Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A wroclawi malomipari műemlékegyüttest felújítva megőrizték a létesítmény eredeti kovácsoltvas kapuját is, ami most rossz emlékeket idéz a zsidókban.

Össztűz alá került egy lengyel ingatlancég, amiért felújított egy olyan kaput, ami a tiltakozók szerint úgy néz ki, mintha az auschwitzi táborból származna, írja a Daily Mail. A Wroclawban található ipari műemlékegyüttes, a Różanka malom alapos felújításon esett át, aminek részeként megőrizték és felújították a malom eredeti kovácsoltvas kapuját is.

Dominik Gawron Twitter-felhasználó május 24-én közzétett egy fotót a Różanka feliratú kapuról a következőket írva hozzá:

„El kell ismernem, hogy a wrocławi építészek felnőttek a feladathoz.”

A fotó elég hamar körbement a lengyel interneten, és sokan felháborodtak rajta, a Nowe Miasto Różanka loft lakópark kivitelezőit „érzéketlenséggel” vádolva. Azt állítják, hogy nagyon hasonlít az auschwitzi tábor híres kapujára, amin az „Arbeit Macht Frei” felirat áll.

Az egykori malom felújítói a felháborodást látva védekezni kényszerültek. „A létesítményt történelmi műtárgyként őriztük meg és restauráltuk, a revitalizálást a műemlékvédelmi felügyelet hagyta jóvá és ellenőrizte” – nyilatkozta Marek Thorz, a befektető cég illetékese a Tu Wroclaw internetes lapnak.

„A kapu a hely történelméről tanúskodik, és a lengyel kézművesség emlékezete miatt is értékes” – tette hozzá Thorz, emlékeztetve arra, hogy az év elején még lakossági petíció is indult, amiben műemlékvédők felszólították a fejlesztőket, hogy újítsák fel a történelmi Różanka-kaput.

A kapu egyébként így nézett ki a felújítás előtt:

 
Példa a fentihez hasonló vaskapura Magyarországról:
 

 

Lehet, hogy a tiszelt felháborodók képzelőereje szárnyalt túlságosan (már megint)?

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE