Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

Nürnberg városa a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt gyűlési területeinek megőrzése mellett döntött, miután évtizedekig vita folyt a helyszín megőrzésével kapcsolatban – jelentette az Euronews.

A jelenleg már omladozó gyülekezőhelyet a Nagynémet Birodalom főépítésze, Albert Speer tervezte, és magában foglalja a hatalmas Zeppelin-lelátót, ahol 1933 és 1938 között büszke németek milliói hallgatták a Führert és a nemzetiszocialista párt más prominenseit a szeptemberi nagygyűlések alkalmával.

Két évtizedes vita után, a nürnbergi per 75. évfordulója "alkalmából" a város helyreállítja a helyszínt. A soha be nem fejezett klasszikus kongresszusi terem a második legnagyobb, a nemzetiszocialista éra idejéből származó épület, amely még mindig áll, a balti-tengeri Prora rekreációs komplexum után. A város, Bajorország és a szövetségi kormány együttesen 85 millió eurót szán az épületek további szerkezeti eróziójának megakadályozására.

A területet parkká alakítják, ahol majd táblák ismertetik az egyes épületek történetét és jelentőségét. A lelátóval szemben lévő hófehér kövekkel díszített Zeppelin-mezőt korábban hosszú ideig sportpályaként használták az amerikai katonák, később pedig Bob Dylan-koncertet is tartottak itt.