Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Ilaria Salist az európai parlamenti választáson jelöltként indítja a Vörös-Zöld Szövetség nevű olasz politikai formáció, amely megerősítette, hogy a Magyarországon fogva tartott nő felkerült a listájukra.

A Vörös-Zöld Szövetség (AVS) közleményében hangoztatta, hogy Roberto Salisszal, Ilaria Salis apjával egyetértésben úgy döntött, jelöltként indítja Ilaria Salist, akit Magyarországon tartanak fogva „olyan körülmények között, melyek a közlemény szerint súlyosan sértik az emberek jogait”.

A pártszövetség hangsúlyozta, hogy a jelöléssel egy „európai állampolgár jogait és méltóságát akarják biztosítani”. Az AVS Ilaria Salis „nevében nagy és nagylelkű küzdelmet akar indítani annak érdekében, hogy az Európai Unió védje a jogállamiság elveit”.

Az AVS a legutolsó olasz parlamenti választás előtt, 2022-ben alakult meg a Zöld Európa és az Olasz Baloldal (SI) szövetségeként. A római felsőházban négy, az alsóházban tizenegy, az Európai Parlamentben egy képviselővel bír más nagyobb szövetségek frakcióiban vagy függetlenként.

Nicola Fratoianni, a SI főtitkára és az AVS elnöke a Radio Popolare rádiócsatornának úgy nyilatkozott, hogy Ilaria Salist nagy valószínűséggel a szövetség északkelet-olaszországi körzetében listavezetőként indítják a júniusi európai megmérettetésen. A bejutáshoz a pártnak túl kell lépnie a négyszázalékos küszöböt, melyet az utolsó olasz parlamenti választásokon nem ért el.

Az Il Giornale című jobboldali napilapnak nyilatkozó Lorenzo Pregliasco politikai elemző, a Youtrend közvélemény-kutató cég egyik alapítója úgy vélte, Ilaria Salis jelölése inkább az AVS-t segíti, mivel a bejelentés növeli a szövetség ismertségét a választási kampányban.

A La Repubblica című baloldali napilapban Marina Castellaneta nemzetközi jogász azt mondta, hogy a jelölés önmagában nem elegendő arra, hogy Ilaria Salis elhagyja a börtönt. Immunitást csak akkor szerezhet, ha megválasztják – jelentette ki.

Giorgia Meloni miniszterelnök a Brüsszelben lezajlott európai uniós csúcstalálkozón újságíróknak reagálva hangsúlyozta, hogy Ilaria Salis jelölése „nem módosítja a kormány eddigi hozzáállását és munkáját” az ügyben. Hozzátette azonban, hogy, miként már többször nyilatkozott, most is azt gondolja, hogy az ügy „politizálása nem segít”.

A jobboldali Liga európai parlamenti képviselője, Susanna Ceccardi szégyennek nevezte Ilaria Salis jelölését: „a baloldal felmentést kínál fel egy személynek, akit nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolnak. (...) Ilaria Salisnak a bíróságon kellene védekeznie, nem a bírósággal szemben.”

Korábban a baloldali Demokrata Párt (PD) részéről merült fel Ilaria Salis európai jelölése lehetősége, de azt a párt főtitkára, Elly Schlein végül kizárta.

Roberto Salis kifejtette, hogy szerinte lánya jelölése nem menekülést jelent a magyarországi bírósági eljárástól, ellenkezőleg, segít abban, hogy „jogainak teljes védelmében tudja (a bírósági tárgyalást) lefolytatni, és a most választott politikai út határozottan illik eddigi politikai tevékenységéhez”.

Az általa és bandája által Budapesten megtámadott és összevert személyek jogairól egyik esetben sem merült kérdés, így természetesen válasz sem.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Megbüntették Kubában az állami zenei szervezetek hét tisztviselőjét, miután az általuk szervezett halloweeni partin egy Hitler-jelmez nyerte az első díjat – írja az AFP.

Vissza kell térnie a börtönbe a görög Arany Hajnal vezetőjének, aki az elmúlt hónapban feltételesen szabadlábon volt, mert a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a szabadlábra helyezéséről szóló döntést – közölte egy igazságügyi forrás.

Túlságosan roncsolódtak azok a kéz- és lábnélküli emberi csontvázak, amelyekre Hitler keleti fronti főhadiszállásánál, a mai Lengyelország területén leltek, így lehetetlen megállapítani az áldozatok kilétét, illetve haláluk okát.

A „magyar forradalomért való lelkesedés” miatt, vagy 1956-ot csupán ürügyként felhasználva 257 személy ellen alkalmaztak megtorlást a Szovjetunióban. 

A faji háborúra való előkészletek, illetve „terrorösszeesküvés” miatt ítéltek el finn nemzetiszocialista fiatalokat.

A „punk ötlet” régen az volt, hogy lementek a térre kannás borozni, most meg az, hogy két libsi diáklány kitalálja, miért ne lehetne Emese, a magyarság mitológiai ősanyja fekete.

Körülbelül három és fél év börtönbüntetésre ítélték pénteken egy amerikai fehér fajvédő csoport vezetőjét, aki elismerte, hogy online halálos fenyegetést tett közzé egy brooklyni újságíró ellen azért, hogy az leálljon a csoport rágalmazásával.

Szigorú beléptetés, hatalmas sajtóérdeklődés és csurig telt tárgyalóterem – elkezdődött az antifasiszta támadások tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken hétfő reggel.

Az 1913-as születésű Bosnyák Imrét az elsők között érintette meg a magyar nemzetiszocializmus, a hungarizmus eszméje.

Gabriele Marchesi szabadonengedéséről a milánói fellebbviteli bíróság döntött, amely elutasította Magyarország kiadatásra vonatkozó kérését, írja a Magyar Jelen a Milano.corriere.it nyomán.

1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta a Magyarországhoz az első bécsi döntés után visszakerült Kassát. A máig tisztázatlan hátterű incidens után Magyarország belépett a második világháborúba.

Az NZóna Podcast tematikus Homo Viator sorozata ezúttal az 1945-ös budavári kitörést és a Becsület Napját vizsgálja világnézeti szempontból.

Kitiltotta a fehéreket az ünnepi vacsoráról a húzott szemű bostoni polgármester, de szerinte ez nem rasszizmus és nem is diszkrimináció.

Fajvédő nemzetiszocialisták jelentek meg amerikai Connecticut állambeli Ritzy Greenwich-ben, hogy a fehér emberek elleni rasszista erőszak miatt tiltakozzanak.

Több tízezer zsidó és zsidószimpatizáns vonult fel Izrael mellett Washingtonban, ám ez nem mindenkinek volt kedvére.