Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Ajka közelében, a szántóföldön, mélyen a földbe fúródva fedezték fel egy a második világháború végén lezuhant magyar felségjelű Focke-Wulf FW 190-es vadászbombázó gépnek a roncsait.

A gép a legnagyobb valószínűséggel az 1945. március elején elkezdődött utolsó nagy német ellentámadás, a Tavaszi ébredés hadművelet során a dunántúli térségben zajló heves harcok idején zuhanhatott le.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum felügyelete mellett zajlott elsődleges feltárás során a hősi halált halt pilóta maradványait is megtalálták a repülőgép roncsában.


Nagyobb fémtömeget jelzett a detektor a szántóföld mélyén

A rendkívüli második világháborús leletre még 2022 decemberében a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum önkéntes fémkereső csoportjának egyik tagja bukkant rá az Ajka határában fekvő szántóföldön. A talajfelszín közelében elsőként megtalált dúralumínium darabok arra utaltak, hogy a detektor által jelzett mélyebben fekvő ismeretlen eredetű fémtömeg egy repülőgép roncsa lehet.

Ezért a múzeum munkatársai felvették a kapcsolatot a Magyar Roncskutató Egyesülettel (MRE), akinek az alelnöke, Pálffy Sándor megerősítette, hogy egy második világháborús repülőgép maradványait rejtheti a föld mélye.

Mivel a múzeumi fémkereső csoport nincsen feljogosítva hadi kutatásra, a feltárást átadták az egyesület szakembereinek. Már az alapos feltárás megkezdése előtt az egyik roncsdarab, egy szelepfedél alapján beazonosíthatóvá vált a lezuhant gép típusa, ami egy német gyártmányú Focke-Wulf FW 190-esnek bizonyult.

Az FW 190-es a Messerschmitt Bf-109-es mellett a második világháború legnagyobb sorozatban gyártott német vadászgépe volt, amelynek létezett elfogó vadász, és vadászbombázó altípusa is. A Kurt Tank által tervezett, 1700 lóerős BMW-801 típusú14 hengeres kétkoszorús csillagmotorra felszerelt együléses vadászgép

Kora egyik egjobb vadászának számított, korszerű aerodinamikai kialakítású sárkányszerkezettel, valamint a beépített kettő MG 131-es 13 mm-es nehéz géppuskának, illetve a négy MG 151/20E 20 mm-es fedélzeti gépágyúnak köszönhetően pedig pusztító tűzerővel rendelkezett.

A Magyar Királyi Honvéd Légierőben 1944 októberétől került rendszeresítésre a típus, vadászbombázóként.


Rendkívül értékesnek számít a ritka világháborús lelet

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a feltáráshoz szükséges engedélyeket az MH Kiss József Helikopterdandár hadtörténész-roncskutatója, Magó Károly zászlós kérvényére kiadta a Magyar Roncskutató Egyesült számára.

A világháborús gép feltárását még tavaly decemberben kezdték el több szervezet támogatásával, illetve együttműködésével. A feltárást régészeti módszerrel végezték, hogy az eredeti helyzetnek megfelelően lehessen dokumentálni a roncsdarabok elhelyezkedését és rekonstruálni a lezuhanás körülményeit.

A 3-4 méter mélyre becsapódott gépnek számos jól azonosítható darabja, így többek között a kormánylapok, a szárny, a légcsavaragy és motoralkatrészek kerültek elő a feltárás során.

A repülőgép szárnyán megtalálták a honvéd légierő felségjelzését is, amivel bizonyossá vált, hogy magyar szolgálatban álló gép csapódott a földbe, Ajka határában. Magó Károly zászlós a Honvédelem katonai szakportálnak nyilatkozva elmondta, hogy mindeddig összesen csak három FW 190-es maradványai kerültek elő Magyarország területén, de ezek kivétel nélkül német, a Luftwaffe állományába tartozó gépek voltak.

Ez az első alkalom, hogy bizonyíthatóan egy magyar vadászbombázó, az FW 190 F-8-as altípus roncsára bukkantak hazánk területén. „FW 190-es csatarepülőgépből Magyarországon eddig összesen három jelentősebb lelet került elő, mindegyik német felségjelzéssel. Mivel ez a repülőgép magyar, így a lelet rendkívül értékes.”

Ha pedig hozzátesszük, hogy a repülőgép szinte minden részéből – a légcsavaragytól elkezdve a motoron keresztül a sárkány különböző szerkezeti elemeiig – kerültek elő darabok, akkor elmondhatjuk, hogy ez a roncs nagyon komoly leletnek számít" – nyilatkozta Magó Károly a honvedelem.hu szakportálnak.


A hősi halált halt pilóta földi maradványait is megtalálták a roncsok között

A roncskutató-hadtörténész azt is elmondta, hogy a feltárás során emberi maradványokat találtak a gép összeroncsolódott darabjai között, aki emiatt bizonyosan a lezuhant gép pilótája volt. A hősi halált halt repülőgép-vezető személyazonosságát eddig még nem sikerült kétséget kizáró módon tisztázni, de a legnagyobb valószínűséggel Sztrókay Géza szakaszvezető lehetett a harci cselekmények közben lezuhant FW 190-es pilótája.

„Tanulmányokból tudjuk, hogy Herenden és környékén két ilyen gép zuhant le. Abban az esetben, hogy ha sikerül minden adatot kikutatni, akkor lehet azonosítani a pilótát. Ez a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum felügyeletével zajlik majd és hosszú folyamat lesz. A jelenlegi kutatások alapján mindenesetre nagy valószínűséggel úgy tűnik, hogy ez a gép Sztrókay Géza szakaszvezetőé volt" – nyilatkozta a hadtörténész.

A Magyar Királyi Honvéd Légierő Junkers Ju-87D „Stuka” típusú zuhanóbombázóit 1944 októberében váltották fel a sokkal korszerűbb FW 190-esekre. Elsőként a 102/1-es Lévay Győző százados parancsnoksága alatt álló századot szerelték fel ezzel a típussal, az alegység a budapesti csata idején, 1944 november-december hónapban rendkívül súlyos harcokban vett rész, és emiatt gépállományának ötven százalékát elvesztette.

A veszteségek pótlására 1945 januárjában újabb 18 FW 190-est kaptak. A 109. vadászrepülőgép osztag (Jagdstaffel) 1944 októbere és 1945 januárja között összesen 364 gépet kapott. A magyar vadászbombázók kivették részüket az 1945. március 6-tól zajló balatoni csatában is, ahol további súlyos veszteségeket szenvedtek el. A most feltárt vadászbombázó is a legnagyobb valószínűséggel a németek utolsó nagy ellentámadási kísérlete, a Tavaszi ébredés (Frühlingserwachen) hadművelet véres csatáiban zuhanhatott le.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Megvonta az állami támogatást a következő hat évre a német alkotmánybíróság a zsidó-liberális sajtóban „neonáciként” számon tartott Die Heimat nevű párttól.

A perui drogügyi nyomozók 58 kilogramm Adolf Hitler nevével márkázott horogkeresztes fóliába csomagolt kokaint foglaltak le. A szállítmány Belgiumba tartott.

A nemzetiszocialista tisztelgés a második világháború vége óta illegális a cionisták által Németországban és Ausztriában, és a kóser törvények szerint börtönbüntetéssel büntethető.

Egy fiatal dán lány figyelemre méltó felfedezést tett nemrégiben, ugyanis közel háromszáz viking érmét talált, amelyekről úgy vélik, hogy több mint 1000 évesek lehetnek.

„A gyanúsított bizonyíthatóan neonáci ideológiát, antiszemitizmust terjesztett, korábbi lövöldözők tetteit dicsőítette, és egyértelműen az ő példájuk utánzásának vágyát és szándékát mutatta” – állítja az FBI.

