Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A nyelvi gondolatrendőrség ezúttal a „spooky”, vagyis a „kísérteties” kifejezés miatt kezdett el panaszkodni, ezért a Skót Nemzeti Színház be is tiltotta a használatát.

A skót színház forrása a Daily Recordnak elmondta, hogy senki sem panaszkodott a „kísérteties” kifejezésre, de attól tartottak, hogy a szó problémás lehet a jövőben – számolt be az RT hírcsatorna.

Magyarán, hogy értsük: attól tartanak, hogy valamikor a jövőben talán valaki már nem tud elviselni egy olyan szót, amely addig teljesen elfogadott volt, ezért inkább előre betiltják.

Az ok pedig az lenne, hogy valakit megsérthet. A spooky, vagyis kísérteties kifejezést 80 évvel ezelőtt, a második világháború idején Amerikában a fekete pilótákra használták (túl sok nem volt belőlük), ezért mindenki emlékezetéből végleg ki akarják törölni.

A bejelentésnek volt némi visszhangja, de a színház is inkább a hangos kisebbség véleményével értett egyet, így mindenféle ellenkezés értelmetlen volt.

Sir Geoff Palmer professzor is értetlenül áll a döntés előtt, hiszen szerinte ez többet árt, mint használ. Hozzátette, ő még soha nem hallotta, hogy a szót bárki faji megkülönböztetésre használta volna.

Többen a Twitteren is nemtetszésüknek adtak hangot a döntés miatt. Volt, aki azt kérte, hogy valaki mondjon egyetlen példát arra, hogy Nagy-Britanniában az 1960-as évek óta bárki negatív kontextusban használta a spooky kifejezést. Más pedig a politikai korrektség valódiságára világított rá azzal, hogy arra emlékeztetett: kezdetben mindenkit azzal nyugtattak meg, hogy ezzel a nyelvezettel kizárólag kedvesek szeretnének lenni.

Jól látható, hogy mivé fajult a Black Lives Matter mozgalom Amerikában és Nyugat-Európában.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE