Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Lengyelországi zsidók pert indítottak németországi székhelyű multinacionális óriásvállalatok ellen „a szüleiket és nagyszüleiket ért világháborús atrocitások miatt” – írja a PCh24 lengyel hírportál.

A lap beszámolója szerint a krakkói kerületi bíróságon kettő keresetet nyújtott be a Védelmi Kárpótlási Alapítvány, amely több száz millió forintnak megfelelő kártérítést követel a védenceinek. A zsidókat képviselő szervezet reméli, hogy a bíróság kedvező döntést hoz a felperesek számára, és a megítélt kártérítések precedenst teremtenek az ilyen és ehhez hasonló peres követelésekhez a jövőben.

Az egyik bírósági keresetet Leopold Wellisz zsidó tőkés unokái nyújtották be. Welliszt az 1940-es évek elején tették el láb alól a németek, a tulajdonában lévő Fablok gépipari céget pedig átvette a német Henschel und Sohn. Az 1957-ben megszűnt vállalat ma is létező jogutódja a Henschel GmBH, melytől több mint 17 millió zloty (1,5 milliárd forint) kártérítést, valamint „nyilvános bocsánatkérést” követelnek a felperesek.

A másik ügyben a Bayer AG gyógyszeripari és vegyipari vállalattól követel 1,7 millió zloty (136 millió forint) kártérítést Tadeusz Sledzinski lánya. Sledzinski az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor fogvatartottja volt, ahol az IG Farben vállalatnak végzett munkát. Az IG Farbent a háború után feldarabolták, a legnagyobb részét – köztük termelőegységeit – pedig a ma is működő Bayer kapta meg. A felperesek szerint a Bayer, mint jogutód, kártérítéssel tartozik a zsidóknak.

Cikkében a PCh24 külön kiemelte, hogy az IG Farben igazgatótanácsának több tagját, köztük az elnököt is elítélték a nürnbergi perben, amiért aktívan részt vettek az auschwitz-birkenaui táborban végzett orvosi kutatásokban. Az IG Farben azzal szerzett világhírnevet, hogy a cég egyik üzemében állították elő a koncentrációs táborokban használt Zyklon-B gázt.

„Hónapok, ha nem évek óta készülünk ezekre a perekre. Hatalmas, jogi elemzésen alapuló munka volt az előkészítésük, melyeket az Egyesült Államokban, Görögországban, Olaszországban és Szerbiában végeztünk el. A kompenzáció témája régóta jelen van a társadalmunk vérkeringésében, de elsősorban állam-állam (Lengyelország-Németországot) viszonyban, és inkább a jóvátétel szempontjából. Mi viszont egy teljesen más oldalról, vagyis szigorúan polgári eljárásból közelítjük meg ezt a kérdést” – fogalmazott a lengyel sajtónak Jerzy Pasieka, a Védelmi Kárpótlási Alapítvány jogi tanácsadója.

Mint ismert, Lengyelország évek óta világháborús jóvátételt követel – immár többedszer – Németországtól. Egy tavaly szeptemberi közleményében a kormányzó Jog és Igazságosság párt azt írta, hogy Berlinnek 1300 milliárd dollárt, vagyis 523 ezer milliárd forintot kellene fizetni a német megszállás miatt. Németország szerint viszont az ügy már le van zárva, hiszen a háború után már fizettek kártérítést, valamint több terület is Lengyelországhoz került ekkor (Kelet-Poroszország 16 millió német elűzésével lényegében némettelenítve lett a második világháború után közvetlenül és ma már Lengyelország területének szerves része).

A németek állítása szerint Lengyelország már 1953-ban lemondott a további kártérítésekről, ez pedig most is érvényes.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Miután a keleti fronton megszakadt a tengelyhatalmak hadiszerencséje és a szovjet Vörös Hadsereg ellentámadásba lendült.

Szálasi Ferenc 1946. évi Börtönnaplójának február 28-i bejegyzésében ezt olvassuk: "Ma reggel kivégezték Imrédy Bélát. Nyugodjék békében. A Nemzet vértanúja volt."

Filip Turek nem tartja magát nemzetiszocialistának, de a rendőrség már nyomoz ellene ezügyben. Karlendítős fotó is elérhető róla, ami autójában készült, amibe elmondása szerint mindig pontosan 88 liter benzint tankol.

1945. február 11-én a budapesti német-magyar helyőrség lőszere és élelme fogytán volt, a magyar főváros fegyveresen nem volt tovább tartható.

Adolf Hitler életének valószínűleg egyik legboldogabb pillanata az volt, amikor 1940. június 17-én reggel, a francia-belga határ közelében elhelyezett főhadiszállásán értesült a francia kormány fegyverszüneti kérelméről.

Akik még nem ismernék a történetét annak a mondásnak, hogy Románia a "történelem prostituáltja", annak segítünk hat történelmi momentummal, amely eléggé tiszta képet fest arról, milyen szövetségese volt ez az ország néhai partnereinek.

Az osztrák kormány bejelentése szerint 2025-re elkészülhet az épület felújítása, és 2026-ban kezdődhet meg benne a munka.

A világ félrevezetett népei, főként az amerikai demokrácia szemében ma is úgy él a hajdanvaló „Csehszlovákia”, mint a „humanizmus és a becsület, a jólét ás szocialista igazságosság” hazája – ezzel szemben persze a régi Magyarországot szeretik úgy feltüntetni a csehek, mint a feudalizmus, a reakció, túlzó sovinizmus földjét.

Április negyedike, vagy ahogyan az 1945 után kiépülő kommunista diktatúra kánonjában szerepelt, a felszabadulás, nem csak a pártállam piros betűs ünnepének, hanem négy évtizeden át a rendszer legfontosabb legitimációs pontjának számított, és nem véletlenül.

A magyar származású önkéntesekből felállítandó Waffen-SS hadosztályok ügyében a tárgyalások még a Lakatos-kormány idején megkezdődtek. Az írásbeli, előzetes megállapodást végül is Beregfy Károly, a Szálasi-kormány honvédelmi minisztere és Otto Winkelmann, a magyarországi német SS- és rendőri erők parancsnoka 1944. október 23-án írta alá Budapesten.

Ahhoz, hogy megérthessük a totalitárius woke ideológia amerikai elhatalmasodását lehetővé tévő mentális légkört, célszerű vázlatosan feleleveníteni az Egyesült Államok történelmi gyökereit.

Egyes források szerint a Waffen-SS állományának 83 százaléka sem az NSDAP-nak, sem pedig az általános SS-nek nem volt tagja.

Ilaria Salis, az olasz útonálló antifa terrorista a másfél perces felvételen egy fotelben ül, hangsúlyozza, hogy házi őrizetben van, és megmutatja a bokáján elhelyezett elektronikus nyomkövetőt.

Ismét nyilatkozott antifa erőszaktevő Ilaria Salis börtönben szerzett barátnője, Carmen Giorgio, hogy a magyar börtönállapotok „rémségeiről” beszéljen.

1945. május 9-én kényszerítették térdre a Szövetségesek a Nagynémet Birodalmat, azonban arról nem szokás beszélni, mi mindennel járt ez a győzelem.