Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki  állítólag halállistát készített és egy „neonáci” jelzővel leírt internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt.

Az ítélet része az is, hogy írnia kell egy dolgozatot „a lelkiismereti, vallási szabadságról és a megkülönböztetés tilalmáról”.

„Pontosan milyen dolgozatra gondol az ügyészség?” – kérdezte a bírónő a vád képviselőjét az osztálytársa megölését előkészítő középiskolás perében, amikor a vád indítványa elhangzott. Az ügyésznő azt válaszolta: a diák világnézetéről, akár az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatban írjon. A bíróság a váddal és a védelemmel egyezően végül úgy döntött: Rolandnak pszichoterápiára, pártfogóra is szüksége van a felfüggesztett fogházbüntetés mellett.

Az antirasszistákat vette fel a listájára

Tavaly a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron tanuló középiskolás fiú hónapokkal a cselekmény előtt a nemzetiszocializmus eszméit bújta, 2022 szeptemberében pedig vásárolt egy horogkeresztes, „Black Ice” feliratú, kinyitható zsebkést. Ismerősei előtt azt sem rejtette véka alá, hogy erőszakra készül zsidó, fekete bőrű, általa „húzott szeműnek nevezett” és cigány származású személyekkel. Készített egy halállistát is iskolai mészárláshoz, amelyen tanárai, osztálytársai, köztük azon osztálytársa neve szerepelt, aki korábban beszólt neki fajvédő kijelentései miatt.

A cselekménye előtti napon az osztályfőnöke egy sorozatgyilkosos történetről beszélt az órán, de nem számolt azzal, hogy Rolandnál ez a gondolatsor milyen gombot nyom meg, a fiú egy osztálytársával közölte, hogy ő is sorozatgyilkos lesz.

Másnap aztán egy internetes, nemzetközi, nemzetiszocialista csatornán angolul azt írta, hogy megöli „antirasszista osztálytársát”, amiről – az ott hozzászólók buzdítására – megpróbál fényképeket és videót is készíteni.

A bejegyzésről a brit rendőrség tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, és másnap már csöngetett is a nyomozóhatóság a kapuvári családi házban, ahol házkutatást tartottak és Rolandot előállították, amint arról ekkor a rendőrség is hírt adott. A fiút őrizetbe vették, majd a Győri Járásbíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el, azóta nyomkövetővel otthonában tartózkodott.

A Győri Törvényszék most csütörtökön előkészítő ülést tartott, amelyen törvényi lehetőség volt arra, hogy a vádlott lemondjon a tárgyalásról, ha bűnösségét beismeri elfogadva a vád egészét. Roland és védője így is tett. Egyórás tanácskozás után tárgyalás nélkül meghozta ítéletét Dobor Zsuzsanna bíró.

Egy éve volt gondolkodni, de házi őrizetben nehéz volt kitalálni a jövőt

Bár Horváth Márton, a fiú ügyvédje kérte a jóval enyhébb próbára bocsátást, a bíróság a vád indítványával egyezően döntött, és másfél év fiatalkorúak fogházára ítélte a most 17 éves Rolandot – a büntetést 2 és fél évre felfüggesztik. A tinédzser mellé pártfogót rendelnek ki, és legkevesebb egy évig pszichoterápiára kell járnia, amire Sümegi Judit ügyész szerint „a most elhangzott mondatokból kiindulva különösen nagy szükség van”.

„Mit csinált ez alatt az idő alatt?” – kérdezte tőle a bíró.

„Segítettem otthon, etettem az állatokat. Főleg játszottam. Konzolos játékokat, elsősorban egy Forma 1-es játékot.”

Azonban kiderült róla az is az ismertetett pártfogói és igazságügyi szakértői vélemények alapján, hogy családjával jó kapcsolatot ápol, nyolcéves kistestvérére rendszeresen vigyáz, egyetemista nővérével, szüleivel is sokat beszélget. A szülők egyébként elkísérték, édesanyja az egész ülés alatt a könnyeit törölgette. 

Most kellene „beilleszkednie a társadalomba”

A vád kérdezte, gondolkodott-e a továbbtanulásról, de a válasz „nem” volt: „Eddig azért nem terveztem semmit, mert vártam a büntetőeljárás végét” – felelte. Korábban szakácsnak tanult és szakácsként is akart dolgozni, de a gyakorlat alatt elment a kedve a pályától. Tanulói viszonya megszűnt, barátai elpártoltak tőle az elmúlt évben.

