Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Harmadik Birodalom főépítésze, Albert Speer 1938. január 28-án állt a nyilvánosság elé a tervekkel, amit a sajtó lelkendezve fogadott.

A külföldi sajtó - ellentétben a német lapokkal - kevésbé volt odaadó, de még az amerikai New York Times is azt írta, hogy ez a projekt „a modern éra legambiciózusabb terve". A tervekben egy hét kilométer hosszú sugárút szerepelt, amely észak-déli irányban szelte át a várost, s két, még csak a tervezés szakaszában járó pályaudvart kötött volna össze.

A Reichstaghoz közeli Nagy Csarnok a világ legnagyobb körbekerített területe lett volna, kupolája 16-szor volt nagyobb a Szent Péter bazilikáénál, s 160 ezer fő befogadását célozták meg. Hitler különleges kérése volt a 117 méter magas Győzelmi Boltív, amely a világháborúban elesett 1,8 millió német nevét tartalmazta volna.

„Új Berlinen" generáljavítást terveztek: először is meg kellett volna javítani a város vasútvonalait, s egy újat építeni, amely a belváros körül futott volna. Nem kevesebb munka akadt a közutaknál: Speer sugárutat és négy, koncentrikus kör alakú utat álmodott a városba, ezek közül a külső kapcsolódott volna a város mellett futó autópályákhoz. De kellettek új repülőterek, valamint egy új, a Rangsdorf-tó partjára tervezett kikötő is, ahol hidroplánok közlekedtek volna. A városi parkokat is újratervezték, az ott folyó kutatások célja pedig az volt, hogy olyan fajokat telepítsenek, amivel a 18. század faunáját idézik meg.

Speer terveiből sajnos a háború miatt nem sok valósult meg: Berlinben járva ezeket csak azok fedezhetik fel, akik tudják, hova kell nézni. Ilyen a Brandenburgi-kapu nyugati oldala mellett található út, vagy éppen az 1873-ban leleplezett Győzelmi Oszlop, amely a tervezett észak-déli tengely miatt került jelenlegi helyére, valamint a déli városrész, Tempelhof, ahol még mindig látható az a 12 ezer tonna betontömeg, amit a Győzelmi Boltív alapjához halmoztak fel.

A grandiózus tervnek azért akadt némi előzménye: az 1936-os nyári ötkarikás játékokra felavatott berlini olimpiai stadionban 100 ezer néző foglalhatott egyszerre helyet, Göring Légiügyi Minisztériumának épülete - amelyet ugyanebben az évben adtak át - a maga 2800 termével, négyezer ablaküvegével, közel 7 kilométer hosszú folyosójával pedig a világ legnagyobb hivatala volt. (ma egyébként a német pénzügyminiszterium székháza.)

Germánia hallatán sokan csak legyintenek, holott Hitler terve - bár ambiciózus volt - egyáltalán nem a megvalósíthatatlan kategóriába tartozott, amint azt a prorai tengerparti betonerőd megépítése is jelzi. Hitler úgy gondolta, hogy Berlin épületei ugyanazt a funkciót fogják betölteni, mint Babilon, Egyiptom és Róma mesés építményei, büszkeséggel töltik el a következő generációkat és inspirációs forrásként szolgálnak a jövő építészei számára.

Speer számításai nem voltak utópisztikusak: optimális esetben Germánia 6 milliárd márkát emésztett volna fel, ami Németország 1939-es büdzséjének hat százaléka volt. Ráadásul az alapanyag nagy része szinte semmibe nem került volna, lévén hogy a büntetőtáborok mind bányák, kőfejtők mellé épültek. Speer figyelmét az sem kerülte el, hogy Berlin bőkezű felajánlásokhoz is nyúlhatott, s persze az odalátogató turisták által elköltött pénzekkel is számolhattak.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy nappal a chemnitzi csonkolás előtt is hallattak magukról az antifa terroristák: hétfő éjjel bombatámadás történt a Königsblut Tattoo & Piercing Stúdió ellen Zeulenrodában (Greiz kerület, Türingia).

A világháborúban, 1915 szeptemberében vonultam be, mint hadnagy és századparancsnok, a bécsújhelyi akadémia elvégzése után.

Április negyedike, vagy ahogyan az 1945 után kiépülő kommunista diktatúra kánonjában szerepelt, a felszabadulás, nem csak a pártállam piros betűs ünnepének, hanem négy évtizeden át a rendszer legfontosabb legitimációs pontjának számított, és nem véletlenül.

A híres zeneszerző dédunokája a Die Welt című német újságban „megdöbbenésének” adott hangot az orosz zsoldosok kapcsán – írja a Jewish Chronicle.

A „magyar forradalomért való lelkesedés” miatt, vagy 1956-ot csupán ürügyként felhasználva 257 személy ellen alkalmaztak megtorlást a Szovjetunióban. 

Most, hogy az amerikai kormány félhivatalos szócsövének számító The Washington Post megszellőztette a hírt, szinte már biztosra vehető, hogy az USA egy újabb megnyerhetetlen háborús kalandra készül a Közel-Keleten, ezúttal a jemeni húszik ellen, akiket a napokban ismét terrorszervezetnek nyilvánított, miután három éve éppen a Biden-kormány levette őket erről a listáról.

Amikor Imrédy személyes származása körül a közismert polémiák folytak, akkor én magam adtam utasítást Kelecsényinek, hogy figyelje meg Imrédyt és figyeltesse meg másokkal is, hogy faji hovatartozása eldönthető legyen.

Csupán néhány évvel ezelőtt, kilencvenhat évesen hunyt el Rochus Misch, Adolf Hitler testőre, a Führerbunker végóráinak utolsó szemtanúja.

Az amerikai típusú káosz legutóbbi franciaországi epizódjának állítólagos katalizátora egy 17 éves arab Lewis Hamilton-imitátor halála volt, akit a rendőrség lelőtt, mert egy belvárosi rodeót követő igazoltatása közben megpróbált elmenekülni az autójával.

Az első ember alkotta eszközt, amely áttörte a világűr határát, az Adolf Hitler szupertitkos csodafegyver-programját, az A-4-es vagy közismertebb nevén a V-2-es ballisztikus rakétát megépítő fejlesztőcsoport vezetője, dr. Wernher von Braun konstruálta meg.

A Los Angeles-i székhelyű zsidó szupremácista Simon Wiesenthal Központ „leplezte le”, hogy egy, az angliai Oxfordshire-ből származó 42 éves anyuka lett a Miss Hitler szépségverseny idei győztese.

Hatéves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a stuttgarti tartományi felsőbíróság egy „szélsőjobboldali német terrorcsoport” vezetőjére.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

Vilhelm Junnila, Finnország gazdasági minisztere azzal viccelődött, hogy a parlamenti választásokon a 88-as lett az ő jelölti száma, amelyet a finn választási bizottság véletlenszerűen osztott ki neki.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

Súlyos börtönévekkel fenyegetnek egy fiatal férfit Michigan államban, miután horogkeresztet festett egy zsinagóga falára.