Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az ember által használt egyik legősibb szimbólumot, a horogkeresztet a modern kori Európában a régészeti és archeológiai kutatások tették ismertté az 1880-1920-as években, és mint a jó szerencse szimbóluma terjedt el széleskörűen.

John W. Brittain, akit az „írországi mosoda üzlet egyik nagy úttörőjének” szokás nevezni (természetesen Írországban), az 1899-ben megnyitott Metropolitan és White Heather nevű mosodái után 1912-ben megnyitotta a Swastika, vagyis Horogkereszt nevűt is Dublin Ballsbridge nevű városrészében a Shelbourne Roadon.

Dublin, nem sokkal a második világháború kitörése előtt

A jó szerencsében és sikerekben bízó alapító a modern igényeket kielégítő mosodát hozott létre, ahol például a korát jóval megelőzve, már elektromos meghajtású kisautókat használva gyűjtötték be a szennyest és szállították ki a tiszta ruhát.

A mosoda hirdetése az Irish Times 1928. március 15-i számában

1939-ben azonban kénytelenek voltak megváltoztatni a mosoda nevét „The Swastika Laundry (1912)” – „A horogkereszt mosoda (1912)”-re, hogy megóvják magukat a zsidó támadásoktól, jelezve ezzel, hogy nincs kapcsolatuk az 1920-ban alakult Nemzetiszocialista Német Munkáspárttal, amely szintén a horogkeresztet használta szimbólumaként.

A módosított cégnév és logó (Estd. 1912. - Alapítva 1912-ben)

Az önállóságát 1921-ben elnyerő Írország semleges maradt a második világháborúban, nem keveredett bele a konfliktusba, habár az IRA jó kapcsolatokat ápolt a Harmadik Birodalommal. A mosoda békésen működött tovább és a háború után is megtartotta nevét és logóját is, sőt még azután is, hogy az 1960-as évek végén az üzemet felvásárolta a Spring Glove Laundry vállalat.


Az 1980-as évek elején sem volt még szégyellni való a horogkereszt

Az új tulajdonos végül 1987-ben zárta be a különleges nevű mosodát. A telket az ingatlannal együtt a 2000-es évek elején adták el befektetőknek, hogy azok a területen felépíthessék a 2007-ben átadott „The Oval” névre keresztelt, 5 emeletes, uszodával és edzőteremmel is felszerelt irodaházat. A régi épületekből egyedül a műemléknek nyilvánított tégla kémény maradt meg, a The Oval belső udvarán. A kéményen a mosoda bezárásáig látható volt a cég neve és logója is, amiket mostanra már eltüntettek róla.

A híres kémény régen...

...és 2007-ben mint műemlék, a frissen átadott The Oval belső udvarán

Ha Dublinban jár az ember, akkor néhány pint jó Guinness sör után/előtt/közben érdemes megnézni ezt a különleges történetű emlékét is a városnak!

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE