Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Légió Hungária történetének eddigi legnagyobb delegációjával, közel 30 legionáriussal és hozzánk közel álló bajtárssal látogatott el Szófiába, hogy Hriszto Lukov tábornok előtt tisztelegjen.

Hriszto Lukov egy olyan alakja az európai történelemnek, akire nem alaptalanul büszkék a nacionalisták Bulgáriában, és az sem véletlen, hogy az előtte tisztelgő felvonulás komoly nemzetközi hírnévre és támogatottságra tett szert az elmúlt két évtizedben.

Aki elmerül a tábornok életútjában láthatja, hogy Lukov háborús hős volt, aki a két világháború közt tapasztalatait az oktatás területén osztotta meg a következő generációval, de politikai síkon is sikeres volt, melyet mind hadügyminiszterként, mind mozgalmárként elért érdemei bizonyítanak.

A bolgárok Lukov helytállásának köszönhetik többek közt, hogy Kjusztendil városa nem lett elszakítva hazájuktól, de az I. világháborút követő években az Ő nevéhez fűződött a tüzérségi fegyvernem oktatásának reformja. 1935-ben lett hadügyminiszter. Ekkor Bulgária a nizzai egyezményben előírt korlátozások alatt állt, melyek a hadsereg méretét is szabályozták. Lukov megtalálta a megoldást, és rövid idő leforgása alatt fejlődésnek indult a bolgár honvédelem. 1938-ban járt le kinevezése, és ekkor fordult a mozgalmi aktivitás irányába. Jelleméről sok mindent elmond, hogy politikusi pályafutása alatt a hadsereg jelentős fejlődésen ment keresztül, azonban személyes vagyont nem halmozott fel, ugyanabban a puritán Szófia szélén álló házban lakott, mint megbízatása előtt.

Jobboldali világnézetéből fakadóan a III. Birodalommal szimpatizált, így mind politikusként, mind mozgalmárként kereste annak a lehetőségét, hogy kapcsolatokat építhessen német diplomatákkal.

Mozgalmi pályafutásának csúcsa, hogy a Bolgár Nemzeti Légiók Szövetségének vezetője lett, mely szervezet irányítása alatt 75.000 tagot számlált. A szélsőjobboldali szervezet olyan erőt képviselt a Bolgár Királyságban, hogy a tengelyhatalmakkal szövetségben álló ország is tartott tőlük, így hivatalosan betiltották, de az érdemi működésüket nem akadályozta a tiltás.

Lukov és a szervezet ereje sokakat aggasztott, hiszen a tábornoknak komoly támogatottsága volt a hadsereg köreiben, a Bolgár Nemzeti Légiók Szövetsége pedig a társadalom minden rétegét áthatotta.

1943 február 13-án két zsidó származású fegyveres partizán támadta meg Lukovot saját háza előtt. Annak ellenére, hogy az első lövés talált, Lukov rávetette magát a partizánokra. Ekkor további két lövés dördült, melyek végzetesnek bizonyultak. Hriszto Lukovval saját háza előtt végeztek a partizánok.


A LukovMarsh története

A LukovMarsh-ot első alkalommal 20 évvel ezelőtt szervezték meg bajtársaink a Bolgár Nemzeti Unió (BNU) tagjai. A felvonulás hatalmas változásokon ment keresztül, volt olyan év is, amikor a Bolgár Honvédség fúvószenekara vezette fel a menetet, mely nem egy alkalommal többezres létszámúra duzzadt, de - ahogy azt Magyarországon mi is tapasztalhatjuk, - az aktuálpolitika változó széljárása nem feltétlenül kedvez az ilyen eseményeknek.

Az elmúlt években növekedett a nemzetközi nyomás az illetékes szerveken, hogy tiltsák be az eseményt. Amerikai és izraeli liberális politikai körök szólaltak fel a felvonulás ellen. A pereskedés a szervezők és a különböző hivatalok közt állandóvá vált, illetve évről évre minimális létszámú antifa ellentüntetések is tarkították az eseményeket. Ez utóbbi, az idei évben sem maradt el. Az antifák „mini-pride” eseményt szerveztek, mellyel mérsékelten konzervatív körök haragját is kiváltották, akik szintén ellentüntetést szerveztek a néhány tucat szélsőbaloldali aberrált ellen. A rendőrség hermetikusan zárta el őket a felvonulás résztvevőitől, és egyáltalában Szófia lakosságától. Aki nem találkozott a közösségi médiában terjesztett beszámolóikkal gyakorlatilag azt sem tudja, hogy jelen voltak.


2023 – „Az illegális menet” éve

A Becsület Napjához hasonlóan a LukovMarsh történetében is eljött az év, amikor nem sikerült megkerülni a szervezőknek a tiltást. Azonban az elnyomás csak még nagyobb energiát hozott felszínre a BNU aktivistáiból, így gyakorlatilag egész februárban a tábornok emléke előtt tisztelegtek. Előadásokat, flashmobokat, gyertyagyújtásokat szerveztek, melyekre a hatóságok is egyre erőteljesebben reagáltak.

Ilyen körülmények közt jött el február 25-e, amikor egy olyan jogi szituáció állt elő, amit a rendőrség a saját álláspontja megerősítéseként tudott alkalmazni. A legfelsőbb bíróság a megemlékezés tényleges dátuma után napokkal, március 1. hozza nyilvánosságra állásfoglalását azzal kapcsolatban, hogy jogos volt-e a felvonulás betiltása, így 25-én a rendfenntartó szervek a totális tiltást alkalmazták.

A BNU erre egy gyors reagálású tüntetés bejelentésével válaszolt, melynek „Az illegális menet” címet adták. A rendőrség megtiltotta a tábornok nevének skandálását, tilos volt az őt ábrázoló transzparensek kihelyezése, sőt még az olyan kitűzők és ruhadarabok viselését is megtiltották, melyeken szerepel Lukov neve vagy arca. A menet résztvevői közt 300 bolgár nemzeti zászlót osztottak ki a szervezők, és antikommunista rigmusokat skandáltak.

A vonulás a névtelen katona sírjánál ért véget, ahol a BNU vezetői Zvezdomir Andronov és Plamen Dimitrov osztották meg gondolataikat a bolgár nacionalistákkal, akiket számos külföldi delegáció támogatott a menet során. A teljesség igénye nélkül jelen voltak Németország, Franciaország, Csehország, Olaszország és természetesen Magyarország fiai.

Sajnos a rendőrség hermetikusan lezárta Lukov egykori házának környékét, így ide nem jutottunk el, de másnap BNU-s bajtársaink gyertyagyújtást szerveztek az épülethez. A rendőrség ekkor is csak 3-4 fős csoportokban engedte a házhoz a megemlékezőket.


Szolidaritás a Karpatszki Sziccsel

Mivel számos olyan szervezet gyűlt össze Szófiában, akiket személyes bajtársi viszony fűz a Karpatszki Szics mozgalomhoz egy közös szolidaritási akció keretei közt fejeztük ki támogatásunkat az ukrán honvédő és antisoviniszta harcosok irányába. Bízunk benne, hogy a háború minél hamarabb véget ér, és megszoríthatjuk bajtársaink kezét!

Forrás: Légió Hungária

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az ausztrál kormány a „szélsőjobboldal erősödése” miatt a nemzetiszocialista jelképek betiltását fogja kezdeményezni, jelentette be Mark Dreyfus igazságügyi miniszter.

A kanadai kormány azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza a második világháború után Kanadába emigrált egykori állítólagos „náci kollaboránsok” listáját – közölte Justin Trudeau miniszterelnök, írja az AFP.

Tíz napja volt hivatalban Vilhelm Junnila finn gazdasági miniszter. A politikus azt mondta, hogy „a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése érdekében” távozik posztjáról.

Zala megyében, a dombos Göcsejben fekszik Nova, "Göcsej szíve". A község eseményekben dús történetében akadt néhány olyan, amelyet érdemes feljegyezni. Ilyen volt Szálasi Ferenc látogatása 1945 februárjában.

A sztálinista rendszer szétválaszthatatlan magától Sztálin személyétől. A bolsevik rendszer működési mechanizmusa gyakorlatilag Sztálin személye köré épült, és a diktátor 1953-as halálával szükségszerűen meg is változott.

A szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület elnöke, Olivera Zekic a Telegramon tett közzé egy fotót, amelyen SS-egyenruhában tetszeleg.

Horogkeresztes zászlókat lengetve és a Führert éltetve vonultak fel fehér fajvédő, nemzetiszocialista csoportok a floridai Orlandó városában a hétvégén.

A ceglédi táborban 1945 elején mint elhurcoltakat bevagoníroztak bennünket, azzal a mesével, hogy Debrecenbe visznek, és ott az új magyar hadsereg tagjai leszünk.

Dr. Csia Sándor 1894. február 4-én született Hegybányán, Háromszék vármegyében. Apja Csia Ignác, anyja Bajai Henriette.

Mint levente, 1944 novembere végén rendeletre kellett jelentkeznem a területileg illetékes honvéd kiegészítő parancsnokságon.

Akik még nem ismernék a történetét annak a mondásnak, hogy Románia a "történelem prostituáltja", annak segítünk hat történelmi momentummal, amely eléggé tiszta képet fest arról, milyen szövetségese volt ez az ország néhai partnereinek.

Egyre aktívabb a kanadai határon túl az amerikai Goyim Defense League (Gój Védelmi Liga) nevű csoport, amely antiszemita felvilágosító anyagok terjesztését végzi a lakónegyedekben.

Erre már sokan nem emlékeznek: 1919 júliusában a hajdúböszörményi "Ébredő"-nyomda tulajdonosa, Szabó Ferenc kirakatában megjelent egy plakát. Rajta kormánykerék, amelyet egy kemény kéz fog.

Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere számára a sajótóból derült ki, hogy egy patrióta szellemiségű, kétestés koncertet terveznek november második hétvégéjére a kerületben.

Az ausztrál szövetségi kormány törvénymódosítást kezdeményez a nemzetiszocialista karlendítés betiltásáról is.

Bajtársunk és barátunk Cseresznye György, a Titkolt Ellenállás egykori énekese már lassan egy évtizede, idén 9 éve, hogy a Hadak Útjára távozott.

A cionista német hatóságok vizsgálódnak, ugyanis egy olyan videó terjedt el, amelyben egy hazafias viseletbe öltözött férfi osztogatott léggömböket óvodásoknak.

A második világháborúban Finnország két különbejáratú háborút is vívott a Szovjetunióval, és a finnek 1940-es téli háborús sikere azóta is sokszor előkerül annak példájaként, hogy egy kis ország is képes lehet megállítani egy szuperhatalmat.

A szigorúan titkos – és valószínűleg büdös – kísérletre az 1940-es évek végén, Mao moszkvai látogatásának idején került sor.

Egy fehér nacionalista szervezet vezetője köztéri matricákkal, valamint Adolf Hitler és a Nagynémet Birodalom plakátjival az otthonában is faji gyűlöletet szított – közölte a brit koronabíróság.

A Hetek című filoszemita lap egyik olvasója küldte be az újság számára azt a fotót, amelyen Budapesten, az Egyetem tér környékén kiragasztott, az említett orgánum szerint „uszító antiszemita” szövegű plakát látható.

Az 1938. november 2-i első bécsi döntés visszaadta Magyarországnak a Felvidék magyar többségű részét. E döntés előzményei az 1938. szeptember 30-i müncheni egyezményre mennek vissza.

A Pink Floyd énekese, Roger Waters egy negatív „fiktív fasiszta diktátort” alakított az együttes németországi fellépésén, de ez nem zavarta a német hatóságokat, hogy „náci propagandával” vádolják meg.

Mint ismert, az elmúlt napokban szörnyű esemény rázta meg Írországot: egy algériai migráns Dublinban megkéselt három kisgyereket.