Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Új nevet kap a rovar, hogy „ne keltsen félelmet, ne legyen diszkriminatív”.

Megkeresést kapott az Amerikai Entomológiai Társaság (ESA) azzal kapcsolatban, hogy át kellene nevezni az ázsiai óriás lódarazsat, másik nevén gyilkos darazsat nevét. Mindezt azért, mert egyesek szerint mostani elnevezése félelemkeltő és diszkriminatív. A társaság beleegyezett a változtatásba és északi óriás darázsnak fogják keresztelni a fajt.

Érvelésük szerint az „ázsiai” szó használata ugyanis erősíti az Ázsia-ellenes hangulatot az Egyesült Államokban, ráadásul mivel minden darázs őshonos Ázsiában, a nehezményezett név nem közvetít egyedi információt a fajról – írja a ZME Science.

Az ESA még tavaly fogadott el egy új iránymutatást, melyben tiltják az etnikai és faji neveket, és nem ajánlják a földrajzi neveket, különösen az invazív fajok esetében. A szervezet arra kéri a kormányhivatalokat, mihamarabb fogadják el az új darázsnevet.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Nincs olyan harckocsi a II. világháború történetében, mely a Tigrisnél jobban jelképezné a hitleri Németország páncéloserejének ütőképességét.

Amatőr régészek öt emberi csontvázat találtak Hermann Göring, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezető tagja, a német légierő parancsnoka, a Nagynémet Birodalom második embere egykori otthona alatt, a mai Lengyelország területén.

Alig egy hónappal Szálasi Ferenc kivégzése után a magyar határon önként jelentkezett a Szálasi-kormány egyik még szabadlábon lévő tagja: Kovarcz Emil.

A gondolatbűnöző politikus azért állt bíróság elé, mert egy 2021-es gyűlésen a „Mindent Németországért!” szavakat használta. Ez ugyanis Németországban bűncselekménynek számít.

Első fokon pénzbüntetéssel sújtotta a Szentesi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly decemberben egy horogkeresztes zászlót rakott ki lakásának ablakába – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-t.

Jó ideje keringett egy különös történet, miszerint a sarkkörön lévő Alexandra Land nevű szigeten működött egy meteorológiai állomás, amely második világháború alatt a titkos német tudományos projektek helyszíne volt.

A budapesti börtönben fogva tartott antifasiszta bandavezér, Ilaria Salis csalódott a magyar külgazdasági és külügyminiszterben, amiért az azt reméli, megkapja méltó büntetését tettéért.

A világ legnagyobb darabszámban eladott autójának számító, a történelemben először húszmillió példányban legyártott, egy korszak jelképének is tekinthető Volkswagen Bogár ötlete Hitler fejéből pattant elő, a terveket pedig Ferdinand Porsche készítette. 

Szórakozni érkezett, súlyos testi sérüléseket kapott emlékbe Magyarországon az a tel-avivi nő, akit az Ozora Fesztivál biztonsági őrei megvertek, amiért a rendezvényen megismert szintén izraeli társával renitenskedtek a feszvitálon.

Az épület sosem készült el, egy részlete azonban modellként mégis megvalósult.

A tavaszt idéző napsütésben jó félszázan gyülekeztek a megadott időpontban a Keleti pályaudvar előtti téren, hogy részt vegyenek a sétáló történelemórán, számol be a Festung Budapest 2024-es rendezvénysorozata nyitányáról a honlapján a Légió Hungária.

A gyűjtőtáborba kerülésünk után napokon belül szájról szájra járt a hír, hogy itt kapjuk meg azt az igazoló papírt, amivel biztonságosan hazaindulhatunk. 

A dunántúli hadműveletekben vettünk részt 1944 őszén és telén. Székesfehérvár eleste után – december 26-án – a balról Pusztavám, jobbról Csákvár–Környe irányába előre törő szovjet csapatok bekerítettek bennünket.

A diktatúra Magyarországon 1950-re elérte az otthonokat, a hétköznapok része lett.

A szvasztika, azaz a 90 fokban hajlított ágakkal bíró kereszt fontos szimbólum több egykori és ma is élő hitrendszerben egyaránt. Az idők során jelképezte többek között a jó szerencsét, a teremtés végtelenségét és a legyőzhetetlen, forgó Napot.