Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Május 9-én hajnalban nyolc határozott ember betört az újvidéki Crni Ovan közösségi kávézóba, ahol felforgatták az asztalokat és a székeket, s az elborított bútorokra kifeszítették Vajdaság tartomány zászlaját – szomorkodik a szélsőbalos Mérce.

A velük szövetséges viszonyban álló Ma±ina oldal beszámolója szerint a II. világháború befejezésének, azaz a „fasizmus felett aratott győzelem” napjára időzített támadás politikai jellege szerintük világos.

A lap felidézi, hogy az ismert kávézó, amely az antifasiszták, a deviáns társadalmi politikákért, a szexuális aberrációkért és a színes bőrűek különjogaiért harcolók gyüjtőhelye, tehát a Crni Ovan az utóbbi időszakban már hatodjára volt célpontja a nacionalista, patrióta támadásoknak.

„A neofasiszta szervezetek nyilvánvalóan nem értenek egyet az általunk képviselt értékekkel és a fasizmus elleni küzdelemmel” – mondta a Ma±inának Bojan Sovljanski, a Crni Ovan kávézó tulajdonosa.

Elmondta azt is, hogy a biztonsági kamerák felvételei szerint a betörők ezután egy másik ismert újvidéki kávézó, a CK13 felé vették az irányt, ahol transzparenseket tépdestek le.

Közel másfél év alatt ez már a hatodik fenyegetés volt a Crni Ovan ellen. Az eddigi legsúlyosabb támadás 2023. január 15-én történt, amikor három álarcos, boxerrel, ütővel és késsel felfegyverzett fiatalember rontott be a bárba. A támadás során a kávézó tulajdonosa és egy vendég megsérült, a jelenlévő vendégek, köztük „traumát” szenvedtek el. A kávézóra törő emberek állítólag „fasiszta jelvényeket” és horogkeresztet viseltek, s azt kérték számon a bár tulajdonosán, hogy „hol vannak a szerb zászlók?”.

Bár a mostani támadásról készült felvétel, ezen az elkövetők csak nehezen azonosíthatók. A Crni Ovan tulajdonosa értesítette a rendőrséget, amely azonban fontosabb dolgokkal elfoglalt, hiszen a múlt héten történt, 17 személy, köztük gyermekek életét követelő kettős merénylet után a rendőrség erejét leköti, hogy az iskolákban állandóan jelen kell lenniük.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Közvetlenül a II. világháború után Lengyelországban 277 börtönben és 1255 kommunista koncentrációs táborban több mint 200 ezer német származású polgári személyt gyűjtöttek össze, mialatt a vasfüggöny szovjet oldalán 16 millió német származású polgári lakost telepítettek ki.

Az, hogy az emigrációban minden a nemzeti irányt képviselő férfi ellen a legaljasabb hajsza folyik, lassan már természetes lesz még azok számára is, akiken a rágalom ostora csattog.

Robert Rundo, az amerikai fehér nacionalista Rise Above Movement társalapítóját a Los Angeles-i Megyei Kerületi Bíróságon fogják meghurcolni, mert a hatóságok szerint „erőszakos lázadásokat” szervezett.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményt adott ki arról, hogy tiszteletben tartják Magyarország szuverenitását, és nem avatkoznak bele a letartóztatásban lévő olasz antifa-terrorista ellen zajló eljárásba.

90 ezer eurónyi tartozást hajtana be Lombardia tartományának vezetősége az antifa támadások vádlottján, Ilaria Salison.

A leginkább narancsos ízben fogyasztott szénsavas ital a Coca-Cola mellett talán a legismertebb üdítő szerte a világon.

Az 1945 előtti korszak egyik legtisztább, legnagyobb képességű magyar államférfia, Bárdossy László volt az első, aki vértanúhalált halt a Rákosi Mátyás és Nagy Ferenc által állított kivégző oszlopok előtt.

Azonnali hatállyal hazaküldtek hét ukrán katonát, akik a Bundeswehrnél vettek részt kiképzésen, mivel Németországban törvény tiltja szinte minden jobboldali vagy hazafias szimbólum használatát.

Az ügyészek egy 98 éves egykori tábori őr ellen emeltek vádat, akit azzal vádolnak, hogy részt vett a Sachsenhausen koncentrációs tábor 3300 rabjának „kegyetlen és alattomos meggyilkolásában”.

A közelmúltban az amerikai Massachusetts állambeli West Brookfield városában a zsidókat célzó „sértő üzeneteket” tartalmazó visszazárható zacskókat osztottak szét, ami médiahisztériát váltott ki.

Százezres halálkvóták túlteljesítésében versengtek a Sztálin kegyeiért remegő parancsnokok, amikor a paranoia új szintre lépett a Szovjetunióban.

Kun Béla, születési és 1916-ig használt nevén Kohn Béla, a 133 napos magyarországi tanácsköztársaság zsidó vezére 1886. február 20-án született.

Lezajlott tehát a szűk körű izraeli–palesztin fogolycsere, amelynek keretében Izrael „biztonsági okokból” bebörtönzött palesztin nőket és fiatalkorúakat bocsátott szabadon.

Egyre szélesebb körűvé válik az X (volt Twitter) elleni nagyvállalati hirdetési bojkott, sőt, az amerikai cégek mellett az Európai Bizottság is közölte, hogy felfüggeszti a hirdetéseit az oldalon, mert nem akarja, hogy azok „antiszemita és náci” tartalmak mellett jelenjenek meg.

72 éves korában meghalt Michael Knape, a berlini rendőrség korábbi főnöke, akit csak „neonácivadásznak”, illetve „kemény kutyának” hívtak.