Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Kommandósok és bilincsek nélkül jelent meg legutóbbi tárgyalásán az antifa támadások elsőrendű vádlottja. Az olasz nőnek az ügyben ez volt a harmadik tárgyalása, de vallomást mindeddig még nem tett az ülések idején.

Először léphetett be a Fővárosi Törvényszék épületébe kommandósok nélkül a 2023-as antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis. Népes tábor, főként az olasz sajtó várta, hogy a szitáló esőben belépjen a Markó utcai épületbe. Szinte át kellett verekednie magát Ilaria Salisnak és apjának a tömegen, majd a törvényszék biztonsági szolgálatánál gond nélkül jutottak tovább. A rózsaszín kötött kardigános nő ezek után egy papírt szorongatva indult meg a tárgyalóterem irányába.

Az olasz nőt tegnap engedték ki a Gyorskocsi utcai bv. intézetből, miután közel másfél év után bűnügyi felügyelet alá került. A Fővárosi Ítélőtábla egy héttel ezelőtti döntése szerint óvadék ellenében, mintegy 16 millió forintért cserébe kerülhetett ki a cellájából.

„Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok, és nem akarom, hogy a politikai nézeteimért ítéljenek el” – így nyilatkozott nemrég egy interjúban az ártatlan járókelők agyonverésével vádolt Salis.

Eddig kétszer tartott tárgyalást az ügyben a Fővárosi Törvényszék, Salis egyik alkalommal sem tett vallomást. A legutóbbi tárgyalás óta nemcsak hogy a börtöntől szabadulhatott, de Olaszországban egy szélsőbaloldali párt elindította őt az EP-választáson is. Az AVS érvei között szerepel, hogy Salisnál jobban „valószínűleg senki nem ismeri az emberi jogokat és a börtönviszonyokat”. 

Egyedül a vádlottak padján

Még a tárgyalás kezdete előtt is védőivel, valamint apjával egyeztetett Ilaria Salis, vélhetően a mai nap várható eseményeiről. Az erőszakos antifasiszta nő néhol mosolygott a kamerákra, ismerőseinek integetett, míg máskor átölelte apját. 

Egyedül, csupán tolmácsa társaságában ült a vádlottak padján, amikor Dr. Sós József bíró közölte, hogy megkezdődik az ülés. A tárgyaláson a gazdagréti támadás sértettjeit hallgatta meg a bíróság, majd kamerafelvételeket mutattak be. Azonban, még mielőtt érdemben elkezdődhetett volna az ülés, Magyar György, Ilaria Salis védője indítványt jelentett be. 

Az ügyvéd a tárgyalás elnapolását kérte, amiért november óta várnak a nyomozati anyag olasz fordítására, de azt még nem kapták kézhez. Ezt az indítványt, az ügyészséggel egyetértve elutasította a bíró. Sós József a harmadrendű vádlott német nő vallomását ismertette a röviden, akkor mindössze annyit mondott, hogy nincs köze a támadásokhoz.

10 milliót és a kamatokat is követeli Salistól

A Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből, videóhívással kapcsolták a tárgyalásra a gazdagréti támadás áldozatát. A férfi védője különleges bánásmódot kért a sértett miatt, akit a mai napig felzaklatnak a történtek.

A férfi a támadás napján a Széll Kálmán térről utazott a 139-es buszon a Gazdagréti tér irányába, dolgozni indult. A taktikai bakancsot, terepmintás nadrágot és dzsekit viselő férfi először a postához lépett, hogy feladjon néhány csekket. A hivatalhoz még nem ért oda, amikor egy szőke nő leszólította:

„Te mész Kitörés napi túrára?” – kérdezte, amire egy határozott nemmel válaszolt.

A nő ezek után eltűnt, ő pedig elintézte a csekkek feladását. Kilépve alig négy-öt lépést tudott tenni, amikor hátulról leütötték. A támadás nem tartott sokáig, de annál intenzívebb volt, miközben ő végig a földön feküdve próbálta védeni magát. Csak akkor maradt abba a támadás, amikor a kollégája a segítségére sietett. 

A viperás támadás után hét helyen repedt meg a koponyája, amit huszonnégy öltéssel varrtak össze. Később derült ki, hogy három bordája is eltörött az incidens után. Elmondása szerint a mai napig érzi a testi és a lelki fájdalmakat.

A vallomása szerint több hagyományőrző íjász egyesületnek is a tagja, de senkivel sem volt atrocitása, nézeteltérése korábban a nézetei miatt. A mai napig nem érti, miért támadták meg, csak vélelmezni tudja, hogy vélhetően a ruházata miatt. A férfi a bíró kérdése elmondta, hogy a polgári igényeit szeretné érvényesíteni, ezért 10 millió forintot követel ilaria salistól, valamint a kamatokat.

A védelem kérte a bírót, hogy utasítsa el az igényt, de erről csak az ítélet kihirdetésekor fog határozat születni. 

A harmadrendű német nő védője, Rajmon Balázs észrevételezte, hogy a vádiratban még az szerepelt, hogy egymásnak utasításokat adtak a támadók, addig a most a sértett úgy nyilatkozott, hogy nem beszéltek már egymással. Pappné Jenei Andrea ügyésznő ismertette, hogy a vádiratban az is szerepel, hogy a helyszínen már utasítás nélkül látták el a feladataikat a támadók. 

Videón a támadás

Sós József indokoltnak látta, hogy bemutassa a három felvételt, amelyek rögzítették a támadásokat. 

„Verik szét a gyerek fejét, kérem segítsenek!” – kiabálta egy vásárló a közeli boltban. A felvételen jól látszik, ahogy mindaddig tart a támadás, amíg mások meg nem érkeznek a férfi segítségére. A felállni próbáló férfit még paprikaspray-vel is lefújták, mielőtt elmenekültek volna.

