Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az amerikai székhelyű zsidó szupremácista Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) új jelentése a Spotify streamingszolgáltatót támadja, amiért több tucat „fehér felsőbbrendű” előadónak adott teret a platformján.

Sőt, egy Hitler-beszéd is felkerült rá, írja a Gizmodo.

Az ADL 40 szélsőjobboldali, fehér fajvédő művészt talált különböző zenei műfajokban. Szerintük ezeknek az előadóknak célja ideológiájuk terjesztése, vagyis az „antiszemitizmus és a rasszizmus népszerűsítése, a fasizmus előmozdítása”. Néhány művész közülük a Spotify hivatalos, válogatott lejátszási listájára is felkerült, tehát volt olyan, akit az alkalmazás ajánlott is más hallgatóknak.

Ennek egyik példája a Wiking 1940 nevű olasz nemzetszocialista black metal banda (őket a jelentés óta el is tüntették a Spotifyról). A Wiking 1940 egyik kislemezének már a címe is nemzetszocialista szimbólumokra utal, a Spotify-on – korábban – elérhető zenéjükben pedig olyan egyértelmű sorokat énekeltek fel, miszerint

„Harcra készülünk a vörös ellenséggel szemben: a kereszténység és a judaizmus ellen. A hamis istenek ellen. Felégetjük a Bibliát és a Tórát.”

A dal Adolf Hitler beszédéből vett részleteket is beépített, de így is rajta maradt több mint 20 lejátszási listán. Az ADL jelentése után a Wiking 1940 mellett egy másik, szintén szélsőjobboldali bandát is törölt a Spotify.

Az ADL a kifejezetten „fehér felsőbbrendű” szókapcsolatokra (például az alt-right elektrozenéjének gyűjtőfogalmára, a fashwave-re) is rákeresett, nagyjából 100, a felhasználók által készített lejátszási listát talált. Jellemzésük szerint közülük sok borítója „szélsőséges és neonáci” képekből állt. „A Spotify lehetővé teszi a szélsőséges tartalmak virágzását” – összegezte jelentésében az ADL a rágalmait. „Annak ellenére is, hogy a platform az elmúlt hónapokban új, a szélsőséges tartalmak eltörlését célzó irányelvet adott a szabályzatához” – tették hozzá.

Szerintük a képeket és tartalmakat látva a „Spotify-nak még sok tennivalója van az új irányelv megvalósításának érdekében”. A Spotify szóvivője a Gizmodo-nak azt reagálta, hogy „komolyan veszik” a tartalommal kapcsolatos aggályokat, az ADL által hivatkozott tartalmak nagy része „valóban sértette” a szabályzatukat, ezért eltávolították azokat.

Hozzátette, egy belső csapat és a Spotify saját algoritmusa is azon dolgozik, hogy cenzúrázza ezeket a tartalmakat. Az ADL által kritizált előadók egy része azonban így is fent maradt a Spotify platformján, köztük például az olyan beszédes nevű előadók is, mint az Übermensch. Egyébként Adolf Hitler nevű felhasználókat és Adolf Hitler-beszédeket (mint az 1939-es Reichstag-beszéd) is elég könnyen találhatunk még most is a platformon.

A Spotify jelezte, hogy idén eddig 12 ezer podcast epizódot, 19 ezer lejátszási listát, 160 zeneszámot és közel 20 albumot cenzúráztak, de hozzátették: „nyitottak vagyunk arra is, hogy párbeszédet folytassunk szervezetekkel, beleértve az ADL-t is, annak érdekében, hogy tovább javíthassuk platformunk biztonságát.”

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE