Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Cionista Világszervezet (WZO) és a Szohnut évi jelentése szerint 2021 volt a „legrosszabb év” (a zsidók számára) antiszemitizmus szempontjából az elmúlt egy évtizedben.

Az év minden napjára átlagosan 10 incidens jutott világszerte, a be nem jelentett eseményeket figyelembe véve azonban az atrocitások jóval magasabb száma valószínű a jelentés szövege szerint.

A legtöbb incidens falfirkák, emlékhelyek kidekorálása, rongálás és propaganda formáját öltötte, a testi és verbális sértések mintegy harmadukat tették ki. Antiszemita indítékú gyilkosság nem fordult elő.

Májusban különösen megugrott a feszültség és az antiszemita megnyilvánulások száma. Sávuot, Eid al-Fitr, a Nakba nap, Jeruzsálem nap, Al-Kudsz nap, a Sheikh Jarrah kilakoltatási üggyel kapcsolatos viták, a TikTok csatornán bemutatott „antiszemita erőszak”, a zavargások Izrael zsidó-arab vegyes lakosságú településein, és természetesen a Falak őrzője hadművelet a Hamász ellen – is gerjesztették a feszültséget a zsidó antiszemitizmus-jelentés szerint.

„Az ilyen jelképek fölhasználása a holokauszt emléknek lejáratására irányul” – áll a jelentésben.

Melyek voltak a leginkább antiszemita helyszínek 2021-ben?

Európához köthető az esetek csaknem fele, itt azonban a jelentés nem említi, hogy a zsidók által amúgy általában ünnepelt a multikulti hozadékaként növekedett a zsidóellenesség és főleg a közel-keleti bevándorlókhoz köthető.

Az USA-ban csaknem 30 százaléka történt a zsidóellenes cselekményeknek, de ezeknek a száma Kanadában és Ausztráliában is emelkedett.

New Yorkban az ilyen események száma megkétszereződött, a 2020. évi 252-ről 503-ra emelkedett 2021-ben, Los Angelesben pedig 59 százalékkal emelkedett az első félévben, 2020 azonos időszakához képest.

A helyzet hasonlóan alakult az Egyesült Királyságban: a 2020. évi első félévi 875-ről 1308-ra nőtt 2021 első hat hónapjában, és megkétszereződött Ausztriában is.

Németországban az incidensek száma már az első tíz hónapban (1850) megközelítette a 2020-as egész évit (1909). Az elmúlt négy évben különösen meredeken emelkedett az atrocitások száma az egykori Kelet-Németország területén.

Az oroszországi zsidó közösség az incidensek számának csökkenését jelezte.

Raheli Baratz-Rix, a WZO antiszemitizmus elleni küzdelem osztályának vezetője szerint „a zsidó közösségeknek szerte a világban növekvő, és megnyilvánulási formáit folytonosan változtató antiszemitizmussal kell szembenézniük.”

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A 64 éves Ian Pitkin egy lakhatási vita miatt döntött a gyújtogatás mellett 2024 márciusában, amit antiszemita érzelmek is motiváltak. 

Egy helyi zsidó felsőbbrendűségi csoport és állami törvényhozók kiakadtak a Nashville belvárosában a tartott nemzetiszocialista felvonulás miatt.

A Neokohn című zsidó szupremácista online hírlap egyik olvasója fotózta le a nem hétköznapi matricát.

Mint ismert, az elmúlt napokban szörnyű esemény rázta meg Írországot: egy algériai migráns Dublinban megkéselt három kisgyereket.

A francia rendőrség megölt egy kés és vasrúd miatt egy férfit, aki a palesztinok elleni népirtás elleni tiltakozásul fel akart gyújtani egy zsinagógát az északnyugati Rouen városában.

Öt év börtönbüntetéssel fenyegetik kaphat Karl Münter, a 96 éves volt SS-katonát, aki az ascq-i megtorlásért felelős parancsnok egységében szolgált. 

Őrizetbe vették az Alternatíva Németországért egyik tagját hétfőn, a vád szerint „tiltott totalitárius jelképeket” hordott, többen azt állítják, hallották, ahogy a „Sieg Heil!” üdvözléssel köszönt.

Egy ausztrál nemzetiszocialista, aki a börtönbüntetése végéhez közeledik, megtámadta a szabadulása utáni állami felügyelet elrendelésére irányuló kérelmet, mert a hosszú börtönben töltött időszaka után szerinte már nem kellene szoros megfigyelés alatt maradnia, ám a törvényhozók éppen az elnyomás fokozásán dolgoznak.

1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta a Magyarországhoz az első bécsi döntés után visszakerült Kassát. A máig tisztázatlan hátterű incidens után Magyarország belépett a második világháborúba.

Vélhetően hazafias aktivisták a kommunizmust a zsidósággal azonosító matricát ragasztottak az érdi vasútállomás egyik padjára. A címkén a következő felhívás olvasható: „Küzdj a zsidó zsarnokság ellen! Harcolj a népedért!”

Ausztria 2019 óta a nemzetiszocializmus 26 ezer „áldozatának”, illetve leszármazottjaiknak adott állampolgárságot – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

1945 február 13-án, nem sokkal este 10 óra előtt a nyugvóra készülő szász főváros, Drezda, „az Elba parti Firenze” belvárosának ablakai remegni kezdtek a város fölé berepülő brit bombázókötelék motorjainak egyre jobban erősöd, vészjósló basszusától. 

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

Németországban nagyon sokan gondolják, hogy az 1923-as hiperinfláció jelentősen hozzájárult a nemzetiszocialista párt felemelkedéséhez.

A világ legnagyobb darabszámban eladott autójának számító, a történelemben először húszmillió példányban legyártott, egy korszak jelképének is tekinthető Volkswagen Bogár ötlete Hitler fejéből pattant elő, a terveket pedig Ferdinand Porsche készítette.