Kövess minket: Telegram — XVkontakte

1942-ben, amikor a Blitzkrieg optimista hangulatát már mindenki elfelejtette Berlinben, Adolf Hitler utasította a Krupp-műveket az 1000 tonnás Ratte nevű tank tervezésére.

Később még ennél is nehezebb, 1500 tonnás tankról születtek elképzelések, ez lett volna a Monster. Ezek a projektek viszont sok erőforrást vontak volna el, ezért Albert Speer német fegyverkezésügyi miniszteregy évvel később töröltette őket.

A Panzer VIII Maust viszont meg is építették, és ez sem volt kicsi.

Máig ez a legnehezebb harckocsi, amit valaha gyártottak. 188 tonnás tömegével háromszor nehezebb volt, mint egy mai M1 Abrams tank.

Ez a súly azt jelentette, hogy szinte nem volt olyan híd Európában, amelyik elbírta volna, de ez nem is számított, mert a Führer követelményei alapján a Maus akár 8 méter mély vízben is haladhatott. Ebben az esetben egy légzőcsövön, snorkelen keresztül kapta az oxigént a motorja – mint a tengeralattjáróknál.

A Maus több mint 10 méter hosszú, közel 4 méter széles és több mint 3,5 méter magas volt. A tornya elején 220 mm-es volt a páncélzat, a torony oldalain 200 mm, és magán a tank testén is 180 mm. Ez azt jelentette, hogy egyetlen szövetséges páncéltörő ágyú sem tudta volna kilőni.

A Maus fő fegyverzete a legnagyobb német harckocsiágyú, a 128 mm-es KwK 44 löveg volt, de egy 75 mm-es ágyúval is felszerelték, biztos, ami biztos. Harctéri bevetése esetén az első számú löveggel bármelyik szövetséges tankot meg tudta volna semmisíteni több mint 3 kilométeres távolságból is.

Az Egér ezer lóerős benzinmotorja elektromos generátort hajtott meg, amely a lánctalpakat mozgató elektromotorokat ellátta árammal. A próbaúton 13 km per órás sebességet sikerült kicsiholni a szörnyetegből.

A két külön megépült Maus-testből és egy toronyból a szovjetek csináltak egy komplett tankot 1945-ben, majd elszállították. A Maus ma a kubinkai múzeumban látható.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Gyakorlatilag belső emigrációra kényszerült egy német iskola két tanára, miután elmenekültek a „szélsőjobboldali” diákok elől. Egy „jogvédő” szerint „a nácik otthonuknak kiáltották ki” Brandenburg tartományt.

Fajvédő nemzetiszocialisták jelentek meg amerikai Connecticut állambeli Ritzy Greenwich-ben, hogy a fehér emberek elleni rasszista erőszak miatt tiltakozzanak.

„Ne egyen annyit Carius, ha haslövést kap, nem tesz jót!” Tréfálkozott Schwaner őrnagy Otto Cariusszal, a Wehrmacht 502. nehézpáncélos-osztálya 2. századának parancsnokával 1944. július 24-én reggel.

A balközép zöldpárt berlini politikusa Adolf Hitlert éltette, amikor a rendőrök éppen alkoholtesztre vitték.

Az 1913-as születésű Bosnyák Imrét az elsők között érintette meg a magyar nemzetiszocializmus, a hungarizmus eszméje.

Kun András 1911-ben született Nyírbátorban. Bölcsészeti és teológiai tanulmányait Rómában folytatta. 1941-ben szentelték pappá, majd minorita szerzetesként a kézdivásárhelyi rendházba került.

1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta a Magyarországhoz az első bécsi döntés után visszakerült Kassát. A máig tisztázatlan hátterű incidens után Magyarország belépett a második világháborúba.

„Tovább építjük a forradalmi kommunizmust Magyarországon, hogy az egész emberiség felszabadulhasson a kapitalizmus pusztító járma alól!” – olvasható a nyíltan szélsőbaloldali Fáklya mozgalom közösségi oldalán.

A szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület elnöke, Olivera Zekic a Telegramon tett közzé egy fotót, amelyen SS-egyenruhában tetszeleg.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.

Egy céges prezentációtechnika tréningre készülve érdekes dolgot fedeztem fel az OpenAI képrajzoló mesterséges intelligenciájával való interakcióban.

A Tiszamenti falucskában – Tiszaeszláron – egy Solymosi nevű parasztasszony kékítőért küldötte Eszter nevű 14 éves leányát. A kis Solymosi Eszter azonban sohasem tért vissza.

Kanadában letartóztatták a „Sötét idegent”, az elmúlt évtized egyik legbefolyásosabb nemzetiszocialista propagandistáját.

Megszünteti a budapesti antifa támadások elsőrendű vádlottjának, Ilaria Salisnak letartóztatását 16 millió forint óvadék ellenében a Fővárosi Ítélőtábla és elrendeli bűnügyi felügyeletét, tudatta a bíróság honlapján közleményben.

Szigorúbb fellépést kér számos zsidó szupremácista prominens a TikTok vezetőitől „a platformon elharapózó antiszemita tartalmak ellen”.