Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A „Historical Figures” – egy új mesterséges intelligencián alapuló chatbot alkalmazás – lehetővé teszi, hogy a történelem 20 ezer híres személyiségének bármelyikével beszélgessen az ember.

A Historical Figures január elején indult, és a viszonylag kevés használója ellenére az alkalmazás máris hatalmas felháborodást keltett a zsidók között azzal, hogy Adolf Hitlert, helyetteseit is felvette a beszélgetőpartnerek listájára.

„Vajon a neonácik özönleni fognak erre az oldalra, hogy Adolf Hitlerrel párbeszédet folytathassanak?” – tette fel a kérdést Abraham Cooper rabbi az amerikai zsidó szupremácista Simon Wiesenthal Központból.

Az applikációt azután érte össztűz, hogy a zsidók arról számoltak be, hogy „zavaró” válaszokat kaptak néhány történelmi személytől. A Heinrich Himmler és Josef Goebbels szerepét alakító chatbotok például mindketten tagadták részvételüket a „holokausztban”.

Az NBC News is tesztelte az alkalmazást, és azt tapasztalta, hogy Hitler chatbotja például „szörnyű hibának” nevezte a zsidók megölését a második világháború alatt, de azt mondta, hogy „szükséges volt”, mert „veszélyt jelentettek Németországra és általában Európára”.

A Rágalmazásellenes Liga szóvivője az NBC-nek elmondta, hogy az alkalmazás „aggodalomra ad okot”.

„Úgy tenni, mintha Hitlerrel – és feltehetően a történelem más ismert antiszemitáival – beszélgetnénk, mélyen aggasztó, és termékeny anyagot szolgáltat a rasszistáknak” – mondta Jael Eisenstadt, a Rágalmazásellenes Liga Technológiai és Társadalmi Központjának alelnöke egy nyilatkozatban. „Reméljük, hogy a fejlesztők felülvizsgálják a termékük tervezésének módját, és fontolóra veszik Hitler és más náci figurák teljes eltávolítását, hogy a technológiával ne lehessen visszaélni, vagy azt az antiszemitizmus terjesztésére használni.”

Chadha, az alkalmazás készítője az NBC-nek azzal védekezett a zsidó támadások ellen, hogy az alkalmazáson „még sokat kell dolgozni”. Azt mondta, hogy miközben pontosan szeretné ábrázolni a történelmi alakokat, „nem akar a neonáciknak platformot adni a gyűlöletkeltéshez”.

Chadha megerősítette az NBC-nek, hogy valóban vannak még hibák, amikor a Führert vagy más német vezetőket kérdeznek a zsidókról alkotott általános nézeteikről, ugyanakkor megvédte a chatbot olyan állításait, mint amilyen Himmleré is, aki tagadta a holokausztban játszott szerepét.

„Az emberek elvárják, hogy ezek a történelmi alakok valósak legyenek – de a valóságban az emberek nem mindig 100 százalékig őszinték” – indokolta Chadha.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Robert Rundo, az amerikai fehér nacionalista Rise Above Movement társalapítóját a Los Angeles-i Megyei Kerületi Bíróságon fogják meghurcolni, mert a hatóságok szerint „erőszakos lázadásokat” szervezett.

A Pink Floyd énekese, Roger Waters egy negatív „fiktív fasiszta diktátort” alakított az együttes németországi fellépésén, de ez nem zavarta a német hatóságokat, hogy „náci propagandával” vádolják meg.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

Megvonta az állami támogatást a következő hat évre a német alkotmánybíróság a zsidó-liberális sajtóban „neonáciként” számon tartott Die Heimat nevű párttól.

Egy hétköznapi történet rendkívüli véget ért az egyik elszakított országrészben. A nyugat-felvidéki Vágegyháza-Alsózáros vagy Zárosegyháza nevű községben egy gazda ekéje szántás közben valami keménynek ütközött, amiről azt hitte, egy szikla.

Zala megyében, a dombos Göcsejben fekszik Nova, "Göcsej szíve". A község eseményekben dús történetében akadt néhány olyan, amelyet érdemes feljegyezni. Ilyen volt Szálasi Ferenc látogatása 1945 februárjában.

Észak-Írország fővárosában a jövő héten árverésre bocsátják azt a ceruzát, amelyet Eva Braun ajándékozott a Führer 52. születésnapjára.

Megszüntette a rendőrség a „tiltott önkényuralmi jelkép használata” miatti nyomozást Szálasi Ferencné sírjának ügyében – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.

Egy angol nemzetiszocialista, akin horogkeresztes zászlókkal, hűtőmágnesekkel és Adolf Hitler portréjával díszített házában ütöttek rajta, gondolatbűnökért került börtönbe Nagy-Britanniában.

Több tízezer zsidó és zsidószimpatizáns vonult fel Izrael mellett Washingtonban, ám ez nem mindenkinek volt kedvére.

Valószínűleg kevés furább szervezet létezett a nemzetiszocialista Németországban, mint az általában csak „Zsidók Hitlerért” néven emlegetett egyesület.

Akármennyi bűnnel is vádolják, a Führer is csak ember volt, aki ráérős óráikban sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódolt.

Most, hogy az amerikai kormány félhivatalos szócsövének számító The Washington Post megszellőztette a hírt, szinte már biztosra vehető, hogy az USA egy újabb megnyerhetetlen háborús kalandra készül a Közel-Keleten, ezúttal a jemeni húszik ellen, akiket a napokban ismét terrorszervezetnek nyilvánított, miután három éve éppen a Biden-kormány levette őket erről a listáról.

Azokat az ausztrálokat, akik nyilvánosan nemzetiszocialista tisztelgést mutatnak be Victoria államban, tetemes pénzbírsággal vagy akár egy év börtönnel is sújthatják az új törvényjavaslat értelmében.

„A magyar vérbíróságok előtt lefolyt pörök során arról az Európáról volt szó, ahol szellemi síkon nincsenek nagy és kis nemzetek, hanem ahol minden nemzet egyaránt teljesíti kötelességét a nagy európai gondolat jegyében. A perek kulisszája mögött nem volt szó a nagy Angliáról és a kis Lengyelországról és az Európa keleti részén fekvő még kisebb Magyarországról. Ott Európáról, a szellem Európájáról, a lassan ködbevesző Pax Romana anyagon, téren és időn felül álló európai szellemiségről volt szó.”

Jó három órai gyaloglás után érkeztünk Szucsányba, ahol a gimnázium udvarán, 1945. április 18-án 10 órakor adtuk át fegyvereinket a csehszlovák katonáknak, akik az épületben szállásoltak el bennünket.

Mint levente, 1944 novembere végén rendeletre kellett jelentkeznem a területileg illetékes honvéd kiegészítő parancsnokságon.

Körözést adott ki Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen az orosz belügyminisztérium.

A magyar származású önkéntesekből felállítandó Waffen-SS hadosztályok ügyében a tárgyalások még a Lakatos-kormány idején megkezdődtek. Az írásbeli, előzetes megállapodást végül is Beregfy Károly, a Szálasi-kormány honvédelmi minisztere és Otto Winkelmann, a magyarországi német SS- és rendőri erők parancsnoka 1944. október 23-án írta alá Budapesten.

Noha gyászoljuk az eltávozását még 25 év után is, de tudjuk, hogy ő nem halt meg idő előtt, mint ahogy a „senki ember” meghal.

„Kaptam már olyan levelet is, hogy ezeket el kellene égetni” – mutat Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója azokra a második világháborús tárgyakra, melyek 2019-ben egy családi ház felújításakor kerültek elő.

Megmondom őszintén, hogy e sorok írása közben visszasírtam bármit, akármelyik cikkemet az elmúlt évekből. Nem azért, mert az Oppenheimer egy rossz film, vagy mert nem szerettem volna kritikát írni róla, sőt, épp ellenkezőleg.

A diktatúra Magyarországon 1950-re elérte az otthonokat, a hétköznapok része lett.

1945. január 24-én munka után hazafelé menet Budapesten, a Bethlen Gábor utcában mellém toppant két tatárképű szovjet katona, és fegyverrel egy közeledő, civilekből álló csoportba kényszerített.