Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A Cionista Világszervezet (WZO) és a Szohnut évi jelentése szerint 2021 volt a „legrosszabb év” (a zsidók számára) antiszemitizmus szempontjából az elmúlt egy évtizedben.

Az év minden napjára átlagosan 10 incidens jutott világszerte, a be nem jelentett eseményeket figyelembe véve azonban az atrocitások jóval magasabb száma valószínű a jelentés szövege szerint.

A legtöbb incidens falfirkák, emlékhelyek kidekorálása, rongálás és propaganda formáját öltötte, a testi és verbális sértések mintegy harmadukat tették ki. Antiszemita indítékú gyilkosság nem fordult elő.

Májusban különösen megugrott a feszültség és az antiszemita megnyilvánulások száma. Sávuot, Eid al-Fitr, a Nakba nap, Jeruzsálem nap, Al-Kudsz nap, a Sheikh Jarrah kilakoltatási üggyel kapcsolatos viták, a TikTok csatornán bemutatott „antiszemita erőszak”, a zavargások Izrael zsidó-arab vegyes lakosságú településein, és természetesen a Falak őrzője hadművelet a Hamász ellen – is gerjesztették a feszültséget a zsidó antiszemitizmus-jelentés szerint.

„Az ilyen jelképek fölhasználása a holokauszt emléknek lejáratására irányul” – áll a jelentésben.

Melyek voltak a leginkább antiszemita helyszínek 2021-ben?

Európához köthető az esetek csaknem fele, itt azonban a jelentés nem említi, hogy a zsidók által amúgy általában ünnepelt a multikulti hozadékaként növekedett a zsidóellenesség és főleg a közel-keleti bevándorlókhoz köthető.

Az USA-ban csaknem 30 százaléka történt a zsidóellenes cselekményeknek, de ezeknek a száma Kanadában és Ausztráliában is emelkedett.

New Yorkban az ilyen események száma megkétszereződött, a 2020. évi 252-ről 503-ra emelkedett 2021-ben, Los Angelesben pedig 59 százalékkal emelkedett az első félévben, 2020 azonos időszakához képest.

A helyzet hasonlóan alakult az Egyesült Királyságban: a 2020. évi első félévi 875-ről 1308-ra nőtt 2021 első hat hónapjában, és megkétszereződött Ausztriában is.

Németországban az incidensek száma már az első tíz hónapban (1850) megközelítette a 2020-as egész évit (1909). Az elmúlt négy évben különösen meredeken emelkedett az atrocitások száma az egykori Kelet-Németország területén.

Az oroszországi zsidó közösség az incidensek számának csökkenését jelezte.

Raheli Baratz-Rix, a WZO antiszemitizmus elleni küzdelem osztályának vezetője szerint „a zsidó közösségeknek szerte a világban növekvő, és megnyilvánulási formáit folytonosan változtató antiszemitizmussal kell szembenézniük.”

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE