Kövess minket: Telegram — XVkontakte

1945. január 21-ről 22-re virradó hajnalban a Budapest országúti Regent-ház fölrobbanásával bekövetkezett az ostromlott főváros egyik legtöbb polgári halálos áldozatot követelő tragédia.

A "hiteles" visszaemlékezők feltételezéseire (sic!) hivatkozva, a németek iránti gyűlöletkeltés keretében hét évtized óta azt sulykolják a lakosságnak, hogy a legalább 250 személy, köztük 55-60 magyar honvéd halálát okozó robbantást "a gaz nácik" szándékosan hajtották végre.

Az igazság ezzel szemben az, hogy máig nincs bizonyíték arra, hogy valóban a németek robbantották föl a Regent-házat, de arra sem, hogy nem ők tették... Akik mindenáron a Budapestet az ostrom idején a Magyar Honvédséggel vállvetve védő németeket kívánják besározni, arra hivatkoznak, hogy a robbanás után a "visszaemlékezők" nem látták a Regent-ház előtt korábban majdnem állandóan ott állt két-három német katonai járművek darabjait, s a romok között nem találtak német holttesteket. Ez elég kevés és gyenge lábakon álló "bizonyíték" a német katonák bűnösségének bizonyítására, ám az igaz, hogy a Vörös Hadsereg által célba vett Regent-ház földszinti helyiségeibe, pontosan a Regent Kávéházba, tíz nappal a tragédia előtt, 1945. január 12-én valóban a németek hordtak be nagy mennyiségű lőszert a szomszédos Statisztika kertben (ma: Mechwart liget) működtetett tüzérségi állások kiszolgálására.

A Margit körút 43., vagy a másik postai címén, a Keleti Károly utca 1. szám alatti Regent-ház 1935-ben épült a Fenyves és Fried Építészeti Iroda tervei alapján, a mai Mechwart liget és Margit körút sarkán. A rövid életű Regent-házat a második világháború előtti esztendőkben Budapest legszebb bérpalotájaként emlegették. Amint említettük, a ház földszintjén működött a Regent Kávéház és Étterem, amelyről az egész bérpalota a nevét kapta. A háború után, a Regent-ház romjainak eltakarítása után, 1959-ben készült el a Hegyi Lajos, Dúl Dezső, Fenyvesi Iván és Hont Róbert tervezte mostani, a régit némileg utánzó, ám közel sem olyan szép bérház. Újjá kellett építeni a Regent-házzal szembeni, az 1945. január 22-ei robbanáskor szintén igen megrongálódott Szomjas-házat is, amelynek földszintén mostanában a II. kerületi Önkormányzat egyes hivatalai működnek. A Regent-ház helyén épült mai ház földszintjén, a Regent Kávéház és Étteremre emlékeztetve a múlt század '70-es, '80-as éveiben a galériával is ellátott Európa Étterem és Eszpresszó fogadta a vendégeket, amelynek helyén manapság mi más lehetne, mint egy bankfiók.

A Regent-ház hetven esztendővel ezelőtt, 1945. január 22-én repült a levegőbe, miután a Vörös Hadsereg által kilőtt tüzérségi lövedék berobbantotta a földszinten tárolt nagy mennyiségű német lőszert és robbanóanyagot. A Regent-ház egyébként bombabiztos óvóhelyén, illetve a szomszédos Margit körút 45. szám alatti épület pincéjében meghúzódott lakók, a helybeliek tudtával bujkáló zsidók és mintegy 50-60 magyar katona életét vesztette a robbanás következtében. A halálos áldozatok pontos számát ma sem tudjuk pontosan, de a feltevések szerint 240-250 áldozatról lehet szó. A Bem József téren ásott tömegsírt csak 1948-ban tárták föl, igyekeztek megállapítani a Regent-ház és a vele szomszédos épület halálos áldozatainak személyi azonosságát, s ugyan ebben az évben takarították el véglegesen a fölrobbant ház romjait.

A német katonákat kézzel fogható bizonyítékok nélkül egyesek a mai napig azzal vádolják, hogy ők robbantották rá a Regent-házat az óvóhelyre menekült lakókra és a magyar honvédekre. Szilágyi István (nem tévesztendő össze a hasonnevű erdélyi íróval - H. J.) már 1948-ban, mindjárt a Regent-ház alatt meghaltak tömegsírjának föltárása és a fölrobbant ház romjainak eltakarítása után A Regent-ház regénye címmel a Magyar Írás kiadásában könyvet jelentetett meg Budapest ostromának egyik legnagyobb véráldozattal járó tragédiájáról. Máig tartja magát az a tévhit, miszerint a Regent-ház alatti óvóhelyen lelte halálát Lossonczy Tamás festőművész. De ezúttal is igaz a megállapítás, hogy hosszú ideig él az, akinek a halálhírét alaptalanul terjesztik. Lossonczy Tamás ugyanis 2009 elején hunyt el a 106-ik életévében. A festő valóban bujkált, menedéket kapott a Regent-házban, ám a végzetes napon nem tartózkodott ott, csak számos alkotása semmisült meg a robbanás idején.

Fest Sándort, a Szepesváralján született német származású "cipszert", kitűnő irodalomtörténészt és filológust, a hazai anglisztika úttörőjét is a Regent-ház fölrobbanásának halálos áldozatai között tartják számon. Fest Sándor halálának pontos helyéről azonban megoszlanak a vélemények, mert van aki halálát a Zsigmond király (szégyenszemre még mindig: Frankel Leó) utcai lakását ért 1944. december 25-ei bombatámadással hozza összefüggésbe. Mindenesetre Fest Sándort a Bem József téren temették el ideiglenesen, s barátai az exhumáláskor a zsebében talált villamosbérlet jóvoltából azonosították. Maller Sándor az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 1984-ben megtartott Anglisztikai Napok '84 című eseményen tartott előadásában a tényeknek némileg ellentmondó módon úgy emlékezett, hogy Fest Sándort "a Regent-ház udvarán felhalmozott lőszer felrobbanása ölte meg 1944 karácsonya után öt nappal (sic!). Ez azért ellentmondásos, mert a Regent-ház fölrobbanása később, 1945. január 22-én történt. Egyébként a Magyar Életrajzi Lexikon is 1944. december 30-ra teszi Fest Sándor halálát.

A budapesti Farkasréti temető 19/1-es parcellájában, mindjárt az út mellett, 1948. november 13-án, a romeltakarítás után a Regent-ház és a vele szomszédos Margit körút 45. számú bérház óvóhelyén a robbanásban szörnyethalt 25, név szerint is említett személynek "és sokan másoknak" síremléket állítottak közvetlenül a húsz nappal korábban, a vízivárosi Vitéz utca 2. szám alatti ház fölrobbanásakor életüket vesztett polgári személyek, így például P. Gulácsy Irén író és vitéz gróf Takách-Tolvay József nyugalmazott altábornagy síremléke mellett.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

1945 február 13-án, nem sokkal este 10 óra előtt a nyugvóra készülő szász főváros, Drezda, „az Elba parti Firenze” belvárosának ablakai remegni kezdtek a város fölé berepülő brit bombázókötelék motorjainak egyre jobban erősöd, vészjósló basszusától. 

Lapos képernyős televízió, külön mosdó és négy darab emeletes ágy – ilyen körülmények között tartják fogva Ilaria Salist, a milánói terroristát, az antifa támadások első rendű vádlottját.

Az Ostromkalauz után folytatódott a Festung Budapest 2024 rendezvénysorozata. A szervezést megnehezítő körülményekről évről évre egyre többet kell beszélnünk és írnunk a különböző csatornákon és felületeken – írja e sorokat honlapján a Légió Hungária.

Amszterdam önkormányzata 100 ezer eurót fizet kártérítésként amiatt, hogy a város a második világháború alatt a villamosjegyekből származó pénzből 48 ezer zsidót szállított a német munkatáborok felé – írja az MTI.

A híres zeneszerző dédunokája a Die Welt című német újságban „megdöbbenésének” adott hangot az orosz zsoldosok kapcsán – írja a Jewish Chronicle.

A faji háborúra való előkészletek, illetve „terrorösszeesküvés” miatt ítéltek el finn nemzetiszocialista fiatalokat.

Egy céges prezentációtechnika tréningre készülve érdekes dolgot fedeztem fel az OpenAI képrajzoló mesterséges intelligenciájával való interakcióban.

Október elején a szakemberek megkezdték a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya térségében.

Kampánycsapatának egyik tagja hozta zsidó-liberális támadások kereszttüzébe az elnökjelöltségért induló kormányzót.

A sztálinista rendszer szétválaszthatatlan magától Sztálin személyétől. A bolsevik rendszer működési mechanizmusa gyakorlatilag Sztálin személye köré épült, és a diktátor 1953-as halálával szükségszerűen meg is változott.

Tíz év börtönbüntetést kapott a betiltott brit nemzetiszocialista szervezet, a National Action társalapítója.

Akik még nem ismernék a történetét annak a mondásnak, hogy Románia a "történelem prostituáltja", annak segítünk hat történelmi momentummal, amely eléggé tiszta képet fest arról, milyen szövetségese volt ez az ország néhai partnereinek.

Egy angol nemzetiszocialista, akin horogkeresztes zászlókkal, hűtőmágnesekkel és Adolf Hitler portréjával díszített házában ütöttek rajta, gondolatbűnökért került börtönbe Nagy-Britanniában.

Cirka ezer fehér nacionalista vonult fel Párizsban, az ún. Május 9. Bizottság szervezésében. A résztvevők feketébe öltöztek, zászlókat és fáklyákat vittek magukkal annak dacára, hogy május 11-én a rendőrség betiltotta a vonulást. 

Hollandiában büntetőjogi következményekkel fog járni a „holokauszttagadás”, a „rasszizmus” és a „diszkrimináció” tilalmára vonatkozó törvényt kiterjesztik más események megtörténtének tagadására is – döntött a holland ügyvivő kormány.