A védő azt kérte: a bíróság vegye figyelembe a beismerésen, a megbánáson és a pszichiáteri jellemzésen túl azt, hogy valójában nem akarta osztálytársát bántani, és diáktársa láthatóan nem is ijedt meg ettől.

A bíróság ezeket enyhítő körülményként vette figyelembe, de súlyosító körülmény, hogy „az emberölés előkészületét a másik ember származása miatt követte el”.

A dolgozat témáját is meghatározta a bíróság: Rolandnak az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló római egyezményt kell elolvasnia, aztán számot adnia arról, mit értett meg a lelkiismereti és vallásszabadságról, a megkülönböztetés tilalmáról.

Az ítélet jogerős.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Vád alá helyezték a németországi hazafias szélsőjobb egyik vezető politikusát, Björn Höckét, mert „náci” jelszó használatával vádolják, írja a BBC.

Az alábbi nyilatkozatot Paula Hitler (1896. január 21. - 1960. június 1.), a Führer egyetlen lánytestvére 1957-ben tette, újra kifejezve meggyőződését, ahogy 12 évvel korábban, szeretett fivérének halálát követően.

Mecklenburg-Elő-Pomerániában egy 16 éves lányt három rendőr hirtelen kivezetett az osztályból az osztálytársai szeme láttára. A „bűne”, hogy azt írta TikTokon, Németország a hazája, és nem csak egy hely a térképen. A diákot a saját igazgatója jelentette fel, a rendőrség agymosást is végez rajta, írja a Kuruc.info a Junge Freiheit nyomán.

Robert Rundo, az amerikai fehér nacionalista Rise Above Movement társalapítóját a Los Angeles-i Megyei Kerületi Bíróságon fogják meghurcolni, mert a hatóságok szerint „erőszakos lázadásokat” szervezett.

Vilhelm Junnila, Finnország gazdasági minisztere azzal viccelődött, hogy a parlamenti választásokon a 88-as lett az ő jelölti száma, amelyet a finn választási bizottság véletlenszerűen osztott ki neki.

Újabban a gázai tragédia elhomályosította azt a még tragikusabb tényt, hogy az ukrajnai testvérháborúban immár két éve gyilkolja egymást a világ legveszélyeztetettebb demográfiai kisebbsége, a világnépesség alig 2 százalékát (!) képviselő javakorabeli (20–40 éves) fehér férfi, eddig több százezres veszteséget okozva önmagának.

Egy ausztrál nemzetiszocialista, aki a börtönbüntetése végéhez közeledik, megtámadta a szabadulása utáni állami felügyelet elrendelésére irányuló kérelmet, mert a hosszú börtönben töltött időszaka után szerinte már nem kellene szoros megfigyelés alatt maradnia, ám a törvényhozók éppen az elnyomás fokozásán dolgoznak.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.

Egy fehér fajvédő aktivista három négert lőtt agyon a floridai Jacksonville-ben lévő boltban, egy korábbi rasszista akció évfordulóján.

Évtizedekig agyonhallgatták a világtörténelem legsúlyosabb, legtöbb – 9343 – áldozatot követelő hajókatasztrófáját, a Wilhelm Gustloff 1945. január 30-án történt megtorpedózását.

A mai Magyarország 10 millió lakosának túlnyomó többsége, ha a Rajk nevet hallja, kizárólag a tragikus sorsú Rajk László, egykori kommunista belügyminiszter nevére asszociál, s az ő életútjából főleg a kivégzésére, majd a 7 évvel későbbi dísztemetésére emlékezik.

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

Letakarták egy bécsi protestáns templom ólomüveg ablakait, mert azokon állítólag „antiszemita” motívumok szerepeltek, és az ablakok alkotója tagja volt a NSDAP-nak.

Furcsa észjárásuk van a németországi hatóságoknak: minél aktívabb és erőszakosabb a szélsőbaloldali Antifa, annál inkább fellépnek a nacionalista színtér ellen. Abszurd? Igen, de pont ez a valóság.

Alexander Netlingnek jellegzetes megjelenést kölcsönöz a horogkereszt és számos más fajvédő szimbólum, amelyet különösen jól látható helyre tetováltak.