Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Miután Japán feltétel nélkül kapitulált 1945-ben, a szigetország egykori miniszterelnöke, Tódzsó Hideki ellen elfogatóparancs lépett életbe.

Amikor az amerikaiak körülzárták a házát, öngyilkossági kísérletet követett el: szíven akarta lőni magát, ám elhibázta, a golyó gellert kapva a gyomrában okozott kárt. Ezt követően egy tokiói börtönben lábadozott, amíg várta, hogy a bíróság elé állítsák. Fogságában egy beteges "tréfa" áldozata lett: műfogsorának egyik részére a következő üzenetet fúrták morzejelekkel: "Emlékezz Pearl Harborra!"

A különös módon célba juttatott szavak megformálója a 22 éves Jack Mallory, az amerikai haditengerészet kötelékében szolgáló, fogpótlási szakember volt. A tiszt a 361. számú tokiói kórházban dolgozott, amelyhez területileg hozzátartozott a közeli szugamói börtön is, ahol fogva tartották Tódzsót. Egy hónappal 1946-os Japánba érkezését követően, Mallory kapta azt a feladatot, hogy a háborús miniszterelnök műfogsorát elkészítse.

A fiatal tisztet és szobatársát, a fogorvosként végzett George Fostert a célból hívták a szugamói börtönbe, hogy megvizsgálják Tódzsó fogait, amelyek igencsak leromlott állapotban voltak, néhány gyakorlatilag szétmállott. "Tudtam, hogy egy gonosz emberrel fogok találkozni" – emlékezett vissza dehonesztálóan még 2002-ben a Chico News & Review hetilap munkatársának.

Tódzsó végülis fogpótlást kért, hogy közelgő tárgyalásán beszélni tudjon. Sejtette, hogy az amerikaiak kezére kerülve a halálos ítélete nem lehet majd kérdés, így amikor Mallory azt javasolta, hogy egy teljes műfogsort lenne érdemes csináltatni, a később általa "gonosznak" minősített egykori miniszterelnök ezt visszautasította és csak a felső sorhoz kért részleges műfogsoros pótlást, mondván, úgysem lesz majd sokáig szüksége rájuk, és nem akarja pazarolni senki idejét.

Tódzsó Hideki a letartóztatásakor elkövetett öngyilkossági kísérlete után

A nem mindennapi megbízás híre hamar elterjedt a kórházban, és Malloryt kollégái arra biztatták, hogy éljen a lehetőséggel és rejtsen el a pótlásban egy kis "huncutságot" és azt javasolták neki, hogy írja fel a műfogsorra az "Emlékezz Pearl Harborra" szöveget. Mallory azonban tudta, hogy egy ilyen szembetűnő üzenetet nem fognak engedélyezni. Úgy döntött, morzekódokat használ, így e három szót pontok és kötőjelek sorozataként fúrta fel.

Mallory és Foster mindig "tréfaként" emlegették ezt az aberrált tettet. "Úgy véltem, hogy a kötelességem elvégezni a megbízatásomat, azonban ez nem jelentette azt, hogy ne lehetne egy kis örömem benne" – emlékezett vissza rá 1988-ban. "Nem haragból tettük ezt, csak pusztán kevés embernek volt esélye, hogy ilyen szavakat adjon a szájába" – mondta 1995-ben az AP-nek.

Tettüket állítólag titokban akarták tartani, ám természetesen eszükben sem volt, valamelyikük hencegve egy hazaküldött levélben leírta, a történet pedig hamar szárnyra kelt, néhány nappal később már egy texasi rádióműsorban szenzációként beszéltek róla. Mallory – aki a beteges tréfa elkövetése pillanatában pontosan tudta, hogy (a szavaival élve) "seggberúghatják", így – végül bevallotta a tettet a felettesének, nehogy az máshonnan értesüljön róla. Parancsot kaptak, hogy haladéktalanul tegyék meg nem történté az esetet.

Végül úgy oldották meg a "hibájukat", hogy 1947 februárjában – három hónappal a szándékosan elrontott munkát követően – Mallory és Foster egy este meglátogatták Tódzsót, aki már egyébként lefeküdt aludni. Megkérték az őrét, hogy ébressze fel őt, ugyanis sürgős beavatkozást kell elvégezniük a műfogsoron. A fiatal tiszt pedig eltüntette onnan a furatokat, a jelentések szerint Tódzsó sohasem tudta meg, hogy valaha is egy elrejtett üzenet volt a szájában.

Másnap reggel egy rendkívül dühös ezredes hívatta a két szakembert, hogy az állítólagos tréfáról kérdezze meg őket. Mivel a bizonyítékok a fogva tartott miniszterelnök szájában voltak, ráadásul már el is tüntették őket, a megbizatásukkal visszaélő katonák mindent letagadhattak.

Tódzsó Hideki előre tudta, hogy az amerikaiak a kirakatper után ki fogják végezni

Jack Mallory 1947-ben tért vissza az Egyesült Államokba és Kaliforniában egy fogorvosi rendelőt nyitott, amely évtizedeken át működött. Mielőtt elhagyta Tokiót, több napot is eltöltött Tódzsó tárgyalásán. Az egykori miniszterelnök egy alkalommal felismerte őt a padsorok között, elmosolyodott, fogára mutatott és köszönetképpen meghajolt, emlékezett vissza egyszer a tiszt, aki a japán vezető álatala hangoztatott gonoszságára személyes példaként csak állításainak cáfolatát hangoztatta.

Tódzsó a tárgyalásán vállalta a felelősséget Japán "háborús bűneiért". Elítélését követően 1948. december 23-án akasztották fel.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

72 éves korában meghalt Michael Knape, a berlini rendőrség korábbi főnöke, akit csak „neonácivadásznak”, illetve „kemény kutyának” hívtak.

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

A keleti fronton zajlott pokoli harcok helyszíneiről még a mai napig is kerülnek elő emberi maradványok, harcfelszerelések és akár teljes harcjárművek is.

Megszünteti a budapesti antifa támadások elsőrendű vádlottjának, Ilaria Salisnak letartóztatását 16 millió forint óvadék ellenében a Fővárosi Ítélőtábla és elrendeli bűnügyi felügyeletét, tudatta a bíróság honlapján közleményben.

Az amerikai neobolsevik rezsim feudális hierarchiájában értelemszerűen legfe­lül tanyázó, sőt egyenesen piedesztálra emelt feketék elsősorban a rabszolga őseik által a déli gyapotföldeken végzett ingyenmunka kompenzálásaként akarják kirázni a gatyájukból fehér hűbéreseiket.

Aki nem volt a fronton, nem tudja elképzelni, milyen érzés napról-napra embereket ölni. Ellenfeleid jönnek feléd, lőnek, még nem találtak el, de menekülni nincs idő.

Másodjára állt bíróság elé az antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis a Fővárosi Törvényszéken. A Markó utcai épület tárgyalótermébe ismételten széles vigyorral a képén nézett végig a hallgatóságon. 

Valószínűleg kevés furább szervezet létezett a nemzetiszocialista Németországban, mint az általában csak „Zsidók Hitlerért” néven emlegetett egyesület.

A gondolatbűnöző politikus azért állt bíróság elé, mert egy 2021-es gyűlésen a „Mindent Németországért!” szavakat használta. Ez ugyanis Németországban bűncselekménynek számít.

A német hazafit a rendőrség szerint „a migránsok elleni gyűlölet vezérelte”, külföldről származó, invazív hátterű szomszédait akarta felrobbantani.

Egy fehér nacionalista szervezet vezetője köztéri matricákkal, valamint Adolf Hitler és a Nagynémet Birodalom plakátjival az otthonában is faji gyűlöletet szított – közölte a brit koronabíróság.

„A magyar vérbíróságok előtt lefolyt pörök során arról az Európáról volt szó, ahol szellemi síkon nincsenek nagy és kis nemzetek, hanem ahol minden nemzet egyaránt teljesíti kötelességét a nagy európai gondolat jegyében. A perek kulisszája mögött nem volt szó a nagy Angliáról és a kis Lengyelországról és az Európa keleti részén fekvő még kisebb Magyarországról. Ott Európáról, a szellem Európájáról, a lassan ködbevesző Pax Romana anyagon, téren és időn felül álló európai szellemiségről volt szó.”

A budapesti börtönben fogva tartott antifasiszta bandavezér, Ilaria Salis csalódott a magyar külgazdasági és külügyminiszterben, amiért az azt reméli, megkapja méltó büntetését tettéért.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.