Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A második világháború azért lehetett az emberiség történetének legpusztítóbb háborúja, mert a szemben álló felek modern haditechnikai eszközökkel oltottak ki megszámlálhatatlanul sok életet.

A német rakéták, az amerikai atombomba, a sugárhajtású repülőgép és Hitler csodafegyverei illusztrálták, hogy a XX. század már a gépesítésről szól – és hogy a hadigépezet pusztító ereje szinte feltartóztathatatlan.

A háborút végül mégis a humánerőforrás-menedzsmenttel sikerült megnyerni, már ha nevezhetjük így, hogy legalább húszmillió szovjet halt meg, mire a Vörös Hadsereg körülzárta Berlint. De hát a szovjetek annyian voltak, mint az oroszok, Sztálint meg nem a veszteségek érdekelték, hanem a győzelem. Ezt csak azért fontos megemlíteni, hogy ne nevezzük azonnal kegyetlen állatkínzásnak azt a tényt, hogy a szovjeteknek volt egy tankelhárító egysége, ami öngyilkos merénylővé kiképzett kutyákból áll.

Mert hát kegyetlen állatkínzás volt ez, valóban; de ha tudjuk, hogy a szovjetek az emberekkel sem bántak jobban, az némileg árnyalja a képet.

A német hadigépezet Panzer tankjai a kor legfélelmetesebb fegyverei közé tartoztak. A páncélosok ellen villámgyors, dinamikus fegyverzetre volt szükség. Az ezerszámra gyártott katyusák (Sztálin-orgona) szőnyegbombázásai is megfeleltek a célnak, de a hatékony, célzott csapásméréshez más eszközökre volt szükség. Szóval a szovjetek úgy döntöttek, hogy nincs más hátra, be kell vetni a kutyákat.

A kutya ősidők óta az ember hűséges társa volt a harcmezőn is. Az állatkínzás és a megsemmisítő hadműveletek kombinációja sem új találmány; Timur Lenk fejedelem például 1398-ban felgyújtott egy tevecsordát, hogy Mahmúd Tugluk indiai szultán harci elefántjai közé hajtsa őket és pánikot keltsen. Innen nézve a bombákkal felszerelt tankelhárító kutyafalka ötlete – ha eltekintünk az ezzel járó állatkínzástól – csakugyan olcsó és hatékony módszernek tűnt.

A Vörös Hadsereg a harmincas évektől kezdte kiképezni a tankelhárító kutyákat. A hátukra szíjazott csomagba robbanószert tettek, amivel statikus célpontokhoz kellett rohanniuk. A szovjetek eleinte arra tanították őket, hogy a megfelelő zsinórt a szájukba kapva leránthassák a csomagot a hátukról, amivel egyben élesítették volna a bombát. A kutyáknak lett volna idejük elmenekülni, így többször is bevethették volna őket; nem kellett volna minden elpusztított Tigris tank után egy újat kiképezni 

De a kutyák inkább leoldották a hátukról a bombát, majd boldogan loholtak vissza a gazdájukhoz.

Hát, akkor dögöljenek meg – gondolták a szovjetek, és egyszerűsítették a tervet. A kutyákat arra képezték ki, hogy ha ellenséges tankot látnak, rohanjanak oda, vetődjenek be alá, és feküdjenek hasra. A tank alja megmozdította a hátukra szerelt, a bombát élesítő farudacskát, és a kutyát – a fölötte lévő tankkal együtt – cafatokra tépte a robbanás.

A kiképzők kiéheztették a kutyákat, majd az ennivalójukat a kiképzésnél használt tank alá tették. A klasszikus pavlovi kondicionálás működött: a kutyák idővel minden tank alá reflexszerűen berohantak. 1941 nyarán, amikor a keleti fronton kezdett pokolivá válni a helyzet, a Vörös Hadsereg úgy döntött, hogy bevetnek 30 tankelhárító kutyát.

Az első összecsapásnál azonnal megmutatkoztak a terv hátulütői.

A harctéri felfordulástól megrémült kutyák közül hat visszarohant a szovjet lövészárkokba, és ott robbantak föl, a Vörös Hadsereg katonáival együtt.

A szovjetek, hogy megakadályozzák a saját felrobbantásukat, lelőtték a visszarohanó kutyákat. (Sztálin egyébként hasonlót adott utasításba az embereknél: lőjenek le minden szovjet katonát, aki megpróbál visszavonulni.) A kiképzők viszont ezek után nem voltak hajlandók új kutyákat betanítani.

A harminc kutyából csak négy robbantotta föl magát német tankok közelében, de a németek ennyiből is rájöttek, hogy miben mesterkednek a szovjetek. Bár úgy látták, hogy ez a Vörös Hadsereg végső elkeseredettségének bizonyítéka, onnantól fogva minden kutyára lőttek.

A szovjetek mégsem mondtak le azonnal a tankelhárító kutyákról. Néhol kisebb sikereket is elértek velük. A kurszki csatánál, minden idők legnagyobb páncélos ütközeténél 16 kutya 12 német tankot robbantott föl. Sztálingrádnál is sikerült megsemmisíteniük további 13-at.

A Vörös Hadsereg később belátta, hogy az önmegsemmisítő kutyák több kárt okoznak, mint hasznot. A hatékonyságuk erősen ingadozó volt, a kiképzésük bonyolult, a bevetésükkel járó kockázat viszont túl magas. Így 1942-ben feloszlatták az öngyilkos kutyák osztagát.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

1919. június 24-én robbant ki a tanácsköztársaság ellen szervezett legjelentősebb felkelés. A törekvés elbukott. Árulás, rossz időzítés, szervezetlenség, naivitás, ezek egyszerre okolhatóak a kudarcért.

„Ezzel az aláírással a német nép és a német haderő, tetszik vagy sem, a győztesek kezébe adta magát” – mondta Alfred Jodl vezérezredes Dwight D.Eisenhower tábornoknak, a szövetséges haderők európai főparancsnokának reimsi főhadiszállásán, 1945. május 7-én.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.

Akik még nem ismernék a történetét annak a mondásnak, hogy Románia a "történelem prostituáltja", annak segítünk hat történelmi momentummal, amely eléggé tiszta képet fest arról, milyen szövetségese volt ez az ország néhai partnereinek.

1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta a Magyarországhoz az első bécsi döntés után visszakerült Kassát. A máig tisztázatlan hátterű incidens után Magyarország belépett a második világháborúba.

Amerika rohamosan sodródik a harmadik világ felé, közben pedig a harmadik világból özönlő bevándorlók lépnek a fehér amerikai­ak helyébe.

Biden amerikai elnök az egyik beszédében azt mondta, hogy „Trump és republikánus hívei egy szélsőséget képviselnek, amely köztársaságunk alapelveit fenyegeti”. Ezzel a megosztó és kirekesztő kijelentésével a Reuter/Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka egyetértett.

Egy 28 éves mississippi férfi ellen szövetségi vádat emelnek, mert zsidóknak telefonált Adolf Hitlerrel és a holokauszttal kapcsolatban.

A közelmúltban derült ki, hogy a Pest vármegyei Szigetszentmártonban 1944 novemberében négy huszárt temettek el, akik a Csepel-sziget védelmében haltak hősi halált.

1948. május 14-én Ben-Gurion kikiáltotta Izrael Állam megalakulását, mire az arab államok többsége dzsihádra szólította fel a muszlim világot. Kevesen tudják, milyen aktív szerepet vállalt Sztálin Izrael létrehozásában és abban, hogy túlélte az első arab–izraeli háborút.

1942. október 3-án volt minden hordozórakéta ősatyja, a V–2 első sikeres startja. A Vergeltungswaffe–2 egyfokozatú, folyékony hajtóanyagú ballisztikus rakéta volt, amit a Nagynémet Birodalom szakemberei fejlesztettek ki a Balti-tenger egy kis szigete, Usedom egy településén, Peenemündében.

Lezajlott tehát a szűk körű izraeli–palesztin fogolycsere, amelynek keretében Izrael „biztonsági okokból” bebörtönzött palesztin nőket és fiatalkorúakat bocsátott szabadon.

Egyre aktívabb a kanadai határon túl az amerikai Goyim Defense League (Gój Védelmi Liga) nevű csoport, amely antiszemita felvilágosító anyagok terjesztését végzi a lakónegyedekben.

Háromezer katona és civil halt kínhalált a szovjet Vörös Hadsereg által a szegedi Csillagbörtönben 1944 októberétől 1945 nyaráig működtetett hadifogolytáborban.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

A 17 másodpercnyi, fekete-fehér felvétel 82 év után került elő 2015 júliusában. Az amatőr filmen az látszik, ahogy az akkor hétéves Erzsébet nemzetiszocialista karlendítést tesz.

Joachim (Jochen) Peiper 1915. január 30-án született Berlinben. Apja is katonaként élte le az életét, igy a fiatal Jochen a katonás életet hamar megtanulta.

A „magyar forradalomért való lelkesedés” miatt, vagy 1956-ot csupán ürügyként felhasználva 257 személy ellen alkalmaztak megtorlást a Szovjetunióban. 

Az amerikai feketék sok olyan dologban hisznek, ami nem létezik, olyannyira, hogy azt lehet mondani, egy másik dimenzióban élnek, miközben a miénkben beszélnek.

A francia kormány ígéretet tett arra, hogy a jövőben betiltja a „szélsőjobboldali” megmozdulásokat, miután egy múlt heti párizsi felvonulás engedélyezése heves zsidó-liberális hisztériát váltott ki.

Kanadában letartóztatták a „Sötét idegent”, az elmúlt évtized egyik legbefolyásosabb nemzetiszocialista propagandistáját.

Halála óta számos összeesküvés-elmélet terjed, miszerint legszűkebb környezete megölte, hogy Berija megfojtotta, vagy újabban: patkányméreggel végeztek vele, miközben pár nappal később pedig a hasonmásával rendezték meg a „hivatalos” halálát.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és főügyész úgy döntött, hogy szabadon enged egy 21 éves patriótát, akit három év börtönre ítéltek, amiért a 2020-as poznani pride-on összetűzésbe keveredett egy deviánssal.

Megszüntette a rendőrség a „tiltott önkényuralmi jelkép használata” miatti nyomozást Szálasi Ferencné sírjának ügyében – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.