Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az OpenAI által fejlesztett generatív mesterséges intelligenciát, a ChatGPT-t korábban számos vád érte amiatt, hogy túlságosan woke.

A kritikus hangok szerint a chatbotok bizonyos dolgokat egyszerűen nem hajlandóak kimondani, amit a zsidók, liberálisok vagy a négerek, vagy szexuális deviánsok sértőnek találnának. A ChatGPT-t Elon Musk is túl liberálisnak tartja, aki szerint a jelenleg fejlesztett chatbotok túl elfogultan kommunikálnak.

„Halálos veszélyt jelent, hogy az AI-t arra képezzük ki, hogy woke legyen – más szóval hazudjon” – tweetelte Musk még decemberben.

Akadt olyan felhasználó is, aki megkérte az OpenAI vezérigazgatóját, Sam Altmant, hogy készítsen egy olyan változatot a ChatGPT-ből, amelyben a „woke beállításokat” ki lehet kapcsolni. A FreedomGPT készítői is hasonlóan gondolkoznak, és céljuk, hogy eltöröljék azokat a korlátokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a technológia elfogultan működjön.

„Egy nagy nyelvi modellel való interakciónak olyannak kell lennie, mintha a saját agyaddal vagy egy közeli barátoddal lépnél interakcióba” – nyilatkozta az Age of AI alapítója, John Arrow a BuzzFeed Newsnak.

Bár Arrow nem ellenzi, hogy korlátokat vezessenek be a gyerekeket tanító vagy munkakörnyezetben használt mesterséges intelligenciák számára, támogatja, hogy az emberek mindenféle védőkorlát nélkül férjenek hozzá a mesterséges intelligenciához. Emiatt talán semmi meglepő nincs abban, hogy egy olyan chatbotot hoztak létre, amely támogatja a liberális fősodortól eltérő nézeteket, például azt, hogy a 2020-as ameriaki elnökválasztást elcsalták a demokraták. 

Ennek ellenére vagy éppen ezért Arrow sikeresnek tartja a FreedomGPT-t, amely szerint „nagyszerű munkát végzett a woke mozgalom felhergelésében”.

Az az ígéretünk, hogy nem fogunk részrehajlást vagy cenzúrát beépíteni, azután, hogy a chatbot már eldöntötte, mit akart már mondani, függetlenül attól, hogy a válasz woke vagy nem woke – mondta Arrow.

A szakértők régóta figyelmeztetnek a mesterséges intelligenciákba táplált részrehajlásokra, amelyek kapcsán fontos, hogy társadalmi vita alakuljon ki.

Az Age of AI nevű kockázati tőkebefektető cég által piacra dobott AI egy gyakorlatilag mindenféle cenzúrától mentes chatbot. A FreedomGPT-t nevű mesterséges intelligenciába egyáltalán nem került woke-szűrő: büszkén dicséri Adolf Hitlert, rasszista nézeteket hirdet, és célzott kérdésre még a bombakészítés praktikáit is elárulta.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE