Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Lapos képernyős televízió, külön mosdó és négy darab emeletes ágy – ilyen körülmények között tartják fogva Ilaria Salist, a milánói terroristát, az antifa támadások első rendű vádlottját.

A kibontakozó botrány miatt egyenesen a nő szobájában tartott sajtótájékoztatót a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a Gyorskocsi utcai intézetből.

Hétfőn mosolyogva érkezett az antifa támadások miatt tartott előkészítő ülésre az ügy elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis. A hazájában állítólag tanárnőként foglalkoztatott nőt lábbilincsben vezették a bíró elé, a jeleneten nemcsak a nő családja, de az olasz kormány is „megbotránkozott”. A botrány külügyminiszteri szintre is elért, állítólag Georgia Meloni egyenesen Orbán Viktorral egyeztetett a fogva tartás körülményeiről, bár erről nem derült ki semmi konkrét, az ügyet több magyarországi sajtóorgánum is habosította. Korábban ugyanis Salis egyik volt cellatársa áldatlan állapotokra panaszkodott az olasz médiának. 

Hétfőn a büntetés-végrehajtás már közleményben cáfolta a nő állításait, szerdán pedig egyenesen Salis zárkájában, a BvOP Gyorskocsi utcai intézményében tartottak bejárást. Kovács Mihály bv. ezredes, a BvOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatának szolgálatvezetője leszögezte, hogy normál körülmények között sincsenek olyan sokan a cellákban, mint most. A nyolc férőhelyes termet csordultig töltötte a nagyjából harminc sajtós, köztük az olasz tévé képviselői. 

Az ezredes elmondta, hogy a körülmények nem szállodai színvonalúak, de ez mégiscsak egy börtön.

A szerdai tájékoztatón meg lehetett nézni a szobát, ahol a négy emeletes ágyon katonás rendben tartják a fogvatartottak az ágyneműiket, de megmutatták a lapos képernyős tévét és azt a listát is, amely szerint arra is figyelnek, ha valakinek az étkezésben speciálisak az igényei. A fogvatartottnak lehetősége van élőben, telefonon vagy videóhívással kapcsolatot tartani, és szükség esetén akár pszichológus segítségét is kérheti. Mint elhangzott, nyelvi akadályokkal sem kell számolnia, „a zárkájában várhatóan mindenki találhat valakit, aki beszéli az ő nyelvét”.

Kovács Mihály a sajtótájékoztatón bemutatta kolléganőjét, Csóra Edinát, aki reintegrációs tisztként dolgozik az intézményben, és olasztudásával segíti többek között Salist is a mindennapokban. A mai napon kiderült, hogy Ilaria Salis panasszal élt a körülményei miatt az ombudsmannál, ám nem született az ügyben elmarasztaló döntés a bv.-re nézve.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Haus am Bogenseet az a Film Heritage Inc. vásárolta meg, amely a Panama-iratokban az ukrán first lady résztulajdona volt.

Tetovált „náci” jelképek miatt két és fél évi felfüggesztett szabadságvesztéssel zárult egy három évvel ezelőtti ausztriai nyaralás egy magyar férfi számára. Az illető vesztét az okozta, hogy egy tónál fürdőruhára vetkőzött.

Nem távolítják el a Brandenburg an der Havelben található Szent Péter és Szent Pál székesegyház egyik középkori „antiszemita” szobrát – közölték az egyházi tisztviselők.

A német munkásoknak kedvező első munkareformok egyike a fizetett évi szabadság létrehozása volt.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 15-én 15 óra 30 perckor.

Híradó szakaszparancsnokként szolgáltam Ungváron 1944 októberében. Közben Nyékládházára kerültem, ahonnan november 4-én a szovjet katonák vittel el többedmagammal „kicsi robotra”, amiből négyévi kényszermunka lett.

A sztálinista rendszer szétválaszthatatlan magától Sztálin személyétől. A bolsevik rendszer működési mechanizmusa gyakorlatilag Sztálin személye köré épült, és a diktátor 1953-as halálával szükségszerűen meg is változott.

Rájöttem, hogy egy próféta veszett el bennem – de szerencsére meglett. A frankisztáni permanens arabjárás (vö. tatárjárás) legutóbbi menetével kapcsolatos eszmefuttatásomat azzal zártam, hogy a rezsim egyik válasza a történtekre az lesz, hogy további fehér adópénzekkel igyekszik majd betömni az országra szabadított Mohamedek és Fatimák millióinak egyre mohóbb száját. És mit ad Allah, igazam lett.

„A gyanúsított bizonyíthatóan neonáci ideológiát, antiszemitizmust terjesztett, korábbi lövöldözők tetteit dicsőítette, és egyértelműen az ő példájuk utánzásának vágyát és szándékát mutatta” – állítja az FBI.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

Az 1913-as születésű Bosnyák Imrét az elsők között érintette meg a magyar nemzetiszocializmus, a hungarizmus eszméje.

Egy 28 éves mississippi férfi ellen szövetségi vádat emelnek, mert zsidóknak telefonált Adolf Hitlerrel és a holokauszttal kapcsolatban.

1945 januárjának elején a komáromi vasútállomáson kivagonírozott Tigris harckocsik hosszú sora nagy zajt csapva kígyózott a macskaköves utcákon, hogy a Vág-Duna hídján túl elfoglalják harcállásukat.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

Hatéves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a stuttgarti tartományi felsőbíróság egy „szélsőjobboldali német terrorcsoport” vezetőjére.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményt adott ki arról, hogy tiszteletben tartják Magyarország szuverenitását, és nem avatkoznak bele a letartóztatásban lévő olasz antifa-terrorista ellen zajló eljárásba.

Szigorú beléptetés, hatalmas sajtóérdeklődés és csurig telt tárgyalóterem – elkezdődött az antifasiszta támadások tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken hétfő reggel.

Az angliai Camdenben zsidó-liberális szélsőségesek arra szólították fel a brit hatóságokat, hogy „tegyenek többet” annak érdekében, hogy megállítsanak a „neonáci” csoportok „gusztustalan” matricáinak elhelyezését.

Az osztrák kormány bejelentése szerint 2025-re elkészülhet az épület felújítása, és 2026-ban kezdődhet meg benne a munka.

1919. június 24-én robbant ki a tanácsköztársaság ellen szervezett legjelentősebb felkelés. A törekvés elbukott. Árulás, rossz időzítés, szervezetlenség, naivitás, ezek egyszerre okolhatóak a kudarcért.

Jól emlékszem, 1945. január 19-e volt. Mi, gyerekek már feküdtünk szüleim Barcika alsói házában. Éjszaka két pulin zörgetett be, puskával a vállán: értem jöttek.

A keleti fronton zajlott pokoli harcok helyszíneiről még a mai napig is kerülnek elő emberi maradványok, harcfelszerelések és akár teljes harcjárművek is.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.

A New Hampshire-i főügyész hivatala polgárjogi pert indított egy nemzetiszocialista csoport ellen, amiért megzavartak egy transznemű deiváns által gyermekeknek előadott érzékenyítést egy helyi kávézóban.