Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Új-Fundland szigetének délnyugati partján egy viking település maradványaira utaló régészeti leleteket fedeztek amerikai kutatók.

Ha a vizsgálatok megerősítik az erős gyanút, akkor ez lehet a valaha felfedezett második helyszíni bizonyíték, amely ara utal, hogy Amerika északi részén egykor (mintegy öt évszázaddal megelőzve az Újvilág felfedezőjének tartott Kolumbuszt) viking kolóniák létesültek.

A dokumentumfilmesek által megörökített régészeti kutatás vezetője, Sarah Parcak, a National Geographic munkatársa igazi pionír a szakmában, Egyiptomban például ő használt először műholdas technológiát. A Kanadában ténykedő kutatócsapat elsődleges célja az volt, hogy bizonyítékot szerezzen a viking vaskohászat jelenlétére.

A régészeti leletek meglelésére nem ásókat, hanem műholdat, valamint számítógépes programokat használnak, hogy a föld alatti, emberi kéz alkotta tárgyakat, valamint „természetellenes” anomáliákat feltérképezhessék. A Kanadához tartozó, hatalmas kiterjedésű Point Rosee régészeti lelőhelyhez azért is érdemes műholdas technológiát használni, mert felülről nézve jobban ki lehet venni a különböző természeti furcsaságokat, például ahol a fű gyérebb, vagy nem nő olyan magasra, mint máshol, azt jelentheti, hogy a föld mélyén nagy eséllyel egy nagyobb régészeti leletanyag található. Természetesen olykor lyukra is lehet futni, hiszen gyakran egy-egy méretesebb szikla téveszti meg a kutatókat.

A szakértők magnetométeres kutatásokat is végeztek, így bukkantak rá egy vikingekhez köthető tűzhelykőre, amely a radiokarbonos elemzések szerint 800 és 1300 körüli időkből származik.

Point Rosee előtt a kutatók csupán egyetlen észak-amerikai helyszínt találtak (a mostanitól több száz kilométerre északra, L'Anse aux Meadowsban), ahol bizonyítottan megvetették a lábukat a vikingek. L'Anse aux Meadows 50 évvel ezelőtti felfedezése óta a régészek és a történészek azon dolgoznak, hogy végleg lehulljon a lepel a vikingek újvilágbeli ténykedéseiről. A korábbi ásatások során amerikai vajdiót is találtak a településen, ami azt jelzi, hogy az európaiak legalább a Szent Lőrinc-öbölig eljutottak, esetleg még tovább. Továbbá normann eredetű tárgyakat fedeztek fel a kanadai sarkvidéken is, ami az ottani őslakosokkal folytatott kereskedelmi kapcsolatra utalhat. A kutatások és a régészeti leletek szerint a L'Anse aux Meadows-i telephely 10-25 évig maradt fenn. Elképzelhető, hogy csak szezonálisan, két-háromévente használták, mielőtt végleg elhagyták.

Ha a vizsgálatok megerősítik a gyanút, akkor Point Rosee lehet minden idők valaha felfedezett, második helyszíni bizonyítéka, amely arra utal, hogy Amerika északi részén egykor (mintegy öt évszázaddal megelőzve az Újvilág felfedezőjének tartott Kolumbuszt) viking kolóniák létesültek.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE