Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A Brit Légió képviselői 1935-ben látogatást tettek a nemzetiszocialista Németországban, és az út során Hitlerrel, Göringgel és Hess-szel is találkoztak, de meglátogatták a dachaui koncentrációs tábort is.

A találkozóról készült felvételek egyikén jól látszik, amint a hat főből álló légió vezetője, az első világháborús veterán Francis Fetherston-Godley éppen kezet ráz Hitler helyettesével, Rudolf Hess-szel. Egy másik fotón német, kerekesszékekben ülő veteránok nemzetiszocialista karlendítéssel üdvözlik a brit delegációt, majd Fetherston-Godley megkoszorúz egy katonai temetőben felállított világháborús emlékművet.

A látogatásról készült fényképeket tartalmazó korabeli könyv elején olvasható felirat egymás jobb megértésére szólítja fel a feleket, ahogyan az az első világháború végén is történt. Az intelmek felett a nemzetiszocialista horogkeresztes zászló és Nagy-Britannia nemzeti jelképe látható, kissé lefedve egymást, mintha a két ország szövetségre lépett volna egymással.

A könyv részletesen beszámol a Joachim von Ribbentrop nagykövet által szervezett látogatásról: a Brit Légiót hatalmas tömeg köszöntötte a berlini Friedrichstrasse állomáson, majd a német kancellárián Hitler fogadta a delegáció tagjait; később a küldöttség a berlini Neue Wache katonai temetőben megkoszorúzta az első világháborúban elesett katonák tiszteletére állított emlékművet, majd a német veteránok előtt rendeztek felvonulást.

Arról nem maradt fenn fotódokumentáció, hogy a küldöttség az első koncentrációs táborban, Dachauban járt volna, a könyv mindenesetre beszámol az esetről, sőt, néhányan magával Heinrich Himmlerrel, az SS parancsnokával ebédeltek együtt. A légiós feljegyzések emigrációból visszatért zsidók megfigyeléséről, magánzárkákban levő bűnözőkről és erkölcsileg feslett személyekről tesznek említést.

A Brit Légió a német veteránok hívására érkezett az országba, de állami találkozókat is szerveztek a küldöttség tagjaival. A vizitnek sajnos akadtak ellenzői is, a Skót Légió és a Brit Légió zsidó szárnya 1938-ban a német veteránoknak a szigetországba való meghívása ellen szavazott. Anthony Eden, aki akkoriban tárca nélküli miniszter volt, szintén a nemzetiszocialista propaganda "veszélyére" hívta fel a figyelmet.

A második világháború előtt azonban komoly érvek hangzottak el Nagy-Britanniában arra vonatkozólag, hogy Londonnak békejobbot kellene nyújtania Berlinnek a háború eszkalálódásának elkerülése érdekében. Ma már tudjuk, hogy mindez nem így történt.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE