Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

A brit királyi levéltárból előkerült az a titkos levél, amelyet VIII. Eduárd király írt Adolf Hitlernek a második világháború kirobbanása előtt.

A 86 évig rejtegetett levélből kiderül, hogy Eduárd rendkívüli mértékben szimpatizált a nagynémet vezető politikájával – és azzal, ahogyan a Führer Németországot irányította.

A király részletesen írt azokról a „gyönyörű órákról”, amelyeket ő és menyasszonya, Wallis Simpson Hitler társaságában töltöttek a bajor hegyekben lévő Berghofban, ahol Hitler is mindig szívesen pihent.

Alexander Larman történész megtalálta a levél tervezetét, miután évekig kutatott az archívumokban a windsori hercegről szóló új könyve számára, amely feltárja a nemzetiszocializmus iránti szeretetének mélységeit – írja a Mirror.

„Ha nem lett volna király, biztos vagyok benne, hogy börtönbe zárják. Olyannyira náciszimpatizáns volt, hogy ez megnehezítette a lojalitását. Tettei a legrosszabb esetben is tisztán hazaárulásnak minősíthetők” – mondta VIII. Eduárd királyról a meglehetősen németgyűlölő történész és amely megállapításnak igazából nem sok alapja van, mint a levél tartalmát olvasva kiderül.

A levél 1937. október 23-án, a pár első, Adolf Hitlerrel való találkozását követő napon íródott németül, és ez állt benne:

„Windsor hercegnéje és én őszintén köszönjük a nagyszerű vendégszeretetet, amelyet tanúsítottak irántunk, és a sok lehetőséget, amelyet adtak nekünk, hogy tanúi lehessünk mindannak, amit Németország dolgozó népéért tettek. Németországi utunk mély benyomást tett ránk, és nem fogjuk elfelejteni azt a figyelmességet, amellyel Önök körülvettek minket, és azt a szívélyes fogadtatást, amelyben mindenütt részesültünk.”

Eduárd szívből jövő köszönettel zárta a levelet.