Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A wewelsburgi kastély, amely egykor az SS vallási szentélye volt, 1945 óta őrzi titokzatos múltját.

 A Németország északnyugati részén magasodó kastély egykor az SS tulajdonában volt, így senkit nem lep meg, hogy 1945 óta is az ifjú nemzetiszocialisták kedvelt turisztikai célpontja és gyülekezőhelye.

A liberális szemléletű és antifasiszta történészek azonban ma biztosak abban, hogy a vélt pogány rítusokat sosem tartották meg a csarnokban, és szerintük "maga Himmler sem mondta el, hogy azokat mire kell használni".

A kora középkor óta álló, majd 17. században újjáépített kastélyt 1934-ben alakították át: a tervek szerint ott egy SS akadémiát rendeztek volna be. Ennek során sokszor a meglévő reneszánsz elemeket is eltávolították, hogy azokat középkori faragványokkal pótolják. Ennek során épült ki a kastély hatalmas kriptája is, ahol egy cső táplálja az örök lángot, vagy épp az SS tábornokok csarnoka, ahol egy hatalmas fekete nap díszíti a márványpadlót.

Amit biztosan tudunk, hogy az 1930-as években a szervezet régész, családkutató és antropológus tagjai itt kezdték meg bizonyítékokkal alátámasztani az árja faj kiválóságát. 1939-ben aztán a háború kitörése után már az akadémikusok is a fronton harcoltak, és Himmler is új célt talált az épületnek. Wewelsburg az SS legfelső vezetésének gyülekezőhelye lett, ahol nemcsak az aktuális tagok jelentek meg, de ott az elesett bajtársak emlékét ápolva is emlékeztek. Összesen két ilyen találkozóra került sor, közvetlen a szovjet megtámadása előtt.

A tervezett rekonstrukció sosem fejeződött be, és a kastély mellé tervezett város a vereség miatt már nem épült fel, a mai cionista német bábkormányok és tartományi vezetések viszont még mindig nem tudják, hogy mit is kezdjenek ezekkel a helyekkel. Ugyanígy a Sasfészek átalakítása, vagy a nürnbergi pártnapok helyszíne, illetve a berlini Gestapo székház is hasonló kérdéseket vetett fel a számukra. Mostanra egy olyan kép körvonalazódik, hogy a háború után született és csecsemő koruktól amúgy is agymosott nemzedékeknek a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközök segítségével vésik majd az agyába, és helyezik "politikailag megfelelő" közegbe, hogy mit is látnak valójában.

A múzeum a kastély lábánál álló kis őrházban kapott helyet, és ott az egykori egyenruhákon kívül a testület jelképeit, vagy épp legfőbb dokumentumait is megtekinthetik az érdeklődők. A tárlatokon körül-belül az amerikai History Channel színvonalán bemutatják, hogy az SS-t 1925-ben Hitler testőrségeként alapították és, hogy a testület kezdettől az északi mitológiából kölcsönözte jelképeit és szertartásait. A rúnák által megjelölt divíziók szimbólumai a cionisták által megszállt Németországban szinte kivétel nélkül be vannak tiltva.

A kiállítás több tucat vezető SS-tiszt életútját is szemlélteti, így Reinhard Heydrich mellett Hans Ernst Schneider SS százados sorsát is végigkövethetjük, aki 1945 után álnéven kezdett egyetemi karrierbe, mígnem az 1990-es évek elején néhány szélsőbalos diákja pitiáner bosszúból le nem leplezte. A kiállítás vezetője, Kirsten John-Stucke szerint ezen sorsokat azért érdemes megismerni, mert a valóság sokkal árnyaltabb, mint ami a világháború utáni köztudatban él az SS-ről. Szerinte ugyanis nem voltak szörnyek, és sokkal egyszerűbb azt állítani, hogy minden tagjuk elmebeteg volt, miközben a legtöbben karrierjük előrelendítése miatt léptek be a testületbe.

A kiállítás szervezői is tudják, hogy az odalátogató "neonácikkal" nem érdemes vitatkozni: hollywoodi trükkökkel úgysem lehet őket meggyőzni. A tárlat üzemeltető most abban bíznak, hogy a jelenlegi 30 ezer helyett évente 50 ezer látogató érkezhet majd az eredetileg 1982-ben megnyitott kastélyba.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Letakarták egy bécsi protestáns templom ólomüveg ablakait, mert azokon állítólag „antiszemita” motívumok szerepeltek, és az ablakok alkotója tagja volt a NSDAP-nak.

1944 szeptember utolsó napjaiban sajátos közjáték zajlott le az német 503. nehézpáncélos-osztály otthont adó Sennelagerben. Noha az újabb bevetés helyszínét még nem ismerték a katonák, egyes részek már el is indultak.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

A bolsevik Vörös Hadsereg 1944 nyarán az egész keleti frontvonalon támadásba lendült. Északon Lengyelországban átkelt a Visztulán, de a Keleti-Kárpátokban az Árpád-vonalat nem tudta áttörni a magyar és német védők szívós ellenállása miatt.

Feltételesen szabadlábra helyezték Nikosz Mikaloliakoszt, az Arany Hajnal görög nemzetiszocialista gyökerű politikai párt alapítóját és vezetőjét, miután letöltötte 13 éves börtönbüntetésének egy részét.

A Kun (Kohn) Béla nevével fémjelzett proletárdiktatúra és vörösterror, a hírhedt 133 nap fenekestül forgatta fel az akkori magyar társadalmi és politikai életet.

Négynapos utazás után 1945. február 6-án érkeztünk Bajáról Temesvárra. Verőfényes délelőttön vagoníroztunk ki. Az éhségtől és a szomjúságtól elgyötör emberek nagy része megrohamozta az olvadó havat, és marokszámra tömte a szájába.

Egyes források szerint a Waffen-SS állományának 83 százaléka sem az NSDAP-nak, sem pedig az általános SS-nek nem volt tagja.

Kun András 1911-ben született Nyírbátorban. Bölcsészeti és teológiai tanulmányait Rómában folytatta. 1941-ben szentelték pappá, majd minorita szerzetesként a kézdivásárhelyi rendházba került.

Kannibálszigetnek vagy a halál szigetének nevezik a Szibériában, az Ob folyó mentén található Nazino-szigetet, amely a sztálini terror egyik legsötétebb fejezetének helyszínéül szolgált.

Budán még heves harcok folytak, amikor Pesten, az új szovjet hatalom árnyékában megalakult néptörvényszék, amely hivatalosan a Budapesti Nemzeti Bizottság nevet kapta, végrehajtotta első halálos ítéletét.

Ilaria Salist az európai parlamenti választáson jelöltként indítja a Vörös-Zöld Szövetség nevű olasz politikai formáció, amely megerősítette, hogy a Magyarországon fogva tartott nő felkerült a listájukra.

Megszünteti a budapesti antifa támadások elsőrendű vádlottjának, Ilaria Salisnak letartóztatását 16 millió forint óvadék ellenében a Fővárosi Ítélőtábla és elrendeli bűnügyi felügyeletét, tudatta a bíróság honlapján közleményben.

Életének nyolcvanharmadik évében elhagyta a földi világot László András filozófus, a metafizikai tradicionalitás egyik legnagyobb magyarországi képviselője, írja a Duo Gladii.

Immár 30 év telt el azóta, hogy 1914-ben szerény erőmmel szolgálatba álltam az első világháborúban, amelyet ráerőltettek a Birodalomra.