Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki  állítólag halállistát készített és egy „neonáci” jelzővel leírt internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt.

Az ítélet része az is, hogy írnia kell egy dolgozatot „a lelkiismereti, vallási szabadságról és a megkülönböztetés tilalmáról”.

„Pontosan milyen dolgozatra gondol az ügyészség?” – kérdezte a bírónő a vád képviselőjét az osztálytársa megölését előkészítő középiskolás perében, amikor a vád indítványa elhangzott. Az ügyésznő azt válaszolta: a diák világnézetéről, akár az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatban írjon. A bíróság a váddal és a védelemmel egyezően végül úgy döntött: Rolandnak pszichoterápiára, pártfogóra is szüksége van a felfüggesztett fogházbüntetés mellett.

Az antirasszistákat vette fel a listájára

Tavaly a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron tanuló középiskolás fiú hónapokkal a cselekmény előtt a nemzetiszocializmus eszméit bújta, 2022 szeptemberében pedig vásárolt egy horogkeresztes, „Black Ice” feliratú, kinyitható zsebkést. Ismerősei előtt azt sem rejtette véka alá, hogy erőszakra készül zsidó, fekete bőrű, általa „húzott szeműnek nevezett” és cigány származású személyekkel. Készített egy halállistát is iskolai mészárláshoz, amelyen tanárai, osztálytársai, köztük azon osztálytársa neve szerepelt, aki korábban beszólt neki fajvédő kijelentései miatt.

A cselekménye előtti napon az osztályfőnöke egy sorozatgyilkosos történetről beszélt az órán, de nem számolt azzal, hogy Rolandnál ez a gondolatsor milyen gombot nyom meg, a fiú egy osztálytársával közölte, hogy ő is sorozatgyilkos lesz.

Másnap aztán egy internetes, nemzetközi, nemzetiszocialista csatornán angolul azt írta, hogy megöli „antirasszista osztálytársát”, amiről – az ott hozzászólók buzdítására – megpróbál fényképeket és videót is készíteni.

A bejegyzésről a brit rendőrség tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, és másnap már csöngetett is a nyomozóhatóság a kapuvári családi házban, ahol házkutatást tartottak és Rolandot előállították, amint arról ekkor a rendőrség is hírt adott. A fiút őrizetbe vették, majd a Győri Járásbíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el, azóta nyomkövetővel otthonában tartózkodott.

A Győri Törvényszék most csütörtökön előkészítő ülést tartott, amelyen törvényi lehetőség volt arra, hogy a vádlott lemondjon a tárgyalásról, ha bűnösségét beismeri elfogadva a vád egészét. Roland és védője így is tett. Egyórás tanácskozás után tárgyalás nélkül meghozta ítéletét Dobor Zsuzsanna bíró.

Egy éve volt gondolkodni, de házi őrizetben nehéz volt kitalálni a jövőt

Bár Horváth Márton, a fiú ügyvédje kérte a jóval enyhébb próbára bocsátást, a bíróság a vád indítványával egyezően döntött, és másfél év fiatalkorúak fogházára ítélte a most 17 éves Rolandot – a büntetést 2 és fél évre felfüggesztik. A tinédzser mellé pártfogót rendelnek ki, és legkevesebb egy évig pszichoterápiára kell járnia, amire Sümegi Judit ügyész szerint „a most elhangzott mondatokból kiindulva különösen nagy szükség van”.

„Mit csinált ez alatt az idő alatt?” – kérdezte tőle a bíró.

„Segítettem otthon, etettem az állatokat. Főleg játszottam. Konzolos játékokat, elsősorban egy Forma 1-es játékot.”

Azonban kiderült róla az is az ismertetett pártfogói és igazságügyi szakértői vélemények alapján, hogy családjával jó kapcsolatot ápol, nyolcéves kistestvérére rendszeresen vigyáz, egyetemista nővérével, szüleivel is sokat beszélget. A szülők egyébként elkísérték, édesanyja az egész ülés alatt a könnyeit törölgette. 

Most kellene „beilleszkednie a társadalomba”

A vád kérdezte, gondolkodott-e a továbbtanulásról, de a válasz „nem” volt: „Eddig azért nem terveztem semmit, mert vártam a büntetőeljárás végét” – felelte. Korábban szakácsnak tanult és szakácsként is akart dolgozni, de a gyakorlat alatt elment a kedve a pályától. Tanulói viszonya megszűnt, barátai elpártoltak tőle az elmúlt évben.

A védő azt kérte: a bíróság vegye figyelembe a beismerésen, a megbánáson és a pszichiáteri jellemzésen túl azt, hogy valójában nem akarta osztálytársát bántani, és diáktársa láthatóan nem is ijedt meg ettől.

A bíróság ezeket enyhítő körülményként vette figyelembe, de súlyosító körülmény, hogy „az emberölés előkészületét a másik ember származása miatt követte el”.

A dolgozat témáját is meghatározta a bíróság: Rolandnak az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló római egyezményt kell elolvasnia, aztán számot adnia arról, mit értett meg a lelkiismereti és vallásszabadságról, a megkülönböztetés tilalmáról.

Az ítélet jogerős.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Időről időre, újra és újra találkozunk a Nagynémet Birodalommal kapcsolatban azzal a megállapítással, hogy a német intellektuális elit a nemzetiszocialista kormányzat 1933 januári hatalomra kerülését és hatalmának megszilárdulását követően elhagyta Németországot és számkivetésbe ment.

Kevesen tudják, ki az az olasz, akit közel egy éve tartanak fogva egy magyar börtönben azzal a váddal, hogy 2023-ban antifasiszta támadásokban vett részt a magyar fővárosban – írta meg az olasz il Giornale nyomán a Magyar Nemzet.

Miután fogságom 52. napján, 1945. március 15-én elhagytuk a gödöllői poklot, csalárd módon áthajtottak bennünket Budapest helyett Monoron át Ceglédre.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 23-án.

A perui drogügyi nyomozók 58 kilogramm Adolf Hitler nevével márkázott horogkeresztes fóliába csomagolt kokaint foglaltak le. A szállítmány Belgiumba tartott.

Hatalmas felháborodást váltott ki Rébecca Chaillon bevándorló hátterű francia „művész” legújabb színi előadása, melyben fehér játékbabákat húznak karóba a „rasszizmus ellen tiltakozva”.

Szovjet-Oroszországban nyilvános szeánszokon kötelezték önkritikára a rezsim által ideológiai-politikai ellenségeknek tekintett elemeket (burzsujokat, kulákokat, értelmiségieket) veleszületett társadalmi kiváltságaik levezekléseként.

„A jóvátétel nem csak erkölcsileg indokolható, hanem képes kezelni a régóta fennálló faji egyenlőtlenségeket is” – mondta Barbara Lee demokrata képviselő.

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

A szvasztika, azaz a 90 fokban hajlított ágakkal bíró kereszt fontos szimbólum több egykori és ma is élő hitrendszerben egyaránt. Az idők során jelképezte többek között a jó szerencsét, a teremtés végtelenségét és a legyőzhetetlen, forgó Napot.

Kilencvenesszeres életfogytiglant kapott egy amerikai fehér fajvédő aktivista, aki négy évvel ezelőtt színes bőrűekre kezdett lövöldözni egy mexikói határmenti bevásárlóközpontban.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.

Úgynevezett „tiltott önkényuralmi jelkép” használatának vádjával bíróság elé állítják Björn Höckét, az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt Türingia tartományi vezetőjét – közölte a hallei tartományi bíróság.

Tasmania a zsidó-liberális média tálalása szerint „történelmet írt azzal, hogy Ausztrália első államaként betiltotta a náci tisztelgést”.

Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese, a második világháború alatt  szerepet játszó politikusok közül az egyik legkülönösebb és legérdekesebb egyéniség.

Egy felüljáró alatt tűnt fel egy graffiti Pesten, amely egy akasztófán lógva ábrázolta az Ilaria Salis nevezető olasz antifasiszta bandavezért, az antifa-per első számú vádlottját.

A második világháború magyarországi hadszínterén folytatott végső küzdelmek közül a Vértes hegység területén vívott harcok magyar szempontból jelentős haditetteknek számítottak.

Október elején a szakemberek megkezdték a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya térségében.

A balközép zöldpárt berlini politikusa Adolf Hitlert éltette, amikor a rendőrök éppen alkoholtesztre vitték.

A Patriot Front fehér nacionalista csoport öt tagját börtönbüntetésre ítélték, mert „összeesküvést szőttek” egy idahói LGBTQ+ Pride-vonaglás ellen.

Diszkréten szállították le a nyomozók Ulain Ferencet a Bécs felé tartó gyorsvonatról. Bár a nemzetgyűlési képviselő és ügyvéd meghallgatása és társainak elfogása minden paláver nélkül történt meg, az ügy mégis nagyot robbant.

„Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá” – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Az emberiség egyik óriási bravúrja a nemzetiszocializmussal kapcsolódik össze: ötven éve a holdra szállás magába olvasztotta a III. Birodalom történetének egy részét.

Az USA-ban egyre több fehér gyakorolja a kereszténység „afrikanizált” változatát, az ún. karizmatikus (evangéliumi) protestantizmust.