Kövess minket: Telegram — XVkontakte

1933 az egykori Szovjetunió történelmének talán legsötétebb éve volt (pedig elég erős a mezőny ebben a versenyben).

Összetalálkozott az erőltetett iparosítás, a valóságtól elrugaszkodott első Ötéves Terv, a mezőgazdaság szétverése, a kulákság kikiáltása a nép ellenségének és egy csúnya aszály – az eredmény a gabonatermés szinte teljes lenullázódása volt, ami egyenesen vezetett az éhínséghez. Az ukrán Holodomor, a kazah éhínség (az etnikum közel 40 százaléka egyszerűen éhen halt), és az egész Szovjetuniót érintő éhezés becslések szerint 7-10 millió áldozattal járt. Sztálinnak tennie kellett valamit, ha nem akarta, hogy az egész birodalom összeomoljon. Tett is, bevetette a csodafegyvert: a pezsgőt.

Oké, ez persze nem úgy történt, hogy a diktátor pezsgőt locsolt az éhező proletárok közé, mint a forma-1-es pilóták a dobogóról; először megvárta, hogy kicsit rendeződjenek a dolgok, és csak három évvel később, 1936-ban indította el a szovjet pezsgőforradalmat. Amikor persze még mindig durván hiánygazdaság volt az országban, de éppen megszüntették a jegyrendszert az élelmiszerekre, és már nem haltak éhen tömegével az emberek.

Sztálin ugye grúz származású volt, Grúzia pedig a világ egyik legrégebbi szőlőtermesztő vidéke (egyes kutatók szerint konkrétan itt találták fel a bort úgy 8000 évvel ezelőtt). A diktátor kijelentette, hogy a pezsgő – amit a bolsevik forradalom addig a burzsoá luxus jelképeként irtott – a kommunista jólét szimbóluma, és ennek megfelelően minden jó szovjet állampolgárnak elérhetővé kell tenni mint a becsületes munka jutalmát.

Ez azt jelentette, hogy a gyakorlatilag alig létezőből brutális tömegtermelésre kellett átállítani a szovjet pezsgőipart, és öt év alatt elérni a kitűzött, évi 12 millió palackos termelést. A pezsgő készítése persze nem olyan folyamat, amit egyik napról a másikra ipari méretekre lehet duzzasztani, de a szovjetek megtették, ami tőlük telt. Egyre-másra alakultak az állami szőlészetek, pezsgőgyárak, palackozó üzemek. Egy szovjet borász, Anton Frolov-Bargejev felturbózta a klasszikus francia pezsgőkészítési receptet. A francia champagne-t három évig palackban érlelik, Frolov-Bargejev ezt megoldotta egy hónap alatt óriási 5-10 ezer literes fémtartályokban.

A végeredmény elég pocsék lett, főleg, mert összevissza használtak benne mindenféle szőlőt. A leginkább sziruposan édes, alkoholos szódára emlékeztető Szovjetszkoje Sampanszkojénak azonban volt egy hatalmas előnye: a fogyasztóinak nemigen volt összehasonlítási alapjuk. A pezsgőt teljes gőzzel tolta az állami propaganda, a szocialista siker és magas életszínvonal jelképeként olyan volt, mint a valami szovjet Coca-Cola.

Egészen bizarr módon a pezsgő színes hirdetései voltak még a rendőrségi furgonok oldalán is, amikkel a Gulagra szállították a politikai foglyokat a szovjet városokból.

Bár a mindennapi fogyasztáshoz túl drága volt a pezsgő, a szovjet ünnepek elengedhetetlen kellékévé vált. A háború után a népszerűsége még tovább nőtt, Moszkvában, a Lenin stadionban egy időben csapolt pezsgőt is lehetett kapni. Bár a boltokban sokszor hiány volt a legalapvetőbb élelmiszerekből is, az üres polcok mellett a pezsgőkészletek mindig fel voltak töltve.

A Szovjetunió összeomlása után aztán csak egy-két évtizednek kellett eltelni, hogy az oroszokban felébredjen a szovjetnosztalgia, és ez meglátszik a pezsgőfogyasztásban is. Miközben az oroszok alkoholfogyasztása, ha nem is zuhan, de érezhetően csökken az elmúlt években, a pezsgő piaca virágzik, és éves szinten 20 százalékkal nő. A pezsgőnosztalgia olyan szintet ért el, hogy nemrég piacra dobtak egy 1937 márkanevű, vörös csillaggal díszített, és az eredeti szovjet pezsgő nevét viselő új márkát.

1937-ben egyébként a csúcsra járt a sztálini terror, abban az évben 1,2 millió embert kiáltottak ki a szocializmus ellenségének, és küldték börtönbe vagy munkatáborba, a Gulagon pedig körülbelül 700 ezren haltak meg.

(Borítókép: Újévet ünneplik Szentpéterváron 1988-ban. Fotó: David Turnley / Getty Images Hungary)

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Tíz napja volt hivatalban Vilhelm Junnila finn gazdasági miniszter. A politikus azt mondta, hogy „a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése érdekében” távozik posztjáról.

Bajtársaink, a RED Angers (Rassemblement des Étudiants de Droite - Jobboldali Diákgyűlés) klubházában házkutatást tartott a rendőrség, most pedig több tag előzetes letartóztatásba helyezése mellett döntöttek – írja a Nacionalista Zóna Telegram csatornája.

Adolf Hitler ceruzájáért 5400 fontot adtak egy árverésen, ami miatt a zsidó-liberális sajtó a teljes glóbuszon ajvékolt egy sort.

Nem távolítják el a Brandenburg an der Havelben található Szent Péter és Szent Pál székesegyház egyik középkori „antiszemita” szobrát – közölték az egyházi tisztviselők.

Megmondom őszintén, hogy e sorok írása közben visszasírtam bármit, akármelyik cikkemet az elmúlt évekből. Nem azért, mert az Oppenheimer egy rossz film, vagy mert nem szerettem volna kritikát írni róla, sőt, épp ellenkezőleg.

Aki nem volt a fronton, nem tudja elképzelni, milyen érzés napról-napra embereket ölni. Ellenfeleid jönnek feléd, lőnek, még nem találtak el, de menekülni nincs idő.

A „fehér felsőbbrendűséget” nevezte a legsúlyosabb terrorfenyegetésnek az Egyesült Államok számára Joe Biden Washingtonban.

A mennoniták anabaptista felekezetét a 16. században hozta létre egy frízföldi reformátor, Menno Simons. A javarészt Poroszországban letelepedett mennoniták a 18. században a militarista alapokra épülő államból II. Katalin cárnő Oroszországába menekültek.

Felülvizsgálatot kezdeményezett a franciaországi Crépol településen megkéselt, 16 éves Thomas ügyében Romans-sur-Isère polgármestere.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 23-án.

A szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület elnöke, Olivera Zekic a Telegramon tett közzé egy fotót, amelyen SS-egyenruhában tetszeleg.

1945 januárjának elején a komáromi vasútállomáson kivagonírozott Tigris harckocsik hosszú sora nagy zajt csapva kígyózott a macskaköves utcákon, hogy a Vág-Duna hídján túl elfoglalják harcállásukat.

Zsidó-liberális hiszériát keltett Ausztriában, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárt ifjúsági tagozatának toborzóvideóján feltűnik a Hofburg Kastély erkélye, ahonnan 1938-ban kikiáltották az Anschlusst.

1946. január 19-én indult el Budaörsről az első, kitelepítésre ítélt magyarországi németeket szállító vonat, amely a második világháborút követő szélesebb kelet-európai etnikai tisztogatás hazai szakaszának kezdetét jelentette. 

A sztálinista rendszer szétválaszthatatlan magától Sztálin személyétől. A bolsevik rendszer működési mechanizmusa gyakorlatilag Sztálin személye köré épült, és a diktátor 1953-as halálával szükségszerűen meg is változott.

A 350 kilós német birodalmi sas bronzszobrát, amely a Graf Spee nehézcirkálót díszítette egykor, még 2006 elején emelték ki a tengerből Uruguay partjainál.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendôrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 5. napján, délelôtt 10 órakor.

Franciaország az utóbbi éjszakákon ugyanazt élte át, amit néhány évtizede már többször is, és amit a jövőben törvényszerűen egyre gyakrabban fog átélni: a söpredék („la racaille”) féktelen tombolását gyújtogatással, fosztogatással, lövöldözéssel fűszerezve.

A diktatúra Magyarországon 1950-re elérte az otthonokat, a hétköznapok része lett.

„Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá” – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

Megszüntette a rendőrség a „tiltott önkényuralmi jelkép használata” miatti nyomozást Szálasi Ferencné sírjának ügyében – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.

A második világháború végén számos német választotta azt, hogy meghal a gyermekeivel együtt, de ők nem kegyetlen szörnyetegek voltak.

Manapság a multinacionális nagyvállalatok számítanak a woke-izmus legbefolyásosabb terjesztőinek, ami paradoxonnak tűnik, tekintettel a baloldal fennen hangoztatott kapitalizmusellenességére.