Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Kun Béla, születési és 1916-ig használt nevén Kohn Béla, a 133 napos magyarországi tanácsköztársaság zsidó vezére 1886. február 20-án született.

A kommunista politikus vesztét Sztálin „nagy tisztogatása” okozta, halálának pontos körülményei azonban máig ismeretlenek.

Kun Béla már 1902-ben, gimnáziumi tanulmányai alatt belépett a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba. Érettségije után újságíró lett, lázító hangvételű cikkei miatt féléves börtönbüntetést kapott. Szabadulása után a Munkásbiztosító Pénztár kolozsvári tisztviselőjeként helyezkedett el, később azonban sikkasztás gyanújába keveredett.

Az első világháború kitörése után az orosz frontra vezényelték, ahol 1916 során hadifogságba esett. A februári forradalom után belépett az Oroszországi Szociáldemokrata Pártba, tagságát pedig a bolsevik hatalomátvétel után is megtartotta. 1918 tavaszán az ő vezetésével alakult meg a párt magyar alszervezete, illetve harcolt a kibontakozó orosz polgárháborúban is. Leninnel is közeli kapcsolatba került, az ő utasítására tért vissza Magyarországra 1918 novemberében, ahol megalapította a Vörös Újságot, majd a Kommunisták Magyarországi Pártját.

A szervezet számos sztrájkot és tüntetést szervezett, a Népszava szerkesztősége előtt 1919. február 22-én tartott megmozdulás azonban véres eseményekbe torkollott, ezért Kun Bélát és a KMP vezetőit letartóztatták.

Kunt és társait a fogságban megkínozták, amit a kommunisták kihasználtak, hogy szimpátiát ébresszenek a közvélemény erre fogékony részében.

Bukás, tömeggyilkosság, halál

Miután a kommunisták átvették a hatalmat, 1919. március 21-én létrejött a tanácsköztársaság, amelyet bár hivatalosan Garbai Sándor vezetett, valójában Kun Béla irányított. Kun lenini mintára akarta átépíteni az országot, vagyis az államosítás és a terror eszközeit használta. Emellett a kommunizmus terjesztésének érdekében háborút indított a felvidéken és jelentős összegekkel támogatta az olasz és osztrák kommunistákat.

A hadi sikerek azonban nem tartottak sokáig, a tanácsköztársaság pedig végleg elbukott, miután a Tiszánál állomásozó román seregek elfoglalták Budapestet. Kun Béla ezután Ausztriába menekült, ahol egy elmegyógyintézetben bujkált, de 1920 elején megtalálták és kiutasították az országból.

Ezután visszatért Oroszországba, ahol Lenin parancsára a Krím-félszigeten harcolt a cáriak ellen, valamint fontos szerepet játszott a krími tatárok elleni tömeges etnikai tisztogatásokban. Becslések szerint a politikus több tízezer áldozat haláláért felelt, tevékenységét pedig még a szocialista állam első embere is bírálta.

Kun Béla bukását végül Sztálin hatalomra jutása okozta: a „nagy tisztogatás” kezdetén minden tisztségét elveszítette, 1937-ben pedig őrizetbe került. Halálának körülményei máig tisztázatlanok: egyes feltételezések szerint Kun Bélát 1938 augusztusában kivégezték, míg mások úgy vélik, 1939 novemberében, egy moszkvai börtönben hunyt el.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Bár 25 évig népszerű és sikeres polgármesterként hihetetlen lendületet adott Kapfenberg városának, a Franz Feketéről elnevezett stadiont január elsejétől már nem hozzá kapcsolódva emlegetik majd.

Adolf Hitler 1983-ban előkerült „naplója” olyan igénytelen hamisítvány volt, hogy még az A.H. monogramot sem sikerült helyesen leírni – mégis kollektív őrületbe kergette egy nagynevű német lap szerkesztőit.

1944 szeptember utolsó napjaiban sajátos közjáték zajlott le az német 503. nehézpáncélos-osztály otthont adó Sennelagerben. Noha az újabb bevetés helyszínét még nem ismerték a katonák, egyes részek már el is indultak.

Egy felüljáró alatt tűnt fel egy graffiti Pesten, amely egy akasztófán lógva ábrázolta az Ilaria Salis nevezető olasz antifasiszta bandavezért, az antifa-per első számú vádlottját.

A kanadai kormány azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza a második világháború után Kanadába emigrált egykori állítólagos „náci kollaboránsok” listáját – közölte Justin Trudeau miniszterelnök, írja az AFP.

Habár Benito Mussolinit, a Ducét 1945-ben, 61 évesen kommunista partizánok bestiálisan meggyilkolták, a dinasztia a mai napig meghatározó az olasz politikai és közéletben, leginkább Alessandra Mussolini miatt.

Tíz napja volt hivatalban Vilhelm Junnila finn gazdasági miniszter. A politikus azt mondta, hogy „a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése érdekében” távozik posztjáról.

Miért maradnak le a férfiak – konkrétan a fehér férfiak Nyugaton – manapság jobban, mint valaha? Vagy lemaradnak a nőkhöz képest, vagy egyszerűn teljesen kiesnek a társadalomból, olyannyira, hogy egyesek kezdik a gyengébb nemnek nevezni őket.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

1944. március 19-én a szövetséges Nagynémet Birodalom katonái bevonultak Magyarország területére, azonban ennek hosszú előzményei voltak.

Ahhoz, hogy megérthessük a totalitárius woke ideológia amerikai elhatalmasodását lehetővé tévő mentális légkört, célszerű vázlatosan feleleveníteni az Egyesült Államok történelmi gyökereit.

A mai Németországban és Ausztriában rendkívül veszélyes vállalkozásra adja a fejét az, aki úgy gondolja, megpróbál kiállni hazája és népe mellett, és ilyen irányú aktivizmust folytat. 

Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese, a második világháború alatt  szerepet játszó politikusok közül az egyik legkülönösebb és legérdekesebb egyéniség.

Rájöttem, hogy egy próféta veszett el bennem – de szerencsére meglett. A frankisztáni permanens arabjárás (vö. tatárjárás) legutóbbi menetével kapcsolatos eszmefuttatásomat azzal zártam, hogy a rezsim egyik válasza a történtekre az lesz, hogy további fehér adópénzekkel igyekszik majd betömni az országra szabadított Mohamedek és Fatimák millióinak egyre mohóbb száját. És mit ad Allah, igazam lett.

A szélsőjobboldali zenei színtéren nem ritka, hogy a zenekarok fel- és átdolgozzák más bandák közkedvelt dalait. Például az angol Skrewdriver és a német Landser különösen sok nép fiait megihlette.

Iszonyatos dráma folyt a mai Széll Kálmán tér környékén 1945. február 11-én, amikor Budapest magyar és német védői megpróbálták áttörni a szovjet ostromgyűrűt.