Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Tíz napja volt hivatalban Vilhelm Junnila finn gazdasági miniszter. A politikus azt mondta, hogy „a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése érdekében” távozik posztjáról.

Mint közölte, nem találja lehetségesnek, hogy kielégítő módon végezze munkáját miniszterként. Junnila korábban még túlélt egy bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzéki Zöld Párt nyújtott be, és amelyet 86 törvényhozó támogatott ugyan, de 95 képviselő elvetett, és bizalmat szavazott a miniszternek.

Hanna Holopainen, a Zöld Párt képviselője azt hangsúlyozta, hogy a „szélsőjobboldali mozgalmakra tett többszörös utalás nem egyszeri tévedés, félreértés vagy rossz humor, hanem ismételt, rendszeres és elvtársi jellegű kapcsolat”.

Vilhelm Junnila a kormánykoalícióban részt vevő bevándorlásellenes Finnek nevű párt tagja. Az YLE finn közszolgálati televízió márciusban a választási kampány idején rögzített egy rendezvényt, amelyen Junnila gratulált pártja egy másik tagjának képviselőjelölti sorszámához, a 88-hoz.

„Először is gratulálok ehhez a kiváló jelölti sorszámhoz. Tudom, hogy ez egy nyerőszám. Nyilvánvalóan ez a 88-as szám arra a két H betűre utal, amelyről nem mondunk többet” – mondta Junnila a kampányrendezvényen március 10-én az YLE szerint.

Mint közismert, a 88-as szám a világháború után lett használatos a nemzetiszocialisták körében, mivel a „Heil Hitler” köszöntés sok helyen illegálissá vált, így kódolt rövidítéséként a 88-as szám lett a használatos (a H az ábécé nyolcadik betűje).

Vilhelm Junnila a közösségi médiában számtalanszor adta jelét annak, hogy szimpatizál a fehér fajvédő mozgalmak minden formájával:

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A balközép zöldpárt berlini politikusa Adolf Hitlert éltette, amikor a rendőrök éppen alkoholtesztre vitték.

A második világháború minden karácsonya szomorú volt, azonban 1944 decembere kimondottan komoly megpróbáltatásokat jelentett a budapestiek számára.

Kétségtelen, hogy 2023. október 7-ét az izraeli hadsereg (IDF) fennállásának eddigi leggyászosabb napjaként fogja nyilvántartani a hadtörténet.

Október elején a szakemberek megkezdték a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya térségében.

A diktatúra Magyarországon 1950-re elérte az otthonokat, a hétköznapok része lett.

Ha már múlt héten szóba került a Fanta, arra gondoltam, nézzük meg közelebbről ennek az italnak az eredettörténetét, illetve tegyük rendbe az üdítőt övező féligazságokat, tévedéseket.

Bár a mi hazánkos Novák Előd kérésére előbb tömegsport-rendezvényként felvette az állami szervező a Kitörés emléktúrát az Olimpiai Ötpróba Programba, később azt törölte.

A sikertelen hatalommegragadási kísérlet utáni per hozott országos ismertséget Adolf Hitlernek, amelyben egész Németország megismerhette nézeteit.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

A 84 éves Bosnyák Imrét, a Nyilaskeresztes Párt egykori propagandistáját, 1997. augusztus 24-én temették a Rákoskeresztúri köztemető 298-as parcellájába.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 15-én 15 óra 30 perckor.

Az időpont: 1946. október 7. A színhely: a kaposvári katonai szűrőtábor. Sólyom András őrnagy táborparancsnok korábban már több ezer embert vett őrizetbe a Magyarországra hazatérők közül. Számára egyegy újabb őrizetbe vétel már nem jelent különösebb eseményt.

Oroszok és civil román rendőrök vették körül 1945. január 2-án Érdmindszentet. Senki sem távozhatott.

Az 1945 előtti korszak egyik legtisztább, legnagyobb képességű magyar államférfia, Bárdossy László volt az első, aki vértanúhalált halt a Rákosi Mátyás és Nagy Ferenc által állított kivégző oszlopok előtt.

1945. május 2-án adták meg magukat a Nagynémet Birodalom (Großdeutsches Reich) fővárosát, Berlint védő német erők a szovjet Vörös Hadseregnek.