Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az Egyesült Államok hadigépezete célzottan és kitervelten, néhány másodperc alatt égette hamuvá civilek százezreit az 1945 nyarán Hirosimában és Nagaszakiban elkövetett nukleáris holokausztban. A japán civil lakosság ellen elkövetett, előre megfontolt tömeggyilkosságért soha, senki nem vontak felelősségre.

1945. augusztus 6-ának reggelén két másik gép társaságában egy amerikai B-29-es típusú, Enola Gay nevet viselő bombázó érkezett a japán Hirosima városa fölé, ahol ledobta a világ első, élesben bevetett (13 ezer tonna TNT-vel egyenlő hatású) atombombáját, amely 600 méter magasban robbant fel. A pusztítás hatalmas volt, a település 90 százalékát letarolta a detonáció, becslések szerint mintegy 80 ezer ember hunyt el azonnal, és további tízezrek szenvedtek halálos sugárterhelést.

Három nappal később Nagaszaki felett is robbant egy atombomba, amely újabb tízezrek halálát okozta. Hat nappal később, augusztus 15-én Hirohito császár rádióbeszédben jelentette be a feltétel nélküli megadást - a döntést nemcsak az iszonyatos pusztítást hozó robbanások miatt hozták meg, hanem azért is, mert augusztus 8-án a Szovjetunió is hadat üzent Japánnak, végleg kilátástalanná téve a további harcot. A hirosimai és nagaszaki atomrobbanás után még hónapokkal később is marsbéli táj fogadta az odalátogatókat. A Vintage Everyday által összegyűjtött képeken a pusztítás után egy hónappal látható állapot tekinthető meg.

A képeken látható emberek az emberek akkor még nem lehettek tisztában a radioaktivitás mibenlétével és hogy még fél évszázaddal később is ezrek fognak szenvedni az ebből eredő rákbetegségek miatt.

* A borítóképen egy nagaszaki kisfiú látható, amint hátán halott testvérével várakozik annak temetésére.

Nagaszaki 1945 őszén

Az Urakami-katedrális (római katolikus) Nagaszakiban 1945 szeptemberében

Hirosimai villamos 1945 szeptemberében

Fotóalbum, kerámiadarabok, olló - az élet mindennapi kellékei Nagaszaki utcáin

Hirosimai tájkép 1945 őszén

Nagaszaki utcáin néhány héttel az atomrobbanás után

Szürreális tájkép csontvázzal a nagaszaki Urakami-katedrális körül

Hirosimai tájkép két hónappal az augusztus 6-i atomrobbanás után

Két asszony imádkozik egy temető romjain Nagaszakiban 1945 

Hirosimai utca 1945 szeptemberében

Szó szerint a földdel egyenlővé vált hirosimai terület (1945 szeptember)

Nagaszaki 1945 szeptemberében

A nagaszaki katedrális több mint három kilométerre volt a detonáció helyétől

Nagaszaki 1945 őszén

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Szigorú beléptetés, hatalmas sajtóérdeklődés és csurig telt tárgyalóterem – elkezdődött az antifasiszta támadások tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken hétfő reggel.

A mai Magyarország 10 millió lakosának túlnyomó többsége, ha a Rajk nevet hallja, kizárólag a tragikus sorsú Rajk László, egykori kommunista belügyminiszter nevére asszociál, s az ő életútjából főleg a kivégzésére, majd a 7 évvel későbbi dísztemetésére emlékezik.

„A közelgő győzelem lehetőséget ad Németországnak az európai zsidókérdés megoldására, ami véleményem szerint kötelességünk is. A kívánatos megoldás: minden zsidót kitenni Európából.

A német belügyminisztérium közölte, hogy betiltott egy „szélsőjobboldali, rasszista csoportosulást, amely arról ismert, hogy gyerekek és fiatalok körében terjeszti antidemokratikus eszméit”.

A „német” gondolatrendőrség feloszlatott egy nemzetiszocialista rockkoncertet a türingiai Sonnebergben szombat este.

A Patriot Front fehér nacionalista csoport öt tagját börtönbüntetésre ítélték, mert „összeesküvést szőttek” egy idahói LGBTQ+ Pride-vonaglás ellen.

Lezajlott tehát a szűk körű izraeli–palesztin fogolycsere, amelynek keretében Izrael „biztonsági okokból” bebörtönzött palesztin nőket és fiatalkorúakat bocsátott szabadon.

Minden vádpontban bűnösnek találták azt a fehér patriótát, aki az Egyesült Államok történetének egyik „legsúlyosabb” zsidóellenes támadásában 11 embert lőtt le egy pittsburghi zsinagógában.

Bár 25 évig népszerű és sikeres polgármesterként hihetetlen lendületet adott Kapfenberg városának, a Franz Feketéről elnevezett stadiont január elsejétől már nem hozzá kapcsolódva emlegetik majd.

Megmondom őszintén, hogy e sorok írása közben visszasírtam bármit, akármelyik cikkemet az elmúlt évekből. Nem azért, mert az Oppenheimer egy rossz film, vagy mert nem szerettem volna kritikát írni róla, sőt, épp ellenkezőleg.

A Denisz Kapusztyin vezette Orosz Önkéntes Hadtest (RVC) állítása szerint több, Oroszországban végrehajtott támadást vitt véghez 2022-es megalakulása óta, ám nem ő az egyetlen, aki orosz gyökerű, s ukrán oldalon harcoló fegyveres csoportot vezet.

A gyűjtőtáborba kerülésünk után napokon belül szájról szájra járt a hír, hogy itt kapjuk meg azt az igazoló papírt, amivel biztonságosan hazaindulhatunk. 

A müncheni Oktoberfest közismerten a sörről szól, és egy ideje már visszatérő sláger a világhírű népünnepélyen Gigi D'Agostino L'Amour Toujours című dala, ami „az örök szerelemről” szól.

Sokkolja a holland zsidókat és liberálisokat, hogy Vilmos Sándor király anyai nagyapjáról kiderült: az NSDAP tagja volt.

Az Alternatíva Németországért (AfD) eltiltotta minden nyilvános megjelenéstől és kampányeseménytől a párt európai parlamenti listavezetőjét, Maximilian Krah-t – jelentette be a párt szóvivője, miután az illető a címben idézett mondatot találta mondani.