Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Több száz antiszemita komment szerepel a Google Mapsen az auschwitzi koncentrációs tábornál, tálalja a témát a brit Guardian.

A Google Review lehetőséget ad a felhasználóknak egy helyszín értékelésére, itt pontozhatják az adott helyet, és – a koncentrációs tábor esetében is – válaszolhatnak pár sorban arra a kérdésre, hogy "mit szerettek a legjobban ebben a helyben".

A térképnek ezen a felületén többek között szerepeltek a "Heil Hitler", vagy a "kár, hogy az SS-t feloszlatták" kommentek. Ezek többségét valódi felhasználók írták. A Guardian cikke arról panaszkodik, hogy 24 órával azután, hogy 153 kommentet jelentettek, a legtöbb még mindig látható. "Sajnos azt tapasztaljuk sajnos, hogy sok esetben különböző sértő vagy antiszemita bejegyzés ott marad a Google Maps értékeléseiben, mert azok az oldal üzemeltetője szerint nem sértik a felhasználói szabályzatot" – panaszolta a lapnak az emlékhely szóvivője.

Karen Pollock, a brit holokauszt központ vezetője szerint a Google-nek felelősséget kell vállalnia ezekért a bejegyzésekért, cenzúráznia kell őket, és mielőbb javítania kell a moderálási szabályzatán, szűkíteni a platformján véleménynyilvánítás kereteit.