Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Lezajlott tehát a szűk körű izraeli–palesztin fogolycsere, amelynek keretében Izrael „biztonsági okokból” bebörtönzött palesztin nőket és fiatalkorúakat bocsátott szabadon.

Most aztán ugyanott folytatódhat a gázai vérontás, ahol néhány napja abbamaradt, de legalább a „civilizáció” nevében, amint azt maga Netanjahu deklarálta, tehát abszolút hiteles a dolog. (Érdekes lenne megtudni, hogy Izrael vajon hány palesztin fiatalkorút tart még börtönben ugyancsak a civilizáció nevében.) Izrael miniszterelnöke egyébként a harcok intenzívebbé válását ígérte legutóbbi televíziós beszédében, világossá téve, hogy a Hamász-támadás 1200 izraeli áldozatának megbosszulásaként 15 ezer palesztin civil halála távolról sem volt számára elég. Lloyd Austin amerikai hadügyminiszternek viszont a jelek szerint még sok is volt, mert vette magának a bátorságot, és kijelentette: „Ebben a fajta harcban a súlypont a polgári lakosság. Ha azt belelökik az ellenség karjaiba, akkor a taktikai győzelmet stratégiai vereséggel fogják helyettesíteni. Több alkalommal az izraeli vezetők értésére adtam, hogy a palesztin civilek védelme Gázában egyszerre erkölcsi felelősség és stratégiai követelmény.” (id. Georges Malbrunot, a Le Figaro Közel-Kelet-szakértője, Twitter, 2023. 12. 02.)

Úgy tűnik, Emmanuel Macron szintén felbátorodott és elismerte, hogy a Hamász teljes megsemmisítése nem komoly cél, mert kivitelezhetetlen, de ha mégis erről lenne szó, akkor a háború tíz évig tartana. (Macron says „total destruction of Hamas” would take 10 years of war, timesofisrael.com, 2023. 12. 02.) Ezen ne múljék. Raphaël Jerusalmy izraeli–francia kettős állampolgárságú volt izraeli titkos ügynök zseniális ötlettel rukkolt elő a Patrick Drahi izraeli–francia kettős állampolgárságú milliárdos tulajdonában lévő i24News tévé francia nyelvű adásában. Miután megállapította, hogy Macron „felülmúlta önmagát a hülyeségben”, azt tanácsolta a francia elnöknek, hogy „Franciaország dicsőségére minél gyorsabban küldje a francia hadsereget az izraeliek és a gázaiak (sic!) oldalán harcolni a Hamász felszámolására.” (Cerfia, Twitter, 2023. 12. 02.)

Ami azt illeti, erre az izraeli hadseregre, amely (mindeddig legalábbis) a „világ egyik legerősebbje” címet birtokolta, kétségtelenül ráférne némi külső erősítés, mert amit a gázai szárazföldi offenzíva során eddig produkált, az nem válik éppen a dicsőségére, semmilyen szempontból. Egy hónap alatt ugyanis az alig 365 négyzetkilométer kiterjedésű (ez Budapest kb. kétharmada) Gázai övezet északi harmadának kevesebb mint felét volt képes „meghódítani”, de teljesen pacifikálni még ezt sem tudta, noha előbb 50 ezer tonna bombával porig rombolta. Mostanra kiderült, hogy az izraeli katonai cenzor az, aki az IDF-et és a Moszadot a legyőzhetetlenség lila ködös aurájába burkolta azáltal, hogy mindent letiltott, amint a Háárec kiszagolt valami negatívumot róluk.

Hollywoodon kívül nincs szuperkatona. A való életben a legyőzhetetlen hadseregek és a mindentudó kémszolgálatok tele vannak az önhittségüktől elvakult középszerű emberi lényekkel. Emlékeznek még Vietnámra? Bambuszkunyhókban élő rizstermelők kezdetleges fegyverekkel legyőzték az első számú szuperhatalmat. A tálibok győzelme, valamint más konfliktusok, például a jemeni húszik diadala és most a Hamász Izrael elleni támadása egy szélesebb trend része, mert a harcászati taktikák és az olcsó fegyverek forradalmi fejlődése lehetővé tette, hogy a korábban viszonylag korlátozott csapásmérő képességű gerillaerők hosszú távon legyőzhetetlen ellenfelekké váljanak, ha technikai fölényben lévő, de gyengébben motivált hadseregekkel állnak szemben. (The Drone Unit that Helped the Taliban Win the War, newlinesmag.com, 2021. 09. 15.) Burkoltan éppen erre figyelmeztette Izraelt Austin és Macron is.

Valójában a tűzszünet annak hallgatólagos beismerése, hogy a szárazföldi háború távolról sem az izraeli hadvezetés reményei szerint zajlik – mindenekelőtt tetemes páncélosveszteségei miatt. A Gáza északnyugati részét mutató, november közepén készült műholdfelvételeken az látszik, hogy az IDF állományából öt nap alatt 88 páncélozott jármű tűnt el. Ez 23 százalékát teszi ki annak a 383 egységnek, amely a műholdas felvételeken szerepelt a térségben. (23 percent of 383 Israeli armored vehicles were destroyed in 5 days, alethonews.com, 2023. 11. 13.)

Nem beszélve az emberveszteségekről. Izrael eddig mindössze 398 katona és 59 rendőr elvesztését ismerte el. Ehhez képest David Oren Baruh, a Herzl-hegyi katonai temető igazgatója: „Most olyan időszakon megyünk keresztül, amikor minden órában, minden másfél órában van egy temetés. Csak a Herzl-hegyi temetőben 48 óra alatt 50 katonát földeltünk el.” (Twitter, 2023. 11. 20.) Az izraeli katonai rádió idézte az izraeli rokkant veteránok szövetségét, amely szerint október 7. óta 1600 katona vált fizikailag rokkanttá. Az egyesület arra számít, hogy a gázai harcok után több ezer poszttraumás stresszben szenvedő katonát fogadnak. Nem csoda, hogy eddig hivatalosan már legalább 2000 izraeli katona dezertált. (IDF to tighten screws on deserters in shadow of Gaza war, Army reports some 2,000 deserters, predominantly conscripts, ynetnews.com, 2023. 11. 22.)

Az IDF elsöprő anyagi és számbeli fölénye birtokában sem képes megbirkózni néhány ezer gerillával, akik teljesen nélkülözik a hírszerzési és műholdas támogatást, az ember- és hadianyag-utánpótlást, és egyáltalán nincs légi vagy harcjárműerejük. Teljes nyugati csend a „legyőzhetetlen hadsereg” leszereplése miatt, amelyet az USA korlátlan fegyverszállításokkal, az amerikai hadiflotta pedig a jelenlétével támogat. Izrael szó szerint szétbombázza Gázát a Nyugat (egy részének) áldásával. Hasonlítsuk össze ezt a nyugati média és politika felháborodásával a „bucsai mészárlás” nyomán, ahol állítólag orosz katonák 73-178 ukrán polgári személlyel végeztek (UNHCHR), miközben az izraeliek legalább százszor ennyi palesztint öltek meg, és immár Gáza déli részén folytatják a támadást.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A liberális brit bíróság „elkötelezett fajgyűlölőknek” nevezte őket, akik a bíró szerint „terrorizmusra buzdítottak”.

Ilaria Salist az európai parlamenti választáson jelöltként indítja a Vörös-Zöld Szövetség nevű olasz politikai formáció, amely megerősítette, hogy a Magyarországon fogva tartott nő felkerült a listájukra.

Eva Braun és Adolf Hitler kapcsolatának története közismertnek mondható: a népvezér politikusért, majd teljhatalmú államférfiért rajongó nő a Führer legbelsőbb köreibe is bejárással bírt, ám a politikába beleszólása nem volt, végül pedig a halálba is követte őt.

1946. január 19-én indult el Budaörsről az első, kitelepítésre ítélt magyarországi németeket szállító vonat, amely a második világháborút követő szélesebb kelet-európai etnikai tisztogatás hazai szakaszának kezdetét jelentette. 

Az évek során megszámlálhatatlan adaptáció készült már Time Rice és Andrew Lloyd Webber Jézus Krisztus szupersztár című rockoperájához, és az sem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy az Ivo van Hove belga rendező által dirigált verzió lenne az első, amely fekete Jézussal hamisít, ám legjobb tudomásom szerint, ha a világon nem is, Európában ez az első ilyen feldolgozás.

Ausztria 2019 óta a nemzetiszocializmus 26 ezer „áldozatának”, illetve leszármazottjaiknak adott állampolgárságot – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

Tíz év börtönbüntetést kapott a betiltott brit nemzetiszocialista szervezet, a National Action társalapítója.

Harminc éve már, hogy elhunyt a 28. Wallonien önkéntes SS gránátoshadosztály parancsnoka, a második világháború legendás „krónikása”, Léon Degrelle.

Egy argentin étterem az „Anna Frank” hamburgerük mellé sajtos és szalonnával bevont „Adolf” névre keresztelt sült krumplit kínált, amíg be nem támadták a helyi zsidók.

Menetünk 1945 nagypénteként indult el Ausztria felé. Május 2-án Gmunden városka közelébe értünk. Az oroszok a hátunk mögött, előttünk a linzi műút, azon túl a szövetséges csapatok tanyáztak.

1879. december 21-én született Joszif Visszarionovics Sztálin, aki három évtizeden át volt a Szovjetunió legfőbb vezetője. 

A korabeli német sajtóban csodafegyverként (Wunderwaffe) emlegetett rakéta a mai robotrepülőgépek elődjének tekinthető.

A közelmúltban derült ki, hogy a Pest vármegyei Szigetszentmártonban 1944 novemberében négy huszárt temettek el, akik a Csepel-sziget védelmében haltak hősi halált.

Kampánycsapatának egyik tagja hozta zsidó-liberális támadások kereszttüzébe az elnökjelöltségért induló kormányzót.

Mihelyt a második világháború 1945-ben véget ért, Kanada és az USA elkezdett hajón élelmet szállítani az emberek százmillióinak, akik a háború következtében éhhalálnak voltak kitéve.