Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A francia rendőrség megölt egy kés és vasrúd miatt egy férfit, aki a palesztinok elleni népirtás elleni tiltakozásul fel akart gyújtani egy zsinagógát az északnyugati Rouen városában.

Nicolas Mayer-Rossignol, Rouen polgármestere szerint a zsinagóga elleni akció „nem csak a zsidó közösséget érintette, hanem az egész várost megviselte és sokkolta”.

A rendőrséget 06:45 körül hívták ki, miután a helyi jelentések szerint füstöt láttak felszállni a zsinagógából. Amikor a helyszínre értek, az egyik rendőr azonnal agyonlőtte az antiszemita aktivistát.

A kiérkező tűzoltók eloltották a tüzet a zsinagógában. Úgy tűnt, hogy a „fegyveres férfin” kívül nincsenek áldozatok – mondta a polgármester. Később kiderült, hogy mindössze kés és egy vasdarab volt nála.

A zsinagógában keletkezett károkat „jelentősnek” nevezték. A helyi ügyész szerint két vizsgálat is folyamatban van – egyrészt a zsidók elleni gyújtogatás, másrészt az épületen kívül tartózkodó férfi halála ügyében.

Gérald Darmanin belügyminiszter dicsérte a rendőrséget „reagálóképességükért és bátorságukért” – számolt be róla a BBC.

Nyugat-Európához hasonlóan Franciaországban is megugrott az antiszemitizmus azóta, hogy a Hamász tavaly októberi akcióit ürügyként kihasználva Izrael népirtásba kezdett a gázai övezetben.

A hét elején egy párizsi emlékművet – amely a második világháborúban Franciaország német irányítása idején a zsidók bújtatásában segédkező 3900 férfi és nő miatt emeltek – vörösre festett kezekkel mázoltak le. Emmanuel Macron elnök szerint a fal megrongálása „aláássa Franciaország hőseinek és a holokauszt áldozatainak emlékét”.

Franciaországban él a világ harmadik legnagyobb zsidó közössége Izrael és az Egyesült Államok után. A zsidó közösség egyik vezető személyisége, Elie Korchia megköszönte a rendőrségnek, hogy „gyorsan reagált egy újabb antiszemita drámára az országunkban”.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy fehér nacionalista szervezet vezetője köztéri matricákkal, valamint Adolf Hitler és a Nagynémet Birodalom plakátjival az otthonában is faji gyűlöletet szított – közölte a brit koronabíróság.

Gabriele Marchesi szabadonengedéséről a milánói fellebbviteli bíróság döntött, amely elutasította Magyarország kiadatásra vonatkozó kérését, írja a Magyar Jelen a Milano.corriere.it nyomán.

Feltételesen szabadlábra helyezték Nikosz Mikaloliakoszt, az Arany Hajnal görög nemzetiszocialista gyökerű politikai párt alapítóját és vezetőjét, miután letöltötte 13 éves börtönbüntetésének egy részét.

Akármennyi bűnnel is vádolják, a Führer is csak ember volt, aki ráérős óráikban sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódolt.

A felvidéki Szencen található Anton Bernolák Gimnázium történelem tanárát Slavomír Maľát diákjai jelentették az iskolának, miután nézeteivel és véleményeivel a „törvénysértés határán mozgott”.

Kun Béla, születési és 1916-ig használt nevén Kohn Béla, a 133 napos magyarországi tanácsköztársaság zsidó vezére 1886. február 20-án született.

A jugoszláv légierő 1941. április 7-i szegedi és pécsi légitámadását, az 1941. június 26-i ismeretlen eredetű kassai bombázást, illetve a Budapestet ért 1942. szeptember 4–5-i és 9–10-i éjszakai szovjet légitámadást követően, az ország területének, ipari és közlekedési csomópontjainak rendszeres és folyamatos bombázása 1944. április 3-án vette kezdetét.

A részvevők a legújabb adásban a rasszokról,  a rasszkérdést megközelítő különféle szemléletekről, és egy világnézetileg helyes, egészséges rassztudatról beszélgettek.

Titkos dokumentumfilm készült Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja, az Olaszország Fivérei ifjúsági tagozatáról, mely azt a köztudomású tényt igyekezett „leleplezni”, hogy a tagozat erősen fasiszta irányultságú.

Aki nem volt a fronton, nem tudja elképzelni, milyen érzés napról-napra embereket ölni. Ellenfeleid jönnek feléd, lőnek, még nem találtak el, de menekülni nincs idő.

A brazil Nemzeti Emberi Jogi Tanács nevezetű szervezet különböző felméréseken alapuló tanulmánya szerint „riasztóan növekszik a náci csoportok jelenléte” a dél-amerikai országban. 

Ilias Kasidiaris 2021 óta ül egy görög börtönben a betiltott Arany Hajnal párttal való kapcsolata miatt. Ez azonban nem akadályozta meg Kasidiarist, akinek horogkeresztes tetoválása is van, hogy induljon Athén polgármesteri székéért.

1945 januárjának elején a komáromi vasútállomáson kivagonírozott Tigris harckocsik hosszú sora nagy zajt csapva kígyózott a macskaköves utcákon, hogy a Vág-Duna hídján túl elfoglalják harcállásukat.

Kitiltotta a fehéreket az ünnepi vacsoráról a húzott szemű bostoni polgármester, de szerinte ez nem rasszizmus és nem is diszkrimináció.

Négy német állampolgáron ütött rajta az osztrák rendőrség, amint Adolf Hitler születésének évfordulóján fehér rózsát helyeztek el a Führer szülőházánál Nyugat-Ausztriában, írja a Guardian.