Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az 1. SS-rendőrezred I. zászlóaljának harcjelentése ezredének az 1944. december 29-i Pestszenterzsébet körüli harcokról.

1. SS-rendőre./I. zlj.

Zászlóalj-harcálláspont, 1944. 12. 30.

Az 1. SS-rendőrezrednek

Tárgy: HARCJELENTÉS

1944. 12. 29-én 11.00 órakor heves harci zaj a bal szomszéd arcvonalszakaszon. A zászlóalj saját szakaszán ezzel ellentétben minden nyugodt volt.

11.25-kor jelentés a 2. szd.-tól, hogy a II. zlj. hátrament. Egy vizsgálat megállapította, hogy az 5. szd. tagjai valóban visszaözönlöttek. Emiatt a balszárnyunkon bevetett 3. szd. további kitartása is kérdésessé vált, különösen mert ezzel egy időben az ellenség erős aknavetőtüzet zúdított a zlj. arcvonalszakaszára.

Az ellenség mozgolódását a saját tüzérség jól vezetett tüze verte. Az ellenség támadása zászlóaljnyi erővel (több mint 200 fő) 2 harckocsi egyidejű bevetése mellett zajlott le, amelyek a Pestszentlőrinc—Soroksár útvonalon nyomultak előre. A zlj. hátraözönlő erőit Pestszenterzsébet bejáratánál összegyűjtötték, és itt elsősorban a 112-es magaslat felől fenyegető támadás visszaverésére vetették be, illetve bal felé helyezték el.

Harckocsijai védelmében az ellenség tovább nyomult előre, és erőinek egy részével sikerült megszállnia a Pestszenterzsébet előtt futó árokrendszert. Egy Hanke szds. vezetésével azonnal megindított ellenlökés visszavetette az ellenséget, és jelentékeny veszteséget okozott neki.

Hanke szds. vezetésével 15.00 órakor egy újabb ellentámadásra vállalkoztunk, és sikerült átkelni a Pestszentlőrinc—Soroksár útvonalon, valamint ismét betörni a reteszállásba. Ebben a támadásban minden rendelkezésre álló erőt bevettetünk, és ezenkívül

kb. 150 SS-katonát is. A reteszállás megszállása után az ellenség heves aknavetőtüzet nyitott.

A két támadó orosz harckocsi közül az egyik a [?]13-as pontok közötti útkereszteződésben elakadt. Az ellenség ezenkívül is meglehetős veszteségeket szenvedett halottakban és sebesültekben.

A saját veszteség az eddigi felmérések szerint: 2 tiszt és 9 főnyi legénység meghalt, 2 tiszt és 26 főnyi legénység megsebesült.

Elesett: a zlj.pk., Hanke szds., és Manthey szds.

Megsebesült: Baumann szds. és Weitz fhdgy.

1944. 12. 30.

9.00 órától a bal szomszéd arcvonalszakaszán heves ellenséges aknavető- és tüzérségi tűz (sztálinorgonák is).

A saját szakaszon általában nyugalom van.

Kraus s. k., a rendőrség főhadnagya és megbiz. zlj.parancsnok

HL SS-Polizei-Regiment 1 iratai. 1. doboz, 96. fólió

Német nyelvű eredeti irat fordítása

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE