Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Life Magazine hét évtizeddel Berlin eleste után tett közzé korábban ismeretlen, a szovjet megszállás után két héttel az úgynevezett Hitler-bunkerben és annak környékén készült fényképeket.

Az időközben fölrobbantott Új Birodalmi Kancellária, illetve a betömött, betemetett Führerbunker helyén manapság autóparkoló és füvesített park látható, éppen ezért fontos dokumentumnak számítanak a két héttel Adolf Hitler öngyilkossága után készült fényképek.

Az Új Birodalmi Kancellária főbejárata 1939-ben, fölötte a birodalmi sassal (Fotó: O. Ang.)

Berlin központjában a Wilhelmstraße 77. szám alatt állt az 1938-ban Albert Speer tervezte Új Birodalmi Kancellária (Neue Reichskanzlei), s alatta az úgynevezett Führerbunker. Az építményegyüttes felszíni részét a megszálló szovjetek 1947-ben fölrobbantották, majd később az NDK kommunista vezetőségével karöltve igyekeztek minél inkább eltüntetni, megsemmisíteni az Új Birodalmi Kancellária alatt kiépített, a Harmadik Birodalom végnapjaiban Adolf Hitler, Eva Braun, illetve Joseph Göbbels és családja tartózkodási helyéül szolgáló bunkert. Manapság autóparkoló és füvesített park van az egykori Új Birodalmi Kancellária és közvetlen környékének helyén.

Az Oberwallstraße Berlin központjában 1945 májusában (Fotó: William Vandivert)

A Life Magazine Berlin második világháborús elestének évfordulóján, tette közzé a huszonegy, addig nem publikált, 1945 május közepén készült fényképet a romokban heverő német fővárosról, s azon belül az úgynevezett Führerbunkerről.

Lőszer szaggatta őrbódé az Új Birodalmi Kancellária előtt (Fotó: William Vandivert)

Az első nyugati tudósító és fotóriporter 1945 május közepén, mintegy két héttel Adolf Hitler öngyilkossága és a bunker szovjet kézre kerülése után juthatott be a történelmi helyszínre.

A Führerbunker részben kiégett, miután a visszavonuló német katonák fölgyújtották, másrészt meg kifosztották a megérkező oroszok. (Fotó: William Vandivert)

Percy Knauth tudósító és vele William Vandivert fotóriporter a Life Magazine küldetésében léphetett be az akkor már kifosztott, vandál módon szétvert Hitler-bunkerbe és annak felszíni környékére. A William Vandivert készítette történelmi fölvételek többségét annak idején megjelentette a Life Magazine, ám huszonegyet valamilyen meggondolásból csak évtizedekkel később tettek közzé.

Haditudósítók vizsgálják a véres díványt (Fotó: William Vandivert)

Adolf Hitler és személyi titkára, Martin Bormann már 1945. január 16-án beköltözött a Wilhelmstraße 77. alatti Új Birodalmi Kancellária alatt kialakított bombabiztos bunkerbe, aztán kicsit később, február hónapban, szülővárosából, Münchenből, Eva Braun is.

A Vörös Hadsereg katonája pózol a bunkerben (Fotó: William Vandivert)

Joseph Goebbels és családja 1945. április első napjaiban költözik a Führerbunkerbe. Adolf Hitler április 29-én itt köt házasságot addigi élettársával, Eva Braunnal, majd egy nappal később, április 30-án, amikor a német katonák az oroszokkal már a szomszédos utcákban házról-házra vívják a csatát, a birodalmi kancellár és felesége öngyilkosságot követ el.

Asztal a bunkerben. Nyilván nem a Führer hagyta így... (Fotó: William Vandivert)

Joseph Goebbels egy nappal később, május 1-jén megöli hat gyermekét, majd Magdával, a feleségével együtt öngyilkosságot követ el ebben a bunkerben. A Vörös Hadsereg katonái május 2-án hatoltak be a Führerbunkerbe.

Kifosztott, láthatóan lángvágóval föltört páncélszekrény a tetejére rakott könyvekkel (Fotó: William Vandivert)

A Life Magazine világhálós kiadásában közzétett fényképek, amint az 1945-ös fölvételek is is, az orosz katonáknak a Hitler-bunkerbe történt behatolása után mintegy két héttel készültek, s mindenütt a rájuk jellemző vandalizmus, fosztogatás nyomai láthatók.

Percy Knauth, a Life Magazine tudósítója (balról) kutat az árok törmelékében az Új Birodalmi Kancellária kertjében, ahol a föltételezés szerint Adolf Hitler és Eva Braun holttestét elégették az öngyilkosságuk után (Fotó: William Vandivert)

A fotóriporter, William Vandivert a New York-i szerkesztőségbe 1945-ben Berlinből hazaküldött fényképek egyikére ezt írta: "Ez az a dívány, amelyen Eva Braun és Adolf Hitler agyonlőtte magát. Figyeljék meg a díványon látható vérnyomokat, itt vérzett el Eva Braun, aki a dívány szélén, míg Adolf Hitler a közepén ült, amikor főbe lőtte magát.

Üres benzineskannák, amelyeket a holttestek elégetésekor használtak az árok közelében (Fotó: William Vandivert)

Hitler előre bukott, amikor főbe lőtte magát, s az ő vére ezért nem folyt a díványra", írja 1945-ben az amerikai fotóriporter. Csak később vált ismertté, hogy Eva Braun méregkapszulával lett öngyilkos, így tehát semmiképpen nem az ő vére látható a fölvételen.

Orosz katonák és egy civil erőlködik az Új Birodalmi Kancelláriáról levert hatalmas birodalmi bronzsas mozgatásán (Fotó: William Vandivert)

William Vandivert, a fotóriporter a Life Magazine-nak Berlinből hazaküldött másik fénykép hátuljára azt írta, hogy a fölvételek készítésekor a bunkerben már nem volt villany, s ezért egyetlen gyertya fényénél tájékozódtak.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy fagylaltárus remek üzleti lehetőséget láthatott abban, hogy furgonjával az auschwitzi emlékmúzeum bejárata előtt parkoljon le, hogy az odalátogató turistáknak árulja a fagyit.

A szigorúan titkos – és valószínűleg büdös – kísérletre az 1940-es évek végén, Mao moszkvai látogatásának idején került sor.

„Kaptam már olyan levelet is, hogy ezeket el kellene égetni” – mutat Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója azokra a második világháborús tárgyakra, melyek 2019-ben egy családi ház felújításakor kerültek elő.

„Amerika megbukott, mert egy társadalomban, ahol a hasznossági princípium mindenekfelett való, a morális felelősségérzete elsorvad” – ezt írja Márai Sándor 1957. november 5-én naplójába, s hozzáteszi, a Nyugat magyar forradalommal szembeni árulását nem lehet megbocsátani, és senki nem hisz többé a Nyugatnak.

Egy hazafias zenekar a „fehér hatalomról” és az „árja végzetről” zenélt egy orosz katonai bázison – rémüldözik az estéről készült videó láttán az amerikai zsidó-liberális Vice magazin.

A Nyilaskeresztes Párt Szálasi Ferenc nemzetvezető részvételével tartotta meg december havi Nagytanácsát, jelentette 1944 decemberében a Magyar Távirati Iroda.

Egy szentesi patrióta még tavaly decemberben az ablakában tett közszemlére egy horogkeresztes zászlót, emiatt „önkényuralmi jelkép” használatának vétsége miatt ütöttek rajta otthonában.

Súlyos börtönévekkel fenyegetnek egy fiatal férfit Michigan államban, miután horogkeresztet festett egy zsinagóga falára.

A lakókat kiráncigálták lakásukból, majd őrizetbe vették: ismét botrány Gregor Lange és a dortmundi rendőrség körül!

A német munkásoknak kedvező első munkareformok egyike a fizetett évi szabadság létrehozása volt.

A cionista német hatóságok vizsgálódnak, ugyanis egy olyan videó terjedt el, amelyben egy hazafias viseletbe öltözött férfi osztogatott léggömböket óvodásoknak.

A Los Angeles-i székhelyű zsidó szupremácista Simon Wiesenthal Központ „leplezte le”, hogy egy, az angliai Oxfordshire-ből származó 42 éves anyuka lett a Miss Hitler szépségverseny idei győztese.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

A világháborúban, 1915 szeptemberében vonultam be, mint hadnagy és századparancsnok, a bécsújhelyi akadémia elvégzése után.

Egyre aktívabb a kanadai határon túl az amerikai Goyim Defense League (Gój Védelmi Liga) nevű csoport, amely antiszemita felvilágosító anyagok terjesztését végzi a lakónegyedekben.

Bajtársunk és barátunk Cseresznye György, a Titkolt Ellenállás egykori énekese már lassan egy évtizede, idén 9 éve, hogy a Hadak Útjára távozott.

A magyar származású önkéntesekből felállítandó Waffen-SS hadosztályok ügyében a tárgyalások még a Lakatos-kormány idején megkezdődtek. Az írásbeli, előzetes megállapodást végül is Beregfy Károly, a Szálasi-kormány honvédelmi minisztere és Otto Winkelmann, a magyarországi német SS- és rendőri erők parancsnoka 1944. október 23-án írta alá Budapesten.

A nyugati szövetségesek és Németország között többször is volt hadifogolycsere a második világháború alatt, ám ezeket nem volt könnyű megszervezni.

A Hetek című filoszemita lap egyik olvasója küldte be az újság számára azt a fotót, amelyen Budapesten, az Egyetem tér környékén kiragasztott, az említett orgánum szerint „uszító antiszemita” szövegű plakát látható.

Az ausztrál szövetségi kormány törvénymódosítást kezdeményez a nemzetiszocialista karlendítés betiltásáról is.

Nem távolítják el a Brandenburg an der Havelben található Szent Péter és Szent Pál székesegyház egyik középkori „antiszemita” szobrát – közölték az egyházi tisztviselők.

Iszonyatos dráma folyt a mai Széll Kálmán tér környékén 1945. február 11-én, amikor Budapest magyar és német védői megpróbálták áttörni a szovjet ostromgyűrűt. 

A második világháború minden karácsonya szomorú volt, azonban 1944 decembere kimondottan komoly megpróbáltatásokat jelentett a budapestiek számára.

A szlovák Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) a „náci” ideológia és az SS iránti szimpátia kinyilvánítása miatt ítélt el öt Slovan-szurkolót.