Kövess minket: Telegram — XVkontakte

1980. december 24-én halt meg Aumühlében Karl Dönitz, a Német Haditengerészet főparancsnoka, illetőleg Adolf Hitler halálát követően rövid ideig a Német Birodalom elnöke.

Noha elsősorban haditengerészeti főparancsnokként ismeri a nagy többség, illetőleg az elnöki szék névleges hatalmat biztosított számára, mégis, ez az idő is egy fontos momentum, egy átmenet a Harmadik Birodalom és az azt követő teljes összeomlás, megszállás között. A kormányzati folytonosságot biztosító kormány 1945. május 2-án lépett hivatalba, és május 23-ig működött, míg maga Dönitz Hitler halála után közvetlenül, április 30-án lett a birodalom elnöke. A következő gondolatok során a kiváló parancsnoknak állítunk emléket, valamint szemlézzük kormányának rövid működési idejét is.

Karl Dönitz 1891. szeptember 16-án született Berlinben, 1911-től került az akkor még Német Császári Haditengerészet kötelékébe. Szolgált a felszínen, de tengeralattjárókon is, a harcok során – melyet végül brit fogságban fejezett be – széles körű hadi tapasztalatokat szerzett. 1918 után továbbra is a haditengerészetnél szolgált, karrierje gyorsan ívelt felfelé.

A második világháború során leginkább a tengeralattjáró-háborúból ismerjük. A német tengeralattjárók (amelyek a valóságban inkább búvárhajók voltak, hiszen ekkoriban még dízelmotor hajtotta őket a felszínen) az ő vezetése alatt (német búvárhajó-parancsnokként) érték el legnagyobb sikereiket, ennek – s tegyük hozzá, minden más hadi sikernek – az 1942-es év volt a tetőpontja, abban is a június, mikor több mint 700 ezer tonna hajóteret (ami egyébként Dönitz havonkénti terve volt) sikerült likvidálni 3 búvárhajó árán.

A Harmadik Birodalom vége - szigorú és nem mellesleg jogi értelemben - nem a fegyverletételhez köthető. A képen Dönitz elhagyja a flensburgi német főhadiszállást és felkészül az internálásra (1945. május 23.)

1943-ban Dönitz váltja Erich Raedert a haditengerészeti főparancsnoki székben is, ezzel elérve katonai karrierjének csúcspontját, annak ellenére, hogy sosem lépett be az NSDAP-ba. Ugyanebben az évben már csak részsikereket tudtak elérni az egyre nyomasztóbb szövetséges tengeri fölény miatt, végül 1943. május 23-án leállíttatta a csoportos támadásokat, mert sok szövetséges hajót tudtak elsüllyeszteni ugyan, viszont egyre több búvárhajó „életéért” cserébe.

Mint korábban említettem, Dönitz szerepe az elnöki székben inkább volt egy szimbolikus „levezetés”, semmint tényleges, komoly hatalommal bíró titulus. Kormányának, vagyis a flensburgi kormánynak a legitimációja vitatott, ám Adolf Hitler öngyilkossága előtt Karl Dönitzet jelölte ki utódjául, aki május 1-jén, rádióbeszéde után hivatalosan is elfoglalta a helyét, kabinetének pedig – ha másban nem is – az átmenet biztosításában kulcsszerepe volt. Erre a rövid időre több, a tengelyhatalmak szempontjából sajnálatos történés esett. Először is megszűnt a fegyverropogás az európai kontinensen (az önszántukból tovább harcoló alakulatokat nem számítva), letette a fegyvert a Wehrmacht. A kormány feloszlatta az SS-t, az NSDAP-t, hivatalából pedig felmentették Heinrich Himmlert, illetne ennek a kabinetnek a felhatalmazásával írta alá Keitel és Jodl a kapitulációs okmányokat, május 8-án pedig Dönitz ismét rádióbeszédet mondott, amelyben elismerte a kapituláció tényét.

Egy kis érdekesség: Karl Dönitz hadifogoly kártyája. Pontosan egy hónappal a végső bukás után készült, június 23-án

A Dönitz-kormány a korábbi vezetőgárdához képest „ismeretlenebb” politikusokból állt (Albert Speer és természetesen Karl Dönitz kivételével), akik jobbára „enyhébb” büntetéseket kaptak a „főbűnösöknél”. Karl Dönitz Johann Ludwig Graf Schwerin von Krosigk korábbi birodalmi pénzügyminisztert bízta meg a kormány megalakításával, így a flensburgi kabinet mellett használatos a Schwerin von Krosigk-kormány elnevezés is. Schwerin von Krosigk, mint „háborús bűnös” 10 év börtönbüntetést kapott, 1951-ben amnesztiával szabadult.

A kabinet székhelye – meglepő módon – a dán határhoz közel eső Flensburg volt, itt ülésezett a kormány a Mürwik tengerészeti iskolában, egyébként korábban Dönitz is itt végezte tanulmányait. Ez a kis terület Schleswig-Holstein tartományban még német kézen volt, de a repteret már május 6-án elfoglalták amerikai csapatok. Dönitz és a kormány tagjai végül május 23-án estek angolszász hadifogságba, értelemszerűen, amikorra az egész környéket elfoglalták a szövetségesek (május 12-e után a kormány mozgástere a mürwiki enklávéra szűkült, mely az angol megszállási övezet része lett). Ugyanezen a napon – mármint 23-án – szűnt meg immáron véglegesen és hivatalosan is a Harmadik Birodalom, melyet tévedésből sokan a kapituláció napjára datálnak.

A Dönitz-kormány egyetlen fontos feladata lényegében a feltétel nélküli kapituláció kihirdetése volt, a szövetségesek nem tekintették őket valódi tárgyalópartnernek. Megtűrni kizárólag a „zökkenőmentes” átmenet biztosítása miatt tűrték meg, jól jelzi ezt az is, hogy május 23-a után rögtön szövetséges katonai kormányzás telepedett Németországra, a Szövetséges Ellenőrző Tanács június 5-én vette át hivatalosan a megalázott ország irányítását.

Karl Dönitz a nürnbergi perek során 10 év börtönbüntetést kapott, a legkevesebbet a birodalom vezetői közül. Érdekes módon a vád a korlátlan tengeralattjáró-háborún, és nem a politikai tevékenységén nyugodott. Mivel azonban Dönitz tisztességes katonaként viselkedett, s az ellene felhozott vádak nem állták meg a helyüket és/vagy a szövetségesek is elkövettek hasonlóakat, mindezeknek köszönhetően kapta az enyhének számító büntetést. 1956-ban ki is szabadult, ezt követően Aumühlében, egy Hamburg melletti kis faluban telepedett le, itt két önéletrajzi ihletésű könyvet is írt. Végül ugyanitt, 1980. december 24-én halt meg szívrohamban, 89. életévében.

A kiváló főparancsnok emlékét megőrizzük!

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Bajtársunk és barátunk Cseresznye György, a Titkolt Ellenállás egykori énekese már lassan egy évtizede, idén 9 éve, hogy a Hadak Útjára távozott.

Egy céges prezentációtechnika tréningre készülve érdekes dolgot fedeztem fel az OpenAI képrajzoló mesterséges intelligenciájával való interakcióban.

Egy 28 éves mississippi férfi ellen szövetségi vádat emelnek, mert zsidóknak telefonált Adolf Hitlerrel és a holokauszttal kapcsolatban.

Az angolszász szövetségesek 1943 nyarán elkezdett és a második világháború végéig megállás nélkül folytatott hadászati bombázóoffenzívája füstölgő romhalmazzá változtatta Németországot, ami bosszúért kiáltott az égre.

Csupán néhány évvel ezelőtt, kilencvenhat évesen hunyt el Rochus Misch, Adolf Hitler testőre, a Führerbunker végóráinak utolsó szemtanúja.

A szvasztika, azaz a 90 fokban hajlított ágakkal bíró kereszt fontos szimbólum több egykori és ma is élő hitrendszerben egyaránt. Az idők során jelképezte többek között a jó szerencsét, a teremtés végtelenségét és a legyőzhetetlen, forgó Napot.

Hatéves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a stuttgarti tartományi felsőbíróság egy „szélsőjobboldali német terrorcsoport” vezetőjére.

Joe Biden bemutatta az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó stratégiát – írja örömködve a Jersualem Post.

A második világháború lezárást követő vérgőzös évek feltárása, megismertetése a nyilvánossággal, valahogy elfelejtődött az 1990-es "rendszerváltozás" óta.

A „Historical Figures” – egy új mesterséges intelligencián alapuló chatbot alkalmazás – lehetővé teszi, hogy a történelem 20 ezer híres személyiségének bármelyikével beszélgessen az ember.

Halála óta számos összeesküvés-elmélet terjed, miszerint legszűkebb környezete megölte, hogy Berija megfojtotta, vagy újabban: patkányméreggel végeztek vele, miközben pár nappal később pedig a hasonmásával rendezték meg a „hivatalos” halálát.

Manapság a multinacionális nagyvállalatok számítanak a woke-izmus legbefolyásosabb terjesztőinek, ami paradoxonnak tűnik, tekintettel a baloldal fennen hangoztatott kapitalizmusellenességére.

Az NZóna Podcast tematikus Homo Viator sorozata ezúttal az 1945-ös budavári kitörést és a Becsület Napját vizsgálja világnézeti szempontból.

November 8-án reggel 6 órakor rendőrök százai kutattak át több baloldali szélsőségesek által lakott ingatlant Szászországban és Türingiában.

A 19 éves Sai Varshith Kandulát többek között az elnök és családja, illetve az alelnök és családja testi épségének veszélyeztetésével vádolhatják meg.

Közismert az oroszok alábbi szövege: azért kell ide vagy oda terelni az embereket, hogy megkapják az igazolást, amivel aztán nyugodtan hazamehetnek.

Egy felüljáró alatt tűnt fel egy graffiti Pesten, amely egy akasztófán lógva ábrázolta az Ilaria Salis nevezető olasz antifasiszta bandavezért, az antifa-per első számú vádlottját.

Bajtársaink, a RED Angers (Rassemblement des Étudiants de Droite - Jobboldali Diákgyűlés) klubházában házkutatást tartott a rendőrség, most pedig több tag előzetes letartóztatásba helyezése mellett döntöttek – írja a Nacionalista Zóna Telegram csatornája.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

Az Ostromkalauz után folytatódott a Festung Budapest 2024 rendezvénysorozata. A szervezést megnehezítő körülményekről évről évre egyre többet kell beszélnünk és írnunk a különböző csatornákon és felületeken – írja e sorokat honlapján a Légió Hungária.

Amikor Imrédy személyes származása körül a közismert polémiák folytak, akkor én magam adtam utasítást Kelecsényinek, hogy figyelje meg Imrédyt és figyeltesse meg másokkal is, hogy faji hovatartozása eldönthető legyen.

A szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület elnöke, Olivera Zekic a Telegramon tett közzé egy fotót, amelyen SS-egyenruhában tetszeleg.

Nem távolítják el a Brandenburg an der Havelben található Szent Péter és Szent Pál székesegyház egyik középkori „antiszemita” szobrát – közölték az egyházi tisztviselők.

A sztálinista rendszer szétválaszthatatlan magától Sztálin személyétől. A bolsevik rendszer működési mechanizmusa gyakorlatilag Sztálin személye köré épült, és a diktátor 1953-as halálával szükségszerűen meg is változott.