Egy bank biztonsági felvételein pedig már a sérülések is kivehetőek voltak, a sértett egész arcát vörösre festette a vére. Továbbra sem ismerte fel támadóit, akiknek a menekülését a budapesti kamerák rögzítették.

Az antifasiszta nő nyugodtan ült a vádlottak padján, míg a hallgatóság döbbent csendben figyelte  a férfi sérüléseiről készült képeket. A vádlott néha a belépőkártyáját vizsgálta, míg máskor mosolyogva nézett hátra apjára, aki alig egy méterre ült tőle az első padsorban.

Parancsra menekülőre fogták

A gazdagréti áldozat segítségére elsőként Bianka ért a helyszínre, ő ekkor a boltban dolgozott árufeltöltőként. A fiatal nő először egy papírtörlővel, majd gézlapokkal próbálta csillapítani a férfi vérzését, amíg ki nem érkeztek a mentők. 

A nő tanúként arról számolt be, hogy egészen addig folytatták a földön fekvő férfi verését, amíg ő oda nem lépett. Emlékei szerint egy parancsot hallott a távolban lévő nőtől, mire a csapat abbahagyta a bántalmazást és menekülőre fogta. Azt ma már  már nem tudja megmondani, hogy mi volt ez a szó. 

Egy másik tanú éppen ebédért ment, amikor meglátta a viperás csapatot futni a téren. A társaságról csupán annyit tudott megjegyezni, hogy több nő is volt közöttük. Megerősítette, hogy volt egy személy, aki jelt adott, mire egy nő lefújta paprikaspray-vel a vérző fejű áldozatot, majd egy irányba elmenekültek. 

Legközelebb ősszel tart tárgyalást az ügyben a törvényszék, akkor várhatóan ítélet is születhet az ügyben. 

Egy embert már elítéltek

Mint ismert, tavaly februárban horrorisztikus támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről. A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek.

A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

Ilaria Salis és az ügy harmadrendű német női vádlottja nem ismerte be az ellenük felhozott vádakat, így az ő esetükben tárgyalásra utalta az ügyet Sós József bíró. Egyedül a másodrendű német férfi ismerte el a vádakat az előkészítő ülésen, így már aznap ítéletet hozhatott a tanácselnök. A Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki bűnszervezetben való részvétel bűntettében, három év fegyházbüntetésre ítélte, valamint a határozatban öt évre ki is utasították Magyarország területéről. Feltételesen a büntetés letöltésének kétharmadakor szabadulhat.

A döntés végül nem lett jogerős, mivel az ellen az ügyészség súlyosbításért, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla esetében a következő héten hozhat ítéletet. 

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Híradó szakaszparancsnokként szolgáltam Ungváron 1944 októberében. Közben Nyékládházára kerültem, ahonnan november 4-én a szovjet katonák vittel el többedmagammal „kicsi robotra”, amiből négyévi kényszermunka lett.

A gondolatbűnöző politikus azért állt bíróság elé, mert egy 2021-es gyűlésen a „Mindent Németországért!” szavakat használta. Ez ugyanis Németországban bűncselekménynek számít.

A varégok a mai Svédország területén a középkorban letelepedett vikingek. De honnan jöttek ezek a vikingek, akikről a ma emberének a varkocsos, szakállas, baltát lóbáló északi óriások jutnak elsőre az eszébe?

Adolf Hitler életének valószínűleg egyik legboldogabb pillanata az volt, amikor 1940. június 17-én reggel, a francia-belga határ közelében elhelyezett főhadiszállásán értesült a francia kormány fegyverszüneti kérelméről.

A szovjet hadsereg katonái 1945. január 17-én hurcoltak el budapesti lakásomról, a Fővámtér 8. alatti épületből.

A nemzetiszocialista tisztelgés a második világháború vége óta illegális a cionisták által Németországban és Ausztriában, és a kóser törvények szerint börtönbüntetéssel büntethető.

A Tiszamenti falucskában – Tiszaeszláron – egy Solymosi nevű parasztasszony kékítőért küldötte Eszter nevű 14 éves leányát. A kis Solymosi Eszter azonban sohasem tért vissza.

Másodjára állt bíróság elé az antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis a Fővárosi Törvényszéken. A Markó utcai épület tárgyalótermébe ismételten széles vigyorral a képén nézett végig a hallgatóságon. 

Oroszok és civil román rendőrök vették körül 1945. január 2-án Érdmindszentet. Senki sem távozhatott.

„Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá” – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

„Amerika megbukott, mert egy társadalomban, ahol a hasznossági princípium mindenekfelett való, a morális felelősségérzete elsorvad” – ezt írja Márai Sándor 1957. november 5-én naplójába, s hozzáteszi, a Nyugat magyar forradalommal szembeni árulását nem lehet megbocsátani, és senki nem hisz többé a Nyugatnak.

Lapos képernyős televízió, külön mosdó és négy darab emeletes ágy – ilyen körülmények között tartják fogva Ilaria Salist, a milánói terroristát, az antifa támadások első rendű vádlottját.

Az tény, hogy november 4-én hajnalban a szovjet csapatok ismét rátörtek Budapestre, Nagy Imre a Jugoszláv nagykövetségre menekült. Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy ezen a napon leverték volna a szabadságharcot. Sőt.

Dr. Bárdossy László Szombathelyen született 1890. december 10-én, római katolikus vallású kisnemesi, hivatalnoki családból.

1946. január 19-én indult el Budaörsről az első, kitelepítésre ítélt magyarországi németeket szállító vonat, amely a második világháborút követő szélesebb kelet-európai etnikai tisztogatás hazai szakaszának kezdetét jelentette.