Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Megvizsgálja az Építési és Közlekedési Minisztérium azokat a németországi szabályokat, melyek „gátat szabnak a náci utalásokat tartalmazó, egyedi rendszámtáblák terjedésének, és ezek alapján módosíthatják a törvényt”, írja a zsidók és liberálisok hazai interentes zászlóshajója, a Telex.

Németországban már tilos például a HH, illetve a 88 kombinációkat tartalmazó rendszámtáblák használata.

A lap még tavaly írt egy autótulajdonosról, aki Facebookon mutatta meg járműve rendszámtábláját, melyen korábban az SSI-488 sor szerepelt, később pedig a HH-HH-888. A karakterek ezekben a sorrendekben az újság szerint „egyértelmű utalások a náci Németországra”, mivel a „kódokat mások mellett a német és a magyar neonácik is használják”. 

Németországban és Ausztriában 1947-óta tilos az SS szimbólumrendszeréhez szorosan köthető jelmondat használata, itthon viszont nincs ilyen tiltás. A Telex érdeklődött Budapest Főváros Kormányhivatalánál, hogy milyen megfontolás alapján adták ki a HH-HH-888 rendszámot egy olyan autóra, amelyen korábban az SSI-488 rendszám szerepelt, tájékoztatták-e az előzményrendszám tartalmáról a Nyelvtudományi Kutatóközpontot, amikor az ottani szakemberek véleményét kérték a négy H betűt és három nyolcast tartalmazó rendszámról, és tervezik-e a rendszám visszavonását.

A főváros nem válaszolt, a Belügyminisztériumhoz fordultak, akik tájékoztatták őket, hogy a rendszámkérelmek elbírálása a Miniszterelnökséghez, a jogi szabályozás pedig az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozik.

A Miniszterelnökség szintén nem válaszolt, a minisztérium viszont arról tájékoztatta a lapot, hogy a jelenlegi gyakorlatot szabályozó jogszabályok bár tiltják a közrend vagy közerkölcs megsértését a rendszámtáblák esetében, de nem számoltak a „totalitárius diktatúrák ünneplőinek kódrendszerével és a furcsa szimbólumaival”. A minisztérium azt írta, a laptól értesült arról, hogy Németország megoldotta a „nácigyanús” rendszámtáblák szabályozását.

„Amennyiben Németországban ezt a kérdést valóban megnyugtatóan tudták kezelni, és azok a jogi megoldások itthon is alkalmazhatóak, úgy német mintára pontosítani fogjuk a szabályokat” – írták meg a Telexnek.

Németországban országosan be van tiltva mások mellett a KZ, az SS, az SA és a HJ betűkombináció is a rendszámtáblákon.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE