Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A „Historical Figures” – egy új mesterséges intelligencián alapuló chatbot alkalmazás – lehetővé teszi, hogy a történelem 20 ezer híres személyiségének bármelyikével beszélgessen az ember.

A Historical Figures január elején indult, és a viszonylag kevés használója ellenére az alkalmazás máris hatalmas felháborodást keltett a zsidók között azzal, hogy Adolf Hitlert, helyetteseit is felvette a beszélgetőpartnerek listájára.

„Vajon a neonácik özönleni fognak erre az oldalra, hogy Adolf Hitlerrel párbeszédet folytathassanak?” – tette fel a kérdést Abraham Cooper rabbi az amerikai zsidó szupremácista Simon Wiesenthal Központból.

Az applikációt azután érte össztűz, hogy a zsidók arról számoltak be, hogy „zavaró” válaszokat kaptak néhány történelmi személytől. A Heinrich Himmler és Josef Goebbels szerepét alakító chatbotok például mindketten tagadták részvételüket a „holokausztban”.

Az NBC News is tesztelte az alkalmazást, és azt tapasztalta, hogy Hitler chatbotja például „szörnyű hibának” nevezte a zsidók megölését a második világháború alatt, de azt mondta, hogy „szükséges volt”, mert „veszélyt jelentettek Németországra és általában Európára”.

A Rágalmazásellenes Liga szóvivője az NBC-nek elmondta, hogy az alkalmazás „aggodalomra ad okot”.

„Úgy tenni, mintha Hitlerrel – és feltehetően a történelem más ismert antiszemitáival – beszélgetnénk, mélyen aggasztó, és termékeny anyagot szolgáltat a rasszistáknak” – mondta Jael Eisenstadt, a Rágalmazásellenes Liga Technológiai és Társadalmi Központjának alelnöke egy nyilatkozatban. „Reméljük, hogy a fejlesztők felülvizsgálják a termékük tervezésének módját, és fontolóra veszik Hitler és más náci figurák teljes eltávolítását, hogy a technológiával ne lehessen visszaélni, vagy azt az antiszemitizmus terjesztésére használni.”

Chadha, az alkalmazás készítője az NBC-nek azzal védekezett a zsidó támadások ellen, hogy az alkalmazáson „még sokat kell dolgozni”. Azt mondta, hogy miközben pontosan szeretné ábrázolni a történelmi alakokat, „nem akar a neonáciknak platformot adni a gyűlöletkeltéshez”.

Chadha megerősítette az NBC-nek, hogy valóban vannak még hibák, amikor a Führert vagy más német vezetőket kérdeznek a zsidókról alkotott általános nézeteikről, ugyanakkor megvédte a chatbot olyan állításait, mint amilyen Himmleré is, aki tagadta a holokausztban játszott szerepét.

„Az emberek elvárják, hogy ezek a történelmi alakok valósak legyenek – de a valóságban az emberek nem mindig 100 százalékig őszinték” – indokolta Chadha.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A sikertelen hatalommegragadási kísérlet utáni per hozott országos ismertséget Adolf Hitlernek, amelyben egész Németország megismerhette nézeteit.

Egy argentin étterem az „Anna Frank” hamburgerük mellé sajtos és szalonnával bevont „Adolf” névre keresztelt sült krumplit kínált, amíg be nem támadták a helyi zsidók.

1945 januárjának elején a komáromi vasútállomáson kivagonírozott Tigris harckocsik hosszú sora nagy zajt csapva kígyózott a macskaköves utcákon, hogy a Vág-Duna hídján túl elfoglalják harcállásukat.

Mi, összegyűjtött fiatalok 1944. december 24-én, karácsony napján indultunk el Kéthelyről Csehszlovákián és Németországon keresztül: 1945 májusában érkeztünk meg a felső-ausztriai altheimi átmeneti táborba, amelyben már mintegy 30-35 000 fő tartózkodott.

Letakarták egy bécsi protestáns templom ólomüveg ablakait, mert azokon állítólag „antiszemita” motívumok szerepeltek, és az ablakok alkotója tagja volt a NSDAP-nak.

Mi a magyarság jelenlegi helyzete a pozsonyi csata tükrében? Szinte lehetetlen vállalkozás a megfogalmazott kérdésre minden igényt kielégítő válaszokat adni, de ugyanilyen lehetetlen, hogy nemzeti érzelmű magyar ember ne gondolkodna el ezeken az összefüggéseken ezekben a napokban.

A világháborúban, 1915 szeptemberében vonultam be, mint hadnagy és századparancsnok, a bécsújhelyi akadémia elvégzése után.

A lakókat kiráncigálták lakásukból, majd őrizetbe vették: ismét botrány Gregor Lange és a dortmundi rendőrség körül!

Az első bécsi döntés, így a felvidéki magyarság jelentős részének hazatérése az elmúlt évszázadok kevés sikeres, ám annál jelentősebb epizódjának egyike a magyar történelemben.

Egy céges prezentációtechnika tréningre készülve érdekes dolgot fedeztem fel az OpenAI képrajzoló mesterséges intelligenciájával való interakcióban.

Mint tüzér – aki megjárta a Don-kanyar poklát – 1944. november 4-én estem szovjet fogságba Dunaföldvárnál.

Első fokon pénzbüntetéssel sújtotta a Szentesi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly decemberben egy horogkeresztes zászlót rakott ki lakásának ablakába – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-t.

Nem biztos, hogy egyáltalán érdemes még szót vesztegetni a franciaországi parlamenti választásokra, legfeljebb néhány groteszk jelenségre azok apropóján.

Az NZóna Podcast tematikus Homo Viator sorozata ezúttal az 1945-ös budavári kitörést és a Becsület Napját vizsgálja világnézeti szempontból.

Kiadta a német hatóság a 2023. februárban Budapesten elkövetett támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét.