Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A második világháború óta nem látott szintet ért el a Dániában feljegyzett antiszemita megnyilvánulások száma – közölte Henri Goldstein, a skandináv ország zsidajinak vezére.

Goldstein azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy Dániában 1943 óta nem tapasztalták az antiszemita nézetek ilyen mértékű terjedését. Abban az évben, az ország német uralom idején, mintegy 7200 dániai zsidót szöktettek meg a semleges Svédországba, hogy megakadályozzák deportálásukat a német munkatáborokba, így szinte alig maradt zsidó Dániában.

A hivatalosan 1800 főt számláló dániai zsidók biztonsági szervezete által összeállított adatok szerint – más európai országok jelentéseivel összhangban – a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után ugrásszerűen emelkedett az antiszemita indíttatású incidensek száma, amit „nem utolsósorban a gyűlölet ellenőrizetlen terjedése táplált a közösségi médiában” – mondta.

Goldstein elmondta, hogy szerinte a 2023-ban észlelt 121 antiszemita incidens mindegyikének a zsidógyűlölet volt az igazi alapja, nem csupán Izrael politikájának bírálata. Az esetek többsége „gyűlölködő üzenet” volt, több mint felét online küldték. A 121-ből húsz incidens halálos fenyegetés volt, amire az 1980-as évek óta nem volt példa, ilyen üzenetet kapott például a zsidó közösség két vezető alakja, egy főszerkesztő és a főrabbi.

A gázai háború kitörése óta számos európai országban magasba szökött a bejelentett antiszemita cselekmények és megjegyzések száma. Dániában becslések szerint jelenleg mintegy hétezer zsidó él. Goldstein azt is közölte, hogy Dániában jelenleg nem ajánlják a zsidóknak, hogy nyíltan zsidó szimbólumokat viseljenek.

Dánia egyike azon kevés európai országnak, ahol a zsidó lakosság nagyrészt elmenekült és életben maradt. A dániai zsidók 95 százalékát sikerült megszöktetni Svédországba 1943 szeptember-októberében a két ország közti szoroson át egy tengeri akcióban.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Zsidó-liberális hisztéria vezette fel a Bayern München és az olasz Lazio visszavágóját, aminek a tétje negyeddöntőbe jutás a Bajnokok Ligájában.

Július 15-én hét hónap börtönre ítélték Hans Jørgen Lysglimt Johansent, a Szövetség – Alternatíva Norvégiának (Alliansen – Alternativ for Norge) párt elnökét.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

Bár 25 évig népszerű és sikeres polgármesterként hihetetlen lendületet adott Kapfenberg városának, a Franz Feketéről elnevezett stadiont január elsejétől már nem hozzá kapcsolódva emlegetik majd.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

Meglepő, de nem szerzői jogi okok miatt kellett hozzányúlni a vérmocskos Mickey egeres játékhoz: az Infestation 88-cal ennél is nagyobb baj volt.

Az AfD 67 éves politikusa, Stefan Hrdy épp az autójából kiszállva próbált bejutni az épületbe, amikor körülbelül 20 antifasiszta állta el az útját.

Focsaniból 1945. június első hónapjaiban 2500 magyar tisztet indítottak útba a Szovjetunió belsejébe. A 22 napos út után megérkeztünk a Vjazna folyó partján fekvő Vjaznikiba.

A patrióta fiatalra házmester jellemű járókelők hívták ki a rendőröket, miután a zászlót mutatta fel nekik.

Kitiltotta a fehéreket az ünnepi vacsoráról a húzott szemű bostoni polgármester, de szerinte ez nem rasszizmus és nem is diszkrimináció.

Egy helyi zsidó felsőbbrendűségi csoport és állami törvényhozók kiakadtak a Nashville belvárosában a tartott nemzetiszocialista felvonulás miatt.

Valószínűleg kevés furább szervezet létezett a nemzetiszocialista Németországban, mint az általában csak „Zsidók Hitlerért” néven emlegetett egyesület.

A „magyar forradalomért való lelkesedés” miatt, vagy 1956-ot csupán ürügyként felhasználva 257 személy ellen alkalmaztak megtorlást a Szovjetunióban. 

A Pesti Srácok információja szerint a német szövetségi főügyész gyilkossági kísérlet miatt nyomoz a szélsőbaloldali Lina Engel, Johann Guntermann és Tobias Edelhoff ellen.

Jóllehet a biológiai fajfogalom nem azonos az etnográfiai fajfogalommal, mégsem nagyon különbözik tőle.