Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A 101. SS-nehézpáncélos-osztály (501. SS Pz. Abt. schwere SS-Panzer Abteilung 101) volt a nemzetiszocialista Nagynémet Birodalom egyik legütőképesebb alakulata.

Az egységet 1943 júliusában hozták létre a „Leibstandarte SS Adolf Hitler” hadosztály legtapasztaltabb harckocsizóiból. A nehézpáncélos-osztály parancsnoka hosszú időn keresztül a második világháború legsikeresebb harckocsi-parancsnoka és „páncélos ásza” Michael Wittman SS-Hauptsturmführer volt. A kiváló parancsnokoknak és az alakulat fő erejét adó Tiger I és később Tiger II nehéz harckocsiknak köszönhetően a 101. SS-nehézpáncélos-osztály - méretéhez képest - kimagasló eredményeket ért el. Harcolt Olaszországban, Normandiában valamint a keleti front több szakszán is. Az osztály többször csaknem teljesen megsemmisült, de mindig újjá szervezték. 1944 szeptemberében az alakulatot „átszámozták” 101-ről 501-re. Így a továbbiakban 501. SS-nehézpáncélos-osztály néven (schwere SS-Panzer Abteilung 501) részt vett az ardenneki offenzívában majd a magyarországi hadműveletekben is, ahol súlyos veszteségeket szenvedett.

1945 tavaszán az alakulat túlélői Ausztriában fejezték be a háborút. Az alakulat harcértéke Az alakulat típusa Etnikai összetétel Hadműveletek Szolgálati helyek Dokumentált atrocitások Osztály Páncélos Német Olaszország, 1943 Citadella 1943 Normandia, 1944 Wacht am Rhein, 1944-45 Frühlingserwachen, 1945 Olaszország Szovjetunió Franciaország Belgium Magyarország Ausztria - Alternatív elnevezések: schwere SS-Panzer Abteilung 501 (501. SS-nehézpáncélos-osztály) Parancsnokok: SS-Sturmbannführer Heinz von Westernhagen (1943. július. 19 - 1943. november 8.) SS-Obersturmbannführer Leiner (1943. november 9. - 1944. február 13.) SS-Obersturmbannführer von Westernhagen (1944. február 13. -1944. július 10.) SS-Hauptsturmführer Michael Wittman (1944. július 10. - 1944. augusztus 8.) SS-Obersturmbannführer von Westernhagen (1944 augusztus 8. - 1945 február 20.) SS-Sturmbannführer Kling (1945 február 20. - 1945 május 8.) A hadosztály története hónapról-hónapra: 1943. július Megalakul a későbbi osztály magját képző SS-Panzer Regiment 1. 1943. augusztus Az alakulatot Veronába (Olaszország) vezénylik át. 1943. október Október 22-én Mailly le Camp közelében (Franciaország) hivatalosan is megalakul a schwere SS-Panzer Abteilung 101 (s.SS-Pz.Abt. 101).

Páncélos ereje: 27 darab Tiger I. 1944. április Az alakulatot a „Leibstandarte SS Adolf Hitler” hadosztály alá rendelik. A s.SS-Pz.Abt. 101 páncélos ereje: 42 darab Tiger I. 1944. június Június 6-án a nyugati szövetségesek megindítják az inváziót Normandiában. A osztály ekkor 37 bevethető és 8 javítás alatt álló Tiger I harckocsival rendelkezik. Június 7-én az egységet Bretteville-sur-Odon térségébe vezénylik. Június 8-12 között a meghibásodások és a heves légitámadások következtében komoly veszteségeket szenved. Június 12-én a s.SS-Pz.Abt. 101 megérkezik a hadszíntérre és Villers-Bocage térségében kapcsolódik be a harcokba. Az alakulat egy frontszakaszon harcol a Hitlerjugend, a Panzer Lehr valamint a 21. páncéloshadosztállyal. Június 13-án az alakulat parancsnoka Michael Wittman 4 Tiger I harckocsijával és egy Pz.Kpfw. IV-essel visszaveri a brit 7. páncélos hadosztály támadását. Tettéért előléptetik és kitüntetik. Június 16-ra az alakulat vesztesége eléri a 32 főt. Június 26-án az osztály védekező harcot vív Granville térségében.

1944. július Az osztály 1. századát Paderbornba vezénylik át feltöltésre. Az alakulat megkapja az első Tiger II nehéz harckocsiijait. Július 3-án a s.SS-Pz.Abt. 101 páncélos ereje 11 bevethető és 19 javítás alatt álló Tiger I nehéz harckocsiból áll. Július 10-én Michael Wittman SS-Hauptsturmführert nevezik ki az alakulat parancsnokává. Július 17-én a nehézpáncélos osztályt Granville térségébe vezénylik feltöltésre, az alakulat páncélos ereje 17 db működőképes Tiger I nehéz harckocsiból áll. Július 25-én az egységet ismét harcba küldik és ideiglenesen a Kampfgruppe Wünsche alá rendelik. 1944. augusztus Augusztus 6-án Grimboq Halte térségében állomásozik. Augusztus 8-án egy légitámadás következtében életét veszti az alakulat parancsnoka, a harckocsi-ász Michael Wittman SS-Hauptsturmführert. Katonai pályafutása során 138 ellenséges harckocsit és számos más harceszközt semmisített meg. Augusztus 14-ére a s.SS-Pz.Abt. 101 maradványait a Wehrmacht számos más alakulatával egyetemben körül zárják Falaise térségében ("falaise-i katlan"). A nehézpáncélos-osztály ekkor már csak 6 db bevethető Tiger I harckocsival rendelkezik. Augusztus 20-án az alakulatnak sikerül kitörni a katlanból és visszavonulni.

1944. szeptember Szeptemberben a 101. SS-nehézpáncélos-osztályt (schwere SS-Panzer Abteilung 101) Augustdorfban átszervezik és újra felfegyverzik. Az 2. és 3. százada 37 darab gyári-új Tiger II nehéz harckocsit kap. Az alakulatot 101. SS-nehézpáncélos-osztályról (schwere SS-Panzer Abteilung 101) 501. SS-nehézpáncélos-osztályra (schwere SS-Panzer Abteilung 501) nevezik át, jelezve, hogy az osztályt hadtest szintű támogató (100-as széria) egységről hadsereg szintű (500-as széria) támogató egységgé fejlesztették.

1944. december December elején az alakulat újabb 30 Tiger II-est kap. December 16-án a nehézpáncélos osztályt az Ardennek térségébe vezénylik, hogy részt vegyen a „Wacht am Rhein” fedőnevű hadműveletben. Az alakulat az Kampfgruppe Pieper kötelékében harcol. December 19-én 501. SS-nehézpáncélos-osztály eléri Stoumont térségét (Belgium). December 20-án az alakulatot körülzárják. December 24-én az alakulat elhagyja és megsemmisíti páncélosait, és gyalogosan indul vissza a német vonalak felé. December 27-én az alakulat túlélőit Oerlinghausenbe vezénylik.

1945. január A hónap során az egységet Kölnban feltöltik és 45 darab Tiger II harckocsival újra felfegyverzik. 1945. február Február 15-én a s.SS-Pz.Abt. 501-t Győrbe (Magyarország) vezénylik. Páncélos ereje ekkor 19 darab Tiger II-esből áll. Február 25-ére az alakulatnak csak négy bevethető harckocsija marad. 1945. március-május A magyarországi harcok következtében az alakulat teljesen szétforgácsolódott és elvesztette harc eszközeinek nagy részét. A tavasz folyamán az alakulat túlélői Ausztriába vonultak vissza, és itt érte őket a háború vége is. 

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Vasárnap ismét a demokrácia csodálatos működéséről tettek tanúbizonyságot a héber rend őrei az egykori Németországban.

Felülvizsgálatot kezdeményezett a franciaországi Crépol településen megkéselt, 16 éves Thomas ügyében Romans-sur-Isère polgármestere.

Az 1930-as években a hollywoodi stúdiófőnökök is Adolf Hitler előtt hajlongtak a Metro-Goldwyn-Mayer médiatársaság egyik vezetője pedig még zsidó feleségétől is elvált a német nemzetiszocialisták javaslatára.

Az amerikai típusú káosz legutóbbi franciaországi epizódjának állítólagos katalizátora egy 17 éves arab Lewis Hamilton-imitátor halála volt, akit a rendőrség lelőtt, mert egy belvárosi rodeót követő igazoltatása közben megpróbált elmenekülni az autójával.

Letakarták egy bécsi protestáns templom ólomüveg ablakait, mert azokon állítólag „antiszemita” motívumok szerepeltek, és az ablakok alkotója tagja volt a NSDAP-nak.

A politikai rendőrség Kecskeméten 1945 áprilisában és májusában jelentős letartóztatási hullámot indított el, pontosan úgy, ahogy a szovjet Vörös Hadsereg által elfoglalt többi magyar, majd német területeken.

1919. június 24-én robbant ki a tanácsköztársaság ellen szervezett legjelentősebb felkelés. A törekvés elbukott. Árulás, rossz időzítés, szervezetlenség, naivitás, ezek egyszerre okolhatóak a kudarcért.

1886-ban egy tucatnyi fajvédő nézeteket valló német család – a híres filozófus, Friedrich Nietzsche húga és sógora vezetésével – Paraguayba hajózott, hogy ott létrehozzon egy árjákból álló kolóniát.

Csupán néhány évvel ezelőtt, kilencvenhat évesen hunyt el Rochus Misch, Adolf Hitler testőre, a Führerbunker végóráinak utolsó szemtanúja.

A szovjet hadsereg katonái 1945. január 17-én hurcoltak el budapesti lakásomról, a Fővámtér 8. alatti épületből.

Május 9-én hajnalban nyolc határozott ember betört az újvidéki Crni Ovan közösségi kávézóba, ahol felforgatták az asztalokat és a székeket, s az elborított bútorokra kifeszítették Vajdaság tartomány zászlaját – szomorkodik a szélsőbalos Mérce.

A 84 éves Bosnyák Imrét, a Nyilaskeresztes Párt egykori propagandistáját, 1997. augusztus 24-én temették a Rákoskeresztúri köztemető 298-as parcellájába.

Újabban a gázai tragédia elhomályosította azt a még tragikusabb tényt, hogy az ukrajnai testvérháborúban immár két éve gyilkolja egymást a világ legveszélyeztetettebb demográfiai kisebbsége, a világnépesség alig 2 százalékát (!) képviselő javakorabeli (20–40 éves) fehér férfi, eddig több százezres veszteséget okozva önmagának.

Az emigrációs hungarista sajtó évtizedeken keresztül főmunkatársának számító Koós Kálmán hosszú betegség után, 2006. júliusában, 91 éves korában a Colorado állambeli Denverből (USA) tért meg a teremtőjéhez.

Bajtársaink, a RED Angers (Rassemblement des Étudiants de Droite - Jobboldali Diákgyűlés) klubházában házkutatást tartott a rendőrség, most pedig több tag előzetes letartóztatásba helyezése mellett döntöttek – írja a Nacionalista Zóna Telegram csatornája.

Akkor is így köszöntött a tavasz és a március. A budai hegyek felől hideg, még a télre emlékeztető szél söpört végig a pesti utcákon.

Háromezer katona és civil halt kínhalált a szovjet Vörös Hadsereg által a szegedi Csillagbörtönben 1944 októberétől 1945 nyaráig működtetett hadifogolytáborban.

1944. augusztus 23-án Románia hivatalosan kapitulált, és hátba támadta addigi szövetségeseit, a német és magyar csapatokat.

Menetünk 1945 nagypénteként indult el Ausztria felé. Május 2-án Gmunden városka közelébe értünk. Az oroszok a hátunk mögött, előttünk a linzi műút, azon túl a szövetséges csapatok tanyáztak.

Lengyelországi zsidók pert indítottak németországi székhelyű multinacionális óriásvállalatok ellen „a szüleiket és nagyszüleiket ért világháborús atrocitások miatt” – írja a PCh24 lengyel hírportál.

1944 nyara végén már nemcsak az oroszok, hanem az átállt románok is támadtak bennünket, aminek következtében a Zemplén megyei Zalkod községben fogságukba estem.

Súlyos börtönévekkel fenyegetnek egy fiatal férfit Michigan államban, miután horogkeresztet festett egy zsinagóga falára.

A francia kormány ígéretet tett arra, hogy a jövőben betiltja a „szélsőjobboldali” megmozdulásokat, miután egy múlt heti párizsi felvonulás engedélyezése heves zsidó-liberális hisztériát váltott ki.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.