Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A Fővárosi Közgyűlés elé kerül a jövő héten özvegy Szálasi Ferencné, Lutz Gizella sírjának ügye, aminek két kimenetele lehet, mindkettő botrányos.

Szálasi Ferenc özvegyének sírjából hazafias aktivisták egy méltó kegyhelyet csináltak, a Magyarelvű Mozgalom vezetője a Szálasi feleségének a Farkasréti temetőben található sírhelyét, megváltotta, ahol a sírhelyet egy „Szálasi emlékére” felirattal és a nemzetvezető fényképével egészítette ki. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított, ami után szélsőségesen magyarellenes magánszemélyek útjelző táblát állítottak a sír mellé hogy „az eltévedt nem-fasiszták minél gyorsabban elkerülhessenek fontosabb, igazi hősök sírjaihoz”.

A Gyurcsány Ferenc patkánypártjához köthető sírgyalázók később fekete festékkel fújták le Szálasi Ferenc arcképét, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes pedig az Énbudapestem.hu-nak azt mondta, hogy „tartós jogi megoldásra” van szükség az ügyben: a Fővárosi Közgyűlés a jövő heti ülésén tárgyalja azt a jogszabálytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen, nekik nem tetsző sírfeliratot vagy szimbólumot a Budapesti Közművek letakarhasson, legvégső esetben pedig a sírhasználati szerződést felmondhassa.

Ez azt jelenti, hogy ha a készíttetője nem távolítja el a nemzetvezető képét, a rá emlékező feliratot és a – zsidó-liberális sajtóban nyilaskeresztnek nevezett – szimbólumot (ami egyébként egy nyilakban végződő Krisztus-kereszt) a sírkőről, akkor előbb letakarják azt, majd a főváros elkommunizálja a sírhelyet, és eltávolítja róla a követ.

Kiss Ambrus a fővárosi önkormányzat lapjának azt mondta, hogy a sírhely megváltói szerinte az átalakítások terveit nem mutatták be a temetkezési intézetnek, a munkálatokra – állítása szerint – nem volt engedélyük. Karácsony Gergely főpolgármester felkérte a Budapesti Közműveket, hogy szólítsák fel a sírhely megváltóját a feliratok 30 napon belüli eltávolítására. Ez azt jelenti, hogy ha ez nem történik meg, akkor megvonják tőle a sírhely feletti rendelkezési jogot.

„Nem engedjük, hogy neonáci emlékhely legyen a temetőben, a jogszabálysértő felirat eltávolítására szabott határidő lejárta után a főváros maga váltja meg a sírhelyet és eltávolítja róla a sírkövet” – közölte Kiss Ambrus.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE