai hadsereg is kereste, hivatalosan egészen 1963-ig. Az FBI körözési posztert is kiadott róla, amelyet Amerika szerte kiplakátoltak a postákon is, de úgy tűnik, ez nem sok vizet zavart: 1952-ben részt vett egy mentőexpedícióban, amellyel kiszabadítottak egy hóviharban ragadt vonatot, amiről a Life magazin is beszámolt, de senkinek se tűnt fel, hogy a menőalakulat fotóján egy képpel körözött személy is szerepel. Később a coloradói Boulderbe költözött, ahol építési tanácsadóként dolgozott.

Bár fel se merült, hogy lebukhatna, és ő maga jól el is volt a helyzettel, a múltja mégse hagyta érintetlenül az életét. A feleségét ugyanis egyre jobban aggasztotta, hogy egyáltalán nem volt hajlandó a múltjáról beszélni neki. A helyzet 1984-re odáig fajult, hogy a nő már épp elhagyni készült őt, ezért mindent bevallott neki. A következő évben pedig a felesége nyomására nyilvánosság elé állt – ezzel hivatalosan is ő lett az utolsó német hadifogoly Amerikában. Kapcsolatba lépett Arnold Krammer történésszel is, aki a téma szaktekintélye volt, és együtt írták meg a Hitler utolsó katonája Amerikában című könyvet. Ezután végre visszatérhetett Németországba – de amíg ott volt, az önleleplezését sürgető felesége beadta a válókeresetet.

Gärtner történetének legviccesebb epizódja a kiállása utóélete. Az amerikai kormány ugyanis nem igazán tudta, mit kezdjen vele: nem volt illegális bevándorló, hiszen akarata ellenére hurcolták az országba; nem igazán szökött meg, hiszen amúgy is épp visszaküldték volna a szülőföldjére; már az se világos, hogy egyáltalán hadifogoly volt-e még, amikor lelépett, hiszen a háborúnak addigra már vége volt.

Mindennek az lett a vége, hogy semmilyen vádat nem hoztak fel ellene, és hiába volt 40 éven át az FBI legkeresettebb személyei között, a nyomozóhivatal is közölte, hogy nem igazán érdekli már őket, ahogy a bevándorlási hivatal se különösebben akarta deportálni. Úgyhogy inkább megadták neki az amerikai állampolgárságot, amit a bürokrácia kifürkészhetetlen útjai miatt csak 2009-ben kapott meg. Négy éve maradt amerikaiként élni: 2013-ban, 92 évesen halt meg.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az amerikai típusú káosz legutóbbi franciaországi epizódjának állítólagos katalizátora egy 17 éves arab Lewis Hamilton-imitátor halála volt, akit a rendőrség lelőtt, mert egy belvárosi rodeót követő igazoltatása közben megpróbált elmenekülni az autójával.

A szlovák Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) a „náci” ideológia és az SS iránti szimpátia kinyilvánítása miatt ítélt el öt Slovan-szurkolót.

Mint tüzér – aki megjárta a Don-kanyar poklát – 1944. november 4-én estem szovjet fogságba Dunaföldvárnál.

Noha gyászoljuk az eltávozását még 25 év után is, de tudjuk, hogy ő nem halt meg idő előtt, mint ahogy a „senki ember” meghal.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és főügyész úgy döntött, hogy szabadon enged egy 21 éves patriótát, akit három év börtönre ítéltek, amiért a 2020-as poznani pride-on összetűzésbe keveredett egy deviánssal.

A Haus am Bogenseet az a Film Heritage Inc. vásárolta meg, amely a Panama-iratokban az ukrán first lady résztulajdona volt.

Az NZóna Podcast tematikus Homo Viator sorozata ezúttal az 1945-ös budavári kitörést és a Becsület Napját vizsgálja világnézeti szempontból.

Amszterdam önkormányzata 100 ezer eurót fizet kártérítésként amiatt, hogy a város a második világháború alatt a villamosjegyekből származó pénzből 48 ezer zsidót szállított a német munkatáborok felé – írja az MTI.

Bajtársunk és barátunk Cseresznye György, a Titkolt Ellenállás egykori énekese már lassan egy évtizede, idén 9 éve, hogy a Hadak Útjára távozott.

Az 1945 előtti korszak egyik legtisztább, legnagyobb képességű magyar államférfia, Bárdossy László volt az első, aki vértanúhalált halt a Rákosi Mátyás és Nagy Ferenc által állított kivégző oszlopok előtt.

1944. április 3-án a déli órákban az amerikai légierő végrehajtotta Budapest ellen az első terrorbombázást a második világháború során.

Egy angol nemzetiszocialista, akin horogkeresztes zászlókkal, hűtőmágnesekkel és Adolf Hitler portréjával díszített házában ütöttek rajta, gondolatbűnökért került börtönbe Nagy-Britanniában.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.

A német belügyminisztérium közölte, hogy betiltott egy „szélsőjobboldali, rasszista csoportosulást, amely arról ismert, hogy gyerekek és fiatalok körében terjeszti antidemokratikus eszméit”.

„A közelgő győzelem lehetőséget ad Németországnak az európai zsidókérdés megoldására, ami véleményem szerint kötelességünk is. A kívánatos megoldás: minden zsidót kitenni Európából.

Letakarták egy bécsi protestáns templom ólomüveg ablakait, mert azokon állítólag „antiszemita” motívumok szerepeltek, és az ablakok alkotója tagja volt a NSDAP-nak.