Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A francia rendőrség megölt egy kés és vasrúd miatt egy férfit, aki a palesztinok elleni népirtás elleni tiltakozásul fel akart gyújtani egy zsinagógát az északnyugati Rouen városában.

Nicolas Mayer-Rossignol, Rouen polgármestere szerint a zsinagóga elleni akció „nem csak a zsidó közösséget érintette, hanem az egész várost megviselte és sokkolta”.

A rendőrséget 06:45 körül hívták ki, miután a helyi jelentések szerint füstöt láttak felszállni a zsinagógából. Amikor a helyszínre értek, az egyik rendőr azonnal agyonlőtte az antiszemita aktivistát.

A kiérkező tűzoltók eloltották a tüzet a zsinagógában. Úgy tűnt, hogy a „fegyveres férfin” kívül nincsenek áldozatok – mondta a polgármester. Később kiderült, hogy mindössze kés és egy vasdarab volt nála.

A zsinagógában keletkezett károkat „jelentősnek” nevezték. A helyi ügyész szerint két vizsgálat is folyamatban van – egyrészt a zsidók elleni gyújtogatás, másrészt az épületen kívül tartózkodó férfi halála ügyében.

Gérald Darmanin belügyminiszter dicsérte a rendőrséget „reagálóképességükért és bátorságukért” – számolt be róla a BBC.

Nyugat-Európához hasonlóan Franciaországban is megugrott az antiszemitizmus azóta, hogy a Hamász tavaly októberi akcióit ürügyként kihasználva Izrael népirtásba kezdett a gázai övezetben.

A hét elején egy párizsi emlékművet – amely a második világháborúban Franciaország német irányítása idején a zsidók bújtatásában segédkező 3900 férfi és nő miatt emeltek – vörösre festett kezekkel mázoltak le. Emmanuel Macron elnök szerint a fal megrongálása „aláássa Franciaország hőseinek és a holokauszt áldozatainak emlékét”.

Franciaországban él a világ harmadik legnagyobb zsidó közössége Izrael és az Egyesült Államok után. A zsidó közösség egyik vezető személyisége, Elie Korchia megköszönte a rendőrségnek, hogy „gyorsan reagált egy újabb antiszemita drámára az országunkban”.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Alexander Netlingnek jellegzetes megjelenést kölcsönöz a horogkereszt és számos más fajvédő szimbólum, amelyet különösen jól látható helyre tetováltak.

Százezres halálkvóták túlteljesítésében versengtek a Sztálin kegyeiért remegő parancsnokok, amikor a paranoia új szintre lépett a Szovjetunióban.

A második világháború végén számos német választotta azt, hogy meghal a gyermekeivel együtt, de ők nem kegyetlen szörnyetegek voltak.

Focsaniból 1945. június első hónapjaiban 2500 magyar tisztet indítottak útba a Szovjetunió belsejébe. A 22 napos út után megérkeztünk a Vjazna folyó partján fekvő Vjaznikiba.

Három fekete férfi rasszizmussal vádolja, és beperelte az American Airlines légitársaságot, miután testszagukra érkező panaszok miatt leparancsolták őket a repülőgépről.

Életében Lothrop Stoddard (1883–1950) Amerika egyik legbefolyásosabb írója volt. A Harvardon szerzett doktori címet, tizenöt könyvet írt, beleértve sokat vitatott könyvét is, az 1920-as The Rising Tide of Colort.

Vilhelm Junnila, Finnország gazdasági minisztere azzal viccelődött, hogy a parlamenti választásokon a 88-as lett az ő jelölti száma, amelyet a finn választási bizottság véletlenszerűen osztott ki neki.

A részvevők a legújabb adásban a rasszokról,  a rasszkérdést megközelítő különféle szemléletekről, és egy világnézetileg helyes, egészséges rassztudatról beszélgettek.

A Hetek című filoszemita lap egyik olvasója küldte be az újság számára azt a fotót, amelyen Budapesten, az Egyetem tér környékén kiragasztott, az említett orgánum szerint „uszító antiszemita” szövegű plakát látható.

Négy német állampolgáron ütött rajta az osztrák rendőrség, amint Adolf Hitler születésének évfordulóján fehér rózsát helyeztek el a Führer szülőházánál Nyugat-Ausztriában, írja a Guardian.

A híres zeneszerző dédunokája a Die Welt című német újságban „megdöbbenésének” adott hangot az orosz zsoldosok kapcsán – írja a Jewish Chronicle.

A német belügyminisztérium közölte, hogy betiltott egy „szélsőjobboldali, rasszista csoportosulást, amely arról ismert, hogy gyerekek és fiatalok körében terjeszti antidemokratikus eszméit”.

„Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá” – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Februárban sorozatos szélsőbaloldali támadások történtek Budapest különböző pontjain, az első hírek szerint az áldozatokat a ruhájuk alapján választották ki az antifasiszta támadók.

A keletről érkező hírek hatására a magyar lakosság rettegett a Vörös Hadsereg katonáitól. A szovjetek 1944. augusztus 26-án értek magyar területre az Úz völgyében, komoly harcok közepette vonultak nyugat felé, míg a front 1945 áprilisában átvonult az országon.