A Duce többször is farkasszemet nézett a halállal és mindig sikerült felülkerekednie. Túlélte az első világháború kegyetlen csatáit, valamint számos merényletkísérletet is.

Egy nacionalista lengyel törvényhozó egy tűzoltókészülékkel oltotta el a hanukai gyertyákat az ország parlamentjében egy zsidókkal tartott rendezvényen, ami nemzetközi hisztériát váltott ki.

Egyre aktívabb a kanadai határon túl az amerikai Goyim Defense League (Gój Védelmi Liga) nevű csoport, amely antiszemita felvilágosító anyagok terjesztését végzi a lakónegyedekben.

A Római Birodalom és Oroszország történelmi példája meggyőzően bizonyítja, hogy a kollektivista-bolsevista ideológia pszichésen-mentálisan beteg társadalmakban alig talál ellenállásra.

„Púpos gnóm”, „vörös hóhér”, „a diktatúra legvéresebb hiénája”, „egy emberkeverék karvalyból és hiénából gyúrva” – írták a korabeli újságok a Tanácsköztársaság bukását követően Korvin Ottóról. „Nemes jellemű, izzó lelkű forradalmár”, „egy elvi vasember” – zengtek róla dicshimnuszokat az 1945–1989 közötti politikai rendszerek tollnokai.

A német Szövetségi Igazságügyi Hivatal az ország hálózatkezelési törvénye alapján megkezdte a Twitter megbírságolását, amiért nem távolította el a „gyűlöletbeszédet”.

Vasárnap ismét a demokrácia csodálatos működéséről tettek tanúbizonyságot a héber rend őrei az egykori Németországban.

Az ottawai orosz nagykövet szerint a kanadai hatóságok „hajlamosak késleltetni a volt nácik elleni pereket”.

Jó három órai gyaloglás után érkeztünk Szucsányba, ahol a gimnázium udvarán, 1945. április 18-án 10 órakor adtuk át fegyvereinket a csehszlovák katonáknak, akik az épületben szállásoltak el bennünket.

Miután a keleti fronton megszakadt a tengelyhatalmak hadiszerencséje és a szovjet Vörös Hadsereg ellentámadásba lendült.

November 8-án reggel 6 órakor rendőrök százai kutattak át több baloldali szélsőségesek által lakott ingatlant Szászországban és Türingiában.

Sokkolja a holland zsidókat és liberálisokat, hogy Vilmos Sándor király anyai nagyapjáról kiderült: az NSDAP tagja volt.

Sztójay, aki 1944. március 22-től állt a kormány élén, s a külügyminisztériumot is vezette, a tengelyhatalmi szövetséget szolgálta.

Neobolsevik Amerikában a fehéreket – konkrétan a heteroszexuális fehér férfiakat – hibáztatni az elképzelhető összes társadalmi gondért, bajért, bánatért valósággal nemzeti sportnak számít, amely a feketék és az etnomazochista fehérek körében hovatovább népszerűbb még a kosárlabdánál is.

Kanadában letartóztatták a „Sötét idegent”, az elmúlt évtized egyik legbefolyásosabb nemzetiszocialista propagandistáját.

Itáliában tilos lesz a labdarúgócsapatoknak kiosztani játékosaiknak a 88-as számot, ugyanis ezzel a Führert éltetnék a játékosok.

A sztálinista rendszer szétválaszthatatlan magától Sztálin személyétől. A bolsevik rendszer működési mechanizmusa gyakorlatilag Sztálin személye köré épült, és a diktátor 1953-as halálával szükségszerűen meg is változott.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.

Egy szövetségi esküdtszék 63 vádpontban ítélte el Robert Bowerst, azt az ötvenéves férfit, aki 2018 októberében tizenegy zsidóval végzett egy pittsburghi zsinagógában.