Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Gyorsított bírósági eljárással két év börtönbüntetésre ítéltek egy patrióta francia férfit, aki akciót tervezett az olimpiai fáklyát vivő staféta ellen.

A „neonáci szimpatizánsként” jellemzett 19 éves fiatal, akit azzal vádoltak, hogy az olimpiai fáklya útját akarta megzavarni, „online fenyegetőzött” a párizsi ügyészség közlése szerint. Az ítélet indoklásában olyan vádpontok szerepeltek, mint bombakészítési tanácsok közösségi médiában való megosztása, gyűlöletkeltő és halálos fenyegetés, valamint
„emberéleteket veszélyeztető, személyes jellegű bejegyzések”.

A férfi – akit a kelet-franciaországi Elzász régióban vettek őrizetbe – egy „francia árja” nevű csoportot irányított.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter tudatta, hogy a terrorellenes különítmény emberei őrizetbe vettek egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy „nyilvánvalóan az olimpiai fáklya átadása során készült beavatkozni”.

A lángot vivő váltó hónapokig tartó, Franciaországot és a tengerentúli francia területeket érintő útjának a végéhez közeledve már Párizsban van, a fáklyával a megnyitóünnepségen lobbantják fel az olimpia lángját.

Az olimpiai láng modern kori hordozása az 1936-os berlini olimpiához kapcsolódik, amit a nemzetiszocialista Nagynémet Birodalom rendezett. Az ötlet maga Carl Diem német sportvezetőtől származott, és ez volt az első alkalom, hogy a lángot Görögországból, az ókori olimpiai játékok helyszínéről, a játékok helyszínére, Berlinbe vitték. A modern olimpiai lánghordozás és fáklyafutás szertartása tehát az 1936-os berlini olimpián kezdődött el, és azóta a modern olimpiai játékok szerves részévé vált.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Öt év börtönbüntetéssel fenyegetik kaphat Karl Münter, a 96 éves volt SS-katonát, aki az ascq-i megtorlásért felelős parancsnok egységében szolgált. 

Egy francia zsidó újságíró a Jerusalem Post-nak nyilatkozva mondta el, hogy az utcájában számos épületet megjelöltek az antiszemita aktivisták.

A „náci fasizmus” elleni partizánharcot éltette Ilaria Salis, a Magyarországon fogva tartott és az olasz szélsőbaloldal által az európai parlamenti választásokon jelöltként indított terrorista a második világháború végére emlékező olaszországi ünnep alkalmából.

A gyűlést az egyik római lakótelepen rendezték az Olasz Szociális Mozgalom (Movimento Sociale Italiano) nevű fasiszta ifjúsági szervezet két tagja 1978-as meggyilkolásának emlékére.

Egy fiatal nő tett feljelentést, miután tanúja volt egy antiszemita kifakadásnak a párizsi metrón.

Ami Magyarországon az 1945-ös budavári kitörés évfordulója, a Becsület Napja, az Bulgáriában a Lukov-menet.

Cirka ezer fehér nacionalista vonult fel Párizsban, az ún. Május 9. Bizottság szervezésében. A résztvevők feketébe öltöztek, zászlókat és fáklyákat vittek magukkal annak dacára, hogy május 11-én a rendőrség betiltotta a vonulást. 

Focsaniból 1945. június első hónapjaiban 2500 magyar tisztet indítottak útba a Szovjetunió belsejébe. A 22 napos út után megérkeztünk a Vjazna folyó partján fekvő Vjaznikiba.

Pár nappal ezelőtt súlyos támadás történt Berlinben. A Dritte Weg egyik fiatal aktivistáját támadta meg otthona előtt három antifa, akik kést is használtak az akció során.

Őrizetbe vették az Alternatíva Németországért egyik tagját hétfőn, a vád szerint „tiltott totalitárius jelképeket” hordott, többen azt állítják, hallották, ahogy a „Sieg Heil!” üdvözléssel köszönt.

A Nyilaskeresztes Párt Szálasi Ferenc nemzetvezető részvételével tartotta meg december havi Nagytanácsát, jelentette 1944 decemberében a Magyar Távirati Iroda.

Négy német állampolgáron ütött rajta az osztrák rendőrség, amint Adolf Hitler születésének évfordulóján fehér rózsát helyeztek el a Führer szülőházánál Nyugat-Ausztriában, írja a Guardian.

Közvetlenül a II. világháború után Lengyelországban 277 börtönben és 1255 kommunista koncentrációs táborban több mint 200 ezer német származású polgári személyt gyűjtöttek össze, mialatt a vasfüggöny szovjet oldalán 16 millió német származású polgári lakost telepítettek ki.

Engem és a legjobb barátnőmet együtt vittek ki a Gulágra. Mariska, a barátnőm, öt évvel később térhetett haza, mint én. Ő is visszajött a szülőfalunkba. Azon nyomban meglátogattam...

Feltételesen szabadlábra helyezték Nikosz Mikaloliakoszt, az Arany Hajnal görög nemzetiszocialista gyökerű politikai párt alapítóját és vezetőjét, miután letöltötte 13 éves börtönbüntetésének egy